Barwniak czerwonobrzuchy
Re: Barwniak czerwonobrzuchy
A po jakim czasie będą na tyle duże że sie odłączą od rodziców? Wczoraj wyszły tylko na jedzonko ale szybko schowały. Dziś rano wyszły z zamku i pływają po całym akwa. Rodzice szaleją bo nikt nie może się zbliżyć. Reszta obsady w rogu akwa siedzi
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 24
- GG: 0
Prosze jeszcze o porade w sprawie barwniaków która mnie dopiero czeka. Na jednej ze stron przeczytałem pewną uwage. Gdy narybek podrośnie , a samiec z samicą będą sie szykować do kolejnego tarła robią sie niebezpieczne i zaczynają zabijać konkurencje czyli młode zeby nie zagrażały nowym. Czy tak naprawde może być? Co polecacie zrobić w tej sprawie? Dziekuje z góry.
- 0
- Rezydent
Tak może samiec,samica eliminować konkurencję.Co robi? Oddaj młode ryby komuś,lub zostaw i co przeżyje to zostanie.
- 1
Do kuli, nadają się tylko cukierki !
A przeżyją najsilniejsi - jak w naturze , i będziesz miał wtedy mniej liczne stado - ale jakościowo i genetycznie
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Tak, bo nie będe raczej zostawiał. I tak wszystko mam do oddania zeby tylko ktoś chciał sobie wziąść... Na razie za małe ale jak sie usamodzielnią to coś tam powinno przeżyć... Na razie jest ok na moje oko 50-60 sztuk. Pozdrawiam
- 0
- Rezydent
Chce zapytać co należy zrobić waszym zadaniem. Male mają 3 tyg i ładnie krążą po akwa. Ale dzis widze że samiec nie odgania innych ryb ale ganua po calym akwarium. Czy mozna by oddzielić samca na pare dni a mlode zostawić z matką. Myślę ze by dały radę? Z góry dzieki
- 0
- Rezydent
Witam. Mimo nikt nie odp na moje pytanie poprosze o porade w innej sprawie. Czy można trzymac w akwarium same samce lub samice? Jeśli nie dojdzie do tarła ryby są wtedy spokojne i mogą zyc z innymi w zgodzie . Tak było do tej pory u mnie. A może to zły pomysł? Pozdrawiam
- 0
- Rezydent
Czerwonobrzuche miałem krótko i to w paskudnym układzie 4♂ + 1 ♀ , tyle że już w praktyce ten układ nie był zły, bo ta ilość samców skutecznie rozładowywała agresję, pomimo że kilkukrotnie były tarła.
- 0
Mann am Boden