[60L] Pierwszy Baniak Bronka
Re: [60L] Pierwszy Baniak Bronka
Wiesz, czytając ze rośliny muszą mieć jakieś tam światło żeby nie padały uznałem, że trzeba im zrobić dobrze
Czyli wychodzi ze mam za dużo?

Czyli wychodzi ze mam za dużo?
- 0
112L - Mała Biała - Tanganika
zmniejsz światło o 1 żarówkę
przestań cokolwiek lać
zacznij świecić - od 4-5 h na dobę co tydzień zwiększając o 1 h
co tydzień podmiana wody do 20%
delikatnie przekarmiaj ryby - zbiornik szybciej dojrzeje, dodaj dobrych bakteri nitryfikacyjnych(kup dobre)
powoli bez pośpiechu, na spokojnie
to na początek
ps póki co to dałeś im jak na przesłuchaniu z halogena po oczach, mnóstwem zarcia (roślinom )którego nie pochłaniają i taki masz efekt
, z czasem zaczniesz zauważać co jest nie tak z akwarium po zachowaniu roślin i ryb
poszukaj szybko rosnących roślin - wyciągną z wody co trzeba
a za 2-3 miesiące dopiero próba z nawozami + testy do sprawdzania co w wodzie piszczy
przestań cokolwiek lać
zacznij świecić - od 4-5 h na dobę co tydzień zwiększając o 1 h
co tydzień podmiana wody do 20%
delikatnie przekarmiaj ryby - zbiornik szybciej dojrzeje, dodaj dobrych bakteri nitryfikacyjnych(kup dobre)

to na początek

ps póki co to dałeś im jak na przesłuchaniu z halogena po oczach, mnóstwem zarcia (roślinom )którego nie pochłaniają i taki masz efekt

poszukaj szybko rosnących roślin - wyciągną z wody co trzeba
a za 2-3 miesiące dopiero próba z nawozami + testy do sprawdzania co w wodzie piszczy

- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
adams2121 pisze:delikatnie przekarmiaj ryby - zbiornik szybciej dojrzeje, dodaj dobrych bakteri nitryfikacyjnych(kup dobre)
a co z filtracją wtedy. zostawić jak jest? (standardowa zwykla gąbka z zestawu Aquael FZN-1) , czy szukać już czegoś co ma być tam później cały czas.
- 0
na gąbce też bakterie nitryfikacyjne się zbierają - możesz zawsze dodać matrix- jest wydajniejszy i mniej miejsca ci zajmie wzgl. ceramiki
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Mniej więcej żarówki energooszczędne przelicza się tak samo jak świetlówki. Ważne aby dobrać odpowiednią barwę światła. Przyjęło się, że do 0,5W/l można prowadzić rośliny bez podawania nawozów. Dla mnie przy takim oświetleniu jest to już dość trudne. Zdecydowanie łatwiej mi szło gdy miałem około 0,35-0,40W/l. Powyżej 0,5W/l potrzebna jest zbilansowana dieta dla roślin, której nie uzyskasz z przemiany materii ryb.
Tak jak Tomasz napisał, odłącz jedną żarówkę i może dodaj coś szybkorosnącego. Możliwe, że jak zbiornik dojrzeje i nauczysz się jego obsługi (każdy uczy się obsługi kolejnego szkła, gdyż każda szklanka jest inna) to dołożysz tę samą żarówkę lub inną.
Tak jak Tomasz napisał, odłącz jedną żarówkę i może dodaj coś szybkorosnącego. Możliwe, że jak zbiornik dojrzeje i nauczysz się jego obsługi (każdy uczy się obsługi kolejnego szkła, gdyż każda szklanka jest inna) to dołożysz tę samą żarówkę lub inną.
- 0

Duuuuzo przedemna.
Oświetlenie zmienione na mniejsze. Brąz jakby zwolnił... Za to sagitaria i nurzaniec tracą liście..
Rozpadają się po prostu. Jakby rozpuszczaly się w wodzie..
Jednymi rogatek i ocelowata jakoś Brnie dalej. Trawnik również.
Oświetlenie zmienione na mniejsze. Brąz jakby zwolnił... Za to sagitaria i nurzaniec tracą liście..
Rozpadają się po prostu. Jakby rozpuszczaly się w wodzie..

Jednymi rogatek i ocelowata jakoś Brnie dalej. Trawnik również.
- 0
W jakiej formie najlepiej? Jakiś nawóz na bazie potasu? czy inna dobra sprawdzona metoda?
- 0
Kup K+ AquaArtu, dostępne pewnie we wszystkich zoologikach, pryśnij rano raz - nikomu nie zaszkodzi (trudno przeholować)
a roślinom na bank pomoże.
a roślinom na bank pomoże.
- 0

Zalanie 112 coraz bliżej, więc chcąc wiedzieć więcej na temat wody u mnie i możliwości budowania obsady.
Kupiłem sobie podstawowe testy ZOOLKA
Baniak 60L przed dolewką wody:
PH 7,6
GH - 6°N
KH - 3°N
NO3 - 20-50, bliżej 20
Dla pełnego obrazu, żeby wiedzieć co tam mi w domu siedzie zrobiłem testy wody dostępnej w domu: Kranowit, oraz woda po filtracji (RO)
KRANOWIT
PH 7,2
GH 6°
KH 3°
RO
PH 6,8
GH 2°
KH 2°
W obu przypadkach NO3 - 2
tak dla formalności test zrobiony
Dolewkę robiłem wczoraj - 20% wody wymieszanej RO z Kranem w Ilosci 1/3 KR do 2/3 RO
Po robocie znów zmierze.
Jaki kolejny test fajnie było by mieć?
NO2? PO4? a może bardziej roślinowo?
Kupiłem sobie podstawowe testy ZOOLKA

Baniak 60L przed dolewką wody:
PH 7,6
GH - 6°N
KH - 3°N
NO3 - 20-50, bliżej 20
Dla pełnego obrazu, żeby wiedzieć co tam mi w domu siedzie zrobiłem testy wody dostępnej w domu: Kranowit, oraz woda po filtracji (RO)
KRANOWIT
PH 7,2
GH 6°
KH 3°
RO
PH 6,8
GH 2°
KH 2°
W obu przypadkach NO3 - 2

tak dla formalności test zrobiony

Dolewkę robiłem wczoraj - 20% wody wymieszanej RO z Kranem w Ilosci 1/3 KR do 2/3 RO
Po robocie znów zmierze.
Jaki kolejny test fajnie było by mieć?
NO2? PO4? a może bardziej roślinowo?
- 0