[720l] pracowniany v2 :-)
Re: [720l] pracowniany v2 :-)
Paletki dla ubogich 
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu

- 0

Fajne rybska,
daj znać przy zmianie obsady
,daemony by pasowały lub heckelii zamiast topajosów

- 0
Do kuli, nadają się tylko cukierki !
Zainspirowany działaniami DIY adamsa2121 dokupiłem dzisiaj kolejną belkę bryzgoszczelną 2x36,
mam już w sumie 4x36W to już 0.2W/l.... może coś urośnie?
Gdzie tam, mam płaskoboki przecież
mam już w sumie 4x36W to już 0.2W/l.... może coś urośnie?

Gdzie tam, mam płaskoboki przecież

- 0

Piotrek lepiej kupić
zapłonnik
do tego 4 oprawki bryzgoszczelne
4 uchwyty do trzymania świetlówki i nic więcej
połączyć i śmiga do czasu aż
padnie zapłonnik lub świetlówka
prostota tego układu powala ceny
zapłonnik 30-70zł
4 oprawki 4*7zł
4 uchw. 4*1
wtyczka 5zl
przewód 5zl
świetłowki ok 15-30zł za SZT
lampa za 20-100 zł max
kupna lampa im tańsza tym większy szmelc - najgorsze - te hermetyki nieprzystosowane są do pracy w ciepłym i wilgotnym - widziałem już pożary ze wzgl. na niedopasowaną lampe do wymagań użytkowania w danym miejscu i obwodzie
sam zrobisz z dobrych komponentów - wiesz co masz
zapłonnik
do tego 4 oprawki bryzgoszczelne
4 uchwyty do trzymania świetlówki i nic więcej
połączyć i śmiga do czasu aż
padnie zapłonnik lub świetlówka
prostota tego układu powala ceny
zapłonnik 30-70zł
4 oprawki 4*7zł
4 uchw. 4*1
wtyczka 5zl
przewód 5zl
świetłowki ok 15-30zł za SZT
lampa za 20-100 zł max
kupna lampa im tańsza tym większy szmelc - najgorsze - te hermetyki nieprzystosowane są do pracy w ciepłym i wilgotnym - widziałem już pożary ze wzgl. na niedopasowaną lampe do wymagań użytkowania w danym miejscu i obwodzie
sam zrobisz z dobrych komponentów - wiesz co masz
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
No tak, ale zapłonnik musisz w czymś schować - w przypadku bryzgoszczelnych opraw sprawę mam załatwioną.
- 0

Poszukajmy dyżurnego strażaka-akwarystę 

- 0
27L - gupiki Endlera
300L - Misz Masz
300L - Misz Masz
to poświeć tym po 8-10 godz. i dotknij plastiku w miejscu gdzie jest zaplonnik - po dłuższym okresie regularnego świecenia masz wyjaraną dziurę i zwrcie lub pożar - do wyboru do koloru
zapłonnika, zasilacza itp. nigdy nie umieszczam pod pokrywą - dlatego działa mi to długo - poza tym nie jest niczym osłoniety i bezproblemowo gorąco/ciepło jest oddawane naturze - w lampie hermetycznej, zamknietej gdzie ono jest wydalane ???
w pokrywach nawet zamknietych mam same zwykłe oprawki - raz że są wysoko nad taflą, dwa że mają zrobioną wentylacje w pokrywie do odprowadzania wilgoci jak i nadmiernego ciepła
przez 5-6 lat jedna mi padła z leroya za 30pare zł
teraz testuje z castoramy oprawke za 14 zł t8 865/ 600 chyba jak się nie myle i też świeci poki co - jest jedna różnica nie ma zapłonnika z wierzchu nigdzie - jak mi ona padnie to ją rozbiore i zobacze co chinole wymyslili
pytanie jest nastepujace - jak duża biede biore sobie na głowe ?/?????
wystarczy popatrzeć na profesjonalne lampy akwarystyczne - ich konstrukcje , spód maja hermetyczny ale reszta już nie łącznie z wentylatorami na obie strony lampy - tam gdzie są układy zapłonowe lub zasilacze - to nie jest zrobione bo tak - tam ktos o tym pomyslał
jak się coś stanie producent, sprzedawca i reszta wypnie
a tobie kłopot bo tak se zrobiłes
z prądem nie ma żartów !!!!!
zapłonnika, zasilacza itp. nigdy nie umieszczam pod pokrywą - dlatego działa mi to długo - poza tym nie jest niczym osłoniety i bezproblemowo gorąco/ciepło jest oddawane naturze - w lampie hermetycznej, zamknietej gdzie ono jest wydalane ???

w pokrywach nawet zamknietych mam same zwykłe oprawki - raz że są wysoko nad taflą, dwa że mają zrobioną wentylacje w pokrywie do odprowadzania wilgoci jak i nadmiernego ciepła
przez 5-6 lat jedna mi padła z leroya za 30pare zł
teraz testuje z castoramy oprawke za 14 zł t8 865/ 600 chyba jak się nie myle i też świeci poki co - jest jedna różnica nie ma zapłonnika z wierzchu nigdzie - jak mi ona padnie to ją rozbiore i zobacze co chinole wymyslili
pytanie jest nastepujace - jak duża biede biore sobie na głowe ?/?????

wystarczy popatrzeć na profesjonalne lampy akwarystyczne - ich konstrukcje , spód maja hermetyczny ale reszta już nie łącznie z wentylatorami na obie strony lampy - tam gdzie są układy zapłonowe lub zasilacze - to nie jest zrobione bo tak - tam ktos o tym pomyslał
jak się coś stanie producent, sprzedawca i reszta wypnie

z prądem nie ma żartów !!!!!

- 0
Ostatnio zmieniony 29 gru 2014, 21:47 przez adams2121, łącznie zmieniany 1 raz
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
adams2121 pisze:to poświeć tym po 8-10 godz. i dotknij plastiku w miejscu gdzie jest zaplonnik - po dłuższym okresie regularnego świecenia masz wyjaraną dziurę i zwrcie lub pożar - do wyboru do koloru
no tutaj się akurat nie zgodzę - mam takie belki już od ponad roku: świecą bez kłopotu,
nie widzę powodu dla którego produkowano by przemysłowe belki które po 10h świecenia
miałyby przepalić tworzywo z obudowy

- 0