Restart
Re: Restart
Co do "oferowanego" układu, to nie jest on jakoś specjalnie podły.
Ryby te są dość łagodne wewnątrzgatunkowo, tym bardziej, że jest to kolejny z gatunków typ "kolonijny".
Co do skałek - są zdecydowanie potrzebne i to w sporej ilości. Similis wbrew pozorom jest muszlowcem fakultatywnym, tzn. wykorzystuje muszle i powinien mieć ich sporo ( a nawet dużo), ale jako schronienie dla samic i narybku, ale tarło odbywa i wylęg odbywa się między skałami lub szczelinami między konchami muszli.
Nie jest też przesadnym
kopaczem ( hy,hy - zapraszam na wizytację pracy koparek ), wiec skałki należy ułożyć tak aby większe były ułożone jeszcze przed zasypaniem piachu, następnie dopiero ułożone te nawisy.
W instytucie aranż oparty jest o wielkie łupasy fylitowe, mam wątpliwości czy z kamienia typ biały grecki, to Ci się uda, choć w tym wypadku ważne jest aby były szczeliny. To właśnie w okolicy skałek "zawisną" Ci samce.
Ryby te są dość łagodne wewnątrzgatunkowo, tym bardziej, że jest to kolejny z gatunków typ "kolonijny".
Co do skałek - są zdecydowanie potrzebne i to w sporej ilości. Similis wbrew pozorom jest muszlowcem fakultatywnym, tzn. wykorzystuje muszle i powinien mieć ich sporo ( a nawet dużo), ale jako schronienie dla samic i narybku, ale tarło odbywa i wylęg odbywa się między skałami lub szczelinami między konchami muszli.
Nie jest też przesadnym

W instytucie aranż oparty jest o wielkie łupasy fylitowe, mam wątpliwości czy z kamienia typ biały grecki, to Ci się uda, choć w tym wypadku ważne jest aby były szczeliny. To właśnie w okolicy skałek "zawisną" Ci samce.
- 0
Mann am Boden
Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, do piątkowego wieczoru powinienem dać radę załatwić zarówno piach, gąbkę filtra jak i muszle. Co do kamieni, nie mam pojęcia jakiego są typu - wiem jedynie że są z Krety.
Zdjęcie z długopisem dla porównania wielkości.
Do tego mam w akwarium traszki parę otoczaków, które wyjmę przy okazji przemeblowania żeby przenieść tam większość korzeni i rośliny plus rybki z tego akwarium. Do tego mam tam więcej anubiasów do wzbogacenia tangi
Czy uda się obyć bez testów wody, jeżeli wiadomo, że będą muszelki zatwardzające wodę plus wszystkie skały na powyższych zdjęciach reagują z octem?
Zdjęcie z długopisem dla porównania wielkości.
Do tego mam w akwarium traszki parę otoczaków, które wyjmę przy okazji przemeblowania żeby przenieść tam większość korzeni i rośliny plus rybki z tego akwarium. Do tego mam tam więcej anubiasów do wzbogacenia tangi

Czy uda się obyć bez testów wody, jeżeli wiadomo, że będą muszelki zatwardzające wodę plus wszystkie skały na powyższych zdjęciach reagują z octem?
- 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Da się,
dla pewności możesz zapakować jakiś buffer np. seachema Tanganika Buffer ( 9.0-9.4), choć ja preferuje Malawi/Victoria (7,8 – 8,4)
dla pewności możesz zapakować jakiś buffer np. seachema Tanganika Buffer ( 9.0-9.4), choć ja preferuje Malawi/Victoria (7,8 – 8,4)
- 0
Mann am Boden
Struktura nowego tła gotowa

Kupiłem dzisiaj też 5 worków drobnego piasku. Jutro pojadę po gąbkę i rozejrzę się za muszelkami oraz tym malawi/victoria bufferem.
Jaki typ farby najlepiej się nada do malowania opalanego styropianu?
- 0
Gdzieś już były tematy o malowaniu styropianu, możesz iść w "nietypowość" i wysmarować jego taflę sylikonem, a ten obsypać piachem, będziesz udawał "rozległe dno" tyle, że przy małym baniaczku i tej powierzchni dna szkoda, chyba że wstawisz je za baniak.
A co do buferu, to nie musisz daleko szukać , jest w ofercie jednego ze sklepów w Twojej okolicy
A co do buferu, to nie musisz daleko szukać , jest w ofercie jednego ze sklepów w Twojej okolicy

- 0
Mann am Boden
Tło będzie stało oczywiście za baniakiem, tak jak stoi obecne. Pomyślałem, że warto zmienić, bo brązowe tło będzie lepiej pasowało niż czarne z wymalowanymi roślinkami
Przypomniało mi się też, że skoro zmieniam gąbkę filtra na mniejszą, to muszę kupić nowe przyssawki do filtra, bo obecnie stoi on na gąbce oparty o dno

Przypomniało mi się też, że skoro zmieniam gąbkę filtra na mniejszą, to muszę kupić nowe przyssawki do filtra, bo obecnie stoi on na gąbce oparty o dno

- 0
Byłem dzisiaj w kameleonie, gdzie kupiłem mniejszą gąbkę do filtra. Nie było niestety ani muszli, ani przyssawek (może spróbuje wyparzyć te moje...?), ani bufera.
Znalazłem u siebie kamień o ciekawym wyglądzie i nazwie - z tego co pamiętam - krzemień pasiasty.
Ta biała część z jednej strony jest troche brudząca na biało, ale nie aż tak jak kreda. Mogę go wyparzyć i użyć w wystroju akwarium?
Znalazłem u siebie kamień o ciekawym wyglądzie i nazwie - z tego co pamiętam - krzemień pasiasty.
Ta biała część z jednej strony jest troche brudząca na biało, ale nie aż tak jak kreda. Mogę go wyparzyć i użyć w wystroju akwarium?
- 0
Dziwna sprawa, włożyłem ten krzemień pasiasty do wody, a z tej dolnej białej części zaczęły lecieć ciurkiem pęcherzyki powietrza, i minęło już 5 minut a nadal lecą...
Nadal nie wiem czy mogę użyć go w akwarium, wygląd ma bardzo ciekawy ale nie chcę zaszkodzić parametrom wody
Nadal nie wiem czy mogę użyć go w akwarium, wygląd ma bardzo ciekawy ale nie chcę zaszkodzić parametrom wody
- 0