Restart

Tutaj możesz pochwalić się swoim akwarium.

Re: Restart

autor: Seban » 18 gru 2015, 08:41

Teraz bardziej mi się podoba. Anubias będzie zadowolony. Co to za roślina, patrząc od lewej, gdzieś na 1/4 - 1/3 długości baniaka. Niska z okrągłymi liśćmi, kolor żółtawy/jasnozielony?
  • 0

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Administrator

Reputacja: 494
GG: 4479432

autor: Mattteusch » 18 gru 2015, 08:54

To jedno z odciętych przeze mnie odgałęzień tej dużej lobelii cardinalis mini, która stała wcześniej z tyłu po prawej. W tym akwarium są łącznie 3, to właśnie i 2 po prawej stronie. Kolor jest normalnie zielony, jak to u lobelii, mam słaby aparat w komórce i trochę nieodpowiednio oddaje kolory ;p Moją obawą jest teraz co będzie z nurzańcem, już jest żółtawy, a co dopiero jak utraci część światła...

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

Reputacja: 40
GG: 0

autor: WOJTEK24 » 18 gru 2015, 10:18

Jak na mój gust zbiornik ładniej się teraz prezentuje ... Inna sprawa że wole takie przytłumione światło przez rośliny ...
  • 0

Rezydent

Reputacja: 91

autor: Witek » 18 gru 2015, 15:14

Jest klimacik!
Super!
Ciekawe czy się pistia utrzyma...
  • 0

Rezydent

autor: Mattteusch » 18 gru 2015, 15:26

Też mnie to zastanawia, bo kiedyś już miałem pistię, ale wtedy to i z rybami były problemy. No i mam pewne przypuszczenie dlaczego. Podejrzewam, że woda mogła być za twarda, bo jak po restarcie sprawdzałem kamienie z tego akwarium to większość reagowała z octem. Może to było źródłem tych wszystkich kłopotów z brzankami i właśnie pistiami...

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: Martula81 » 18 gru 2015, 20:27

Jezeli chodzi o pistie to mam wręcz odwrotny problem, mnoży się jak szalona, obdarowuje nią wszystkich znajomych, którzy tylko chcą...jakoś mi szkoda wyrzucić ją do kosza. Mnie też teraz bardziej się podoba Twoje akwarium
  • 0

Awatar użytkownika
Czasami zagląda

Reputacja: 18

autor: Windus » 03 sty 2016, 10:01

Moim zdaniem z pistią wygląda lepiej. Masz akwarium przykryte? Jak Ci rośnie ta roślina? Dużo powierzchni tafli wody zajmuje? Mam akwarium otwarte i bardzo mi paruje woda. Zastanawiam się czy jak mi zarośnie 3/4 tafli wody ograniczy parowanie. Z tym, że ja dostałem jedną sadzonkę i czekam aż od niej wyrośnie pożądana ilość.
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

Reputacja: 188
GG: 3079576

autor: Mattteusch » 03 sty 2016, 14:41

Akwarium jest przykryte pleksą, nieszczelnie bo pleksa się wygięła :( Pistia zajmuje prawie całą powierzchnię. Jak rośnie nie bardzo jestem w stanie określić, bo dostałem ją jakieś 2 tygodnie temu i nawet jakby miała całkowicie się rozpaść, pewnie jeszcze by nie zdążyła ;p Co do ograniczania parowania, nie wiem czy skutkuje, bo u mnie parowanie jest bardzo niskie przez pleksę i nie sposób tego określić.
A co do ogólnych spraw w akwarium, ramirezy odbyły kolejne tarło, ponownie w w miejscu pierwszego tarła, za anubiasem na korzeniu. Tarło miało miejsce koło 20-22 pierwszego stycznia, więc jak na razie ikra wytrzymała koło 41 godzin i nadal nie widzę pleśni :] Zapewne z tego i tak nic nie będzie, ale miło popatrzeć jak dla odmiany parka zamiast ganiać się po akwarium albo bujać się w tę i z powrotem, zgodnie zmienia się przy pilnowaniu potomstwa.
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: Mattteusch » 19 sty 2016, 07:48

Kolejne tarło w nocy...
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Tym razem w nowym miejscu. Para zgodnie pilnuje, na zmiane, nie walczy o prawa rodzicielskie :)
Wybaczcie jakość zdjęcia - troche byle jakie, bo robione na szybko komórką.
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: Mattteusch » 07 mar 2016, 18:19

Jako że niedawno wszedłem w posiadanie dwóch całkiem niemałych korzeni, wczoraj musiałem zrobić przemeblowanko :) Przy okazji intensywnie odmuliłem dno, bo jak wyjmowałem rośliny i korzenie to takie tumany mułu się poderwały, że woda straciła przejrzystość ;p Doszły te dwa nowe korzenie, a wyleciały wszystkie kamienie, cała bacopa i pistia, która od samego początku powoli marniała z uwagi na zbyt małą powierzchnię między taflą wody a lampą.
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

PoprzedniaNastępna