Restart

Tutaj możesz pochwalić się swoim akwarium.

Re: Restart

autor: miewan » 14 wrz 2016, 07:38

Co do "oferowanego" układu, to nie jest on jakoś specjalnie podły.
Ryby te są dość łagodne wewnątrzgatunkowo, tym bardziej, że jest to kolejny z gatunków typ "kolonijny".
Co do skałek - są zdecydowanie potrzebne i to w sporej ilości. Similis wbrew pozorom jest muszlowcem fakultatywnym, tzn. wykorzystuje muszle i powinien mieć ich sporo ( a nawet dużo), ale jako schronienie dla samic i narybku, ale tarło odbywa i wylęg odbywa się między skałami lub szczelinami między konchami muszli.
Nie jest też przesadnym ;) kopaczem ( hy,hy - zapraszam na wizytację pracy koparek ), wiec skałki należy ułożyć tak aby większe były ułożone jeszcze przed zasypaniem piachu, następnie dopiero ułożone te nawisy.
W instytucie aranż oparty jest o wielkie łupasy fylitowe, mam wątpliwości czy z kamienia typ biały grecki, to Ci się uda, choć w tym wypadku ważne jest aby były szczeliny. To właśnie w okolicy skałek "zawisną" Ci samce.
  • 0

Mann am Boden
Awatar użytkownika
Koordynator

Reputacja: 1660
GG: 0

autor: Mattteusch » 14 wrz 2016, 16:42

Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, do piątkowego wieczoru powinienem dać radę załatwić zarówno piach, gąbkę filtra jak i muszle. Co do kamieni, nie mam pojęcia jakiego są typu - wiem jedynie że są z Krety.
DSC_2309.JPG

Zdjęcie z długopisem dla porównania wielkości.
DSC_2310.JPG

Do tego mam w akwarium traszki parę otoczaków, które wyjmę przy okazji przemeblowania żeby przenieść tam większość korzeni i rośliny plus rybki z tego akwarium. Do tego mam tam więcej anubiasów do wzbogacenia tangi :)
Czy uda się obyć bez testów wody, jeżeli wiadomo, że będą muszelki zatwardzające wodę plus wszystkie skały na powyższych zdjęciach reagują z octem?
  • 0

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Awatar użytkownika
Rezydent

Reputacja: 40

autor: miewan » 14 wrz 2016, 21:09

Da się,
dla pewności możesz zapakować jakiś buffer np. seachema Tanganika Buffer ( 9.0-9.4), choć ja preferuje Malawi/Victoria (7,8 – 8,4)
  • 0

Mann am Boden
Awatar użytkownika
Koordynator

autor: Mattteusch » 15 wrz 2016, 15:48

DSC_2313.JPG

Struktura nowego tła gotowa :) pozostało kupić farby i pomalować na różne odcienie brązowego.
Kupiłem dzisiaj też 5 worków drobnego piasku. Jutro pojadę po gąbkę i rozejrzę się za muszelkami oraz tym malawi/victoria bufferem.
Jaki typ farby najlepiej się nada do malowania opalanego styropianu?
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: thaz » 15 wrz 2016, 17:03

Super, fajnie ze masz zapal :)
Trzymam kciuki za pomyslna zmiane w baniaku!

@tapatalk
  • 0

Obrazek
Awatar użytkownika
Prezes

Reputacja: 815
GG: 4361230

autor: miewan » 15 wrz 2016, 17:11

Gdzieś już były tematy o malowaniu styropianu, możesz iść w "nietypowość" i wysmarować jego taflę sylikonem, a ten obsypać piachem, będziesz udawał "rozległe dno" tyle, że przy małym baniaczku i tej powierzchni dna szkoda, chyba że wstawisz je za baniak.
A co do buferu, to nie musisz daleko szukać , jest w ofercie jednego ze sklepów w Twojej okolicy ;)
  • 0

Mann am Boden
Awatar użytkownika
Koordynator

autor: Mattteusch » 15 wrz 2016, 17:48

Tło będzie stało oczywiście za baniakiem, tak jak stoi obecne. Pomyślałem, że warto zmienić, bo brązowe tło będzie lepiej pasowało niż czarne z wymalowanymi roślinkami ;p
Przypomniało mi się też, że skoro zmieniam gąbkę filtra na mniejszą, to muszę kupić nowe przyssawki do filtra, bo obecnie stoi on na gąbce oparty o dno
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: Windus » 15 wrz 2016, 19:41

Bardzo ciekawi mnie co Ci wyjdzie. Powodzenia :)
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

Reputacja: 188
GG: 3079576

autor: Mattteusch » 16 wrz 2016, 18:12

Byłem dzisiaj w kameleonie, gdzie kupiłem mniejszą gąbkę do filtra. Nie było niestety ani muszli, ani przyssawek (może spróbuje wyparzyć te moje...?), ani bufera.

Znalazłem u siebie kamień o ciekawym wyglądzie i nazwie - z tego co pamiętam - krzemień pasiasty.
DSC_2314.JPG

DSC_2315.JPG

Ta biała część z jednej strony jest troche brudząca na biało, ale nie aż tak jak kreda. Mogę go wyparzyć i użyć w wystroju akwarium?
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: Mattteusch » 17 wrz 2016, 13:38

Dziwna sprawa, włożyłem ten krzemień pasiasty do wody, a z tej dolnej białej części zaczęły lecieć ciurkiem pęcherzyki powietrza, i minęło już 5 minut a nadal lecą...
DSC_2316.JPG

Nadal nie wiem czy mogę użyć go w akwarium, wygląd ma bardzo ciekawy ale nie chcę zaszkodzić parametrom wody
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

PoprzedniaNastępna