Pielęgniczka kakadu - zapadnięty brzuch
Re: Pielęgniczka kakadu - zapadnięty brzuch
Mi bactoforte nie pomógł , metronidazol też ani 10-15 innych specyfików - ale wtedy nic nie pomogło - ja szukalbym powodu , może masz kogoś z mikroskopem i wiedzą ( znajomy Weteryniarz) - Wtedy łatwiej leczyć , dobra diagnoza + odp. Lek a ryby mniej będą osłabione a kuracja skuteczniejsza
- 2
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
To co pisał wyżej Tomasz o badaniu mikroskopijnym i dostępnym weterynarzu jest często jedynie marzeniem, ale nic nie podważy stwierdzenia
ponieważ inna bolesna prawda brzmi, że suplementowanie medykamentów na pałę częściej szkodzi , i to bardziej i szybciej niż choroba.
adams2121 pisze: dobra diagnoza + odp. Lek
ponieważ inna bolesna prawda brzmi, że suplementowanie medykamentów na pałę częściej szkodzi , i to bardziej i szybciej niż choroba.
- 0
Mann am Boden
Żona ma w pracy mikroskop ale sam pewnie nie wiele stwierdze. Niestety nie mam w znajomych weterynarza. Myślę, że mało który chciałby mi pomóc bezinteresownie.
- 0
Windus pisze:Żona ma w pracy mikroskop ale sam pewnie nie wiele stwierdze. Niestety nie mam w znajomych weterynarza. Myślę, że mało który chciałby mi pomóc bezinteresownie.
I to jest sedno, ale Ty nie masz może tak źle. Masz w swoim mieście bodajże sklep Skalar, tam często pojawia się ( o ile nie pracuje/ował) tanganicki świr, który jest ichtiologiem. Bardzo przyjemny gość - kiedyś brałem od niego Tr.Maswa Halembe
- 0
Mann am Boden
I to jest to - nie napisałem o oddaniu próbek , bo to może kazdy zrobić , czasem ktoś kogoś zna , coś ma i mozna kombinowac .
Masz mikroskop , łap guano i patrz co tam i szukaj w necie nawet - ryby jak i ich robaki można znaleźć .
A wtedy masz prostotę
Masz mikroskop , łap guano i patrz co tam i szukaj w necie nawet - ryby jak i ich robaki można znaleźć .
A wtedy masz prostotę
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
miewan pisze:Masz w swoim mieście bodajże sklep Skalar, tam często pojawia się ( o ile nie pracuje/ował) tanganicki świr, który jest ichtiologiem. Bardzo przyjemny gość - kiedyś brałem od niego Tr.Maswa Halembe
Masz może więcej danych o nim? Imię , nazwisko, pseudonim? Mieszkam blisko tego sklepu. Obecnie powiedzmy, że"trzymam" z jednym akwarystą w Olsztynie, chciałbym poszerzyć znajomości w tej dziedzinie. Jakoś olsztyńscy akwaryści nie trzymają się razem. Najbliżej mam do Sebana ok. 60 km.
adams2121 pisze:I to jest to - nie napisałem o oddaniu próbek , bo to może kazdy zrobić , czasem ktoś kogoś zna , coś ma i mozna kombinowac .
A wtedy masz prostotę
Będę musiał złapać kontakt z weterynarią na naszym Uniwerku, plus pożyczyć od żonki mikroskop i przestudiować książkę o której pisałem wcześnie.
miewan pisze: ponieważ inna bolesna prawda brzmi, że suplementowanie medykamentów na pałę częściej szkodzi , i to bardziej i szybciej niż choroba.
Zastanawiam się nad przerwaniem leczenia bo samczyk pociemniał i zrobił się apatyczny. Wg zaleceń nie wolno podmieniać wody ale boję się, że to mu zaszkodzić bo w akwarium higienicznym jest sporo resztek pokarmu. Może jest za duże stężenie azotynów czego pielęgniczki nie tolerują.
- 0
Jeżeli zacząłeś leczenie to dokończ kurację, to tak samo jak z antybiotykiem bo może okazać się, że na przyszłość tfu nie będziesz miał czym.
Po to jest zbiornik higieniczny, żeby taki właśnie był → musisz zbierać nie zjedzony pokarm, źeby nie zalegał bo mocno psuje wodę.
Nie dam sobie uciąć głowy, ale kołacze mi się, że na forach jego nick to sander
Po to jest zbiornik higieniczny, żeby taki właśnie był → musisz zbierać nie zjedzony pokarm, źeby nie zalegał bo mocno psuje wodę.
Nie dam sobie uciąć głowy, ale kołacze mi się, że na forach jego nick to sander
- 0
Mann am Boden
Wracając do tematu z leczeniem, potraktowałem swoje skalary Bactoforte Sery i dzisiaj, wyglada na to,
że nie mają już żadnych widocznych zmian skórnych. Jak na tą chwilę, rezultaty zadowalające.
że nie mają już żadnych widocznych zmian skórnych. Jak na tą chwilę, rezultaty zadowalające.
- 0
U mojego samczyka kakadu nie widzę poprawy. Spróbuję do końca przeprowadzić leczenie.
- 0
Jak pisałem wcześnie poprawy brak. Jedyne co się zmieniło to mniejszy apetyt.
- 0