Filtr RO -pytania
Filtr RO -pytania
Zwracam sie do posiadaczy filtrow RO, bo ten temat znowu mnie zainteresowal.
Na jakims forum wyczytalem, ze istnieja przylacza to kranow np. w wannie, co daje mozliwosc montazu tylko "na chwile", zlania czystej wody i rozlaczenie, schowanie zestawu. Czy moze mi ktos polecic taki zestaw?
Pytanie: jesli uzyje filtra RO3 (otrzymujac wode o mega niskim pH okolo 5 i z niskimi twardosciami) i zleje sobie takiej wody okolo 20l, to czy po wymieszaniu 50/50 z kranowka (w sumie ok 40l), to wynika z tego ze jest szansa na cotygodniowa podmiane i uzyskanie calkiem przyjaznych parametrow np dla paletek (pH ~6.5 albo ciut nizej) w zbiorniku np 200l?
Reasumujac - szukam mozliwosci szybkiego i latwego uzyskania wody RO, bez stalego przylaczania sie do kanalizacji.
Sory za brak poprawnej skladni, klikam z telefonu :p
Na jakims forum wyczytalem, ze istnieja przylacza to kranow np. w wannie, co daje mozliwosc montazu tylko "na chwile", zlania czystej wody i rozlaczenie, schowanie zestawu. Czy moze mi ktos polecic taki zestaw?
Pytanie: jesli uzyje filtra RO3 (otrzymujac wode o mega niskim pH okolo 5 i z niskimi twardosciami) i zleje sobie takiej wody okolo 20l, to czy po wymieszaniu 50/50 z kranowka (w sumie ok 40l), to wynika z tego ze jest szansa na cotygodniowa podmiane i uzyskanie calkiem przyjaznych parametrow np dla paletek (pH ~6.5 albo ciut nizej) w zbiorniku np 200l?
Reasumujac - szukam mozliwosci szybkiego i latwego uzyskania wody RO, bez stalego przylaczania sie do kanalizacji.
Sory za brak poprawnej skladni, klikam z telefonu :p
- 0

Re: Filtr RO -pytania
Filtr odwróconej osmozy ma przepuścić tylko wodę. Czysta woda posiada pH równe 7. Wynika to z dysocjacji wody, tyle samo jonów H+ i OH- znajduje się w wodzie. Osobiście tego nie sprawdzałem ale po osmozie woda czasem pH ma mniej niż 7, w granicach 6,5. Twardości będą równe zero.
Dojrzały baniak sam się zakwasza, tym bardziej przy paletach. Ja stosuję 50 l RO i 50 l kranówki co tydzień. Gdy wyjeżdżam to co dwa tygodnie. Nie znam obecnego pH ale chyba jest dobrze. Co 4-6 dni para składa ikrę, a samica bez pary średnio co miesiąc.
Nie znam podpięcia do wanny. Robiąc remont łazienki zrobiłem sobie dodatkowy punkt. Tam podłączyłem zaworek kulowy z zestawu, do którego się podłączam. Cały filtr mogę wyjąć i schować gdzie chcę.
Dojrzały baniak sam się zakwasza, tym bardziej przy paletach. Ja stosuję 50 l RO i 50 l kranówki co tydzień. Gdy wyjeżdżam to co dwa tygodnie. Nie znam obecnego pH ale chyba jest dobrze. Co 4-6 dni para składa ikrę, a samica bez pary średnio co miesiąc.
Nie znam podpięcia do wanny. Robiąc remont łazienki zrobiłem sobie dodatkowy punkt. Tam podłączyłem zaworek kulowy z zestawu, do którego się podłączam. Cały filtr mogę wyjąć i schować gdzie chcę.
- 0

Thaz planujesz powrót do paletek w zbiorniku w pracy? A może morszczak, tego jeszcze nie miałeś, a na forum nie ma jeszcze opisanych przygód z takim akwarium
. Twoje 720 to by był kawał pięknej rafy 

- 0
424l --> Geophagus & Guianacara
112l --> Krewetkarium
60l --> Krewetkarium
112l --> Krewetkarium
60l --> Krewetkarium
720 l już niestety nie będzie... Ale mini morszczak w jakimś shrimpie juz fajnie by wyglądał...
- 0
27L - gupiki Endlera
300L - Misz Masz
300L - Misz Masz
Miałem nadzieję że zmotywuję thaza do zostawienia tego szkiełka
A co do kosztów, wydaje mi się ze utrzymanie miesięczne takiego morszczaka około 200 litrów nie powinno być tak strasznie wyższe od utrzymania 720. Ale jak napisałem, wydaje mi się 

- 0
424l --> Geophagus & Guianacara
112l --> Krewetkarium
60l --> Krewetkarium
112l --> Krewetkarium
60l --> Krewetkarium
Zapraszam do naocznego obejrzenia przyłącza filtra RO
- 0
Do kuli, nadają się tylko cukierki !
Re: Odp: Filtr RO -pytania
woytek pisze:Zapraszam do naocznego obejrzenia przyłącza filtra RO
Wpraszam sie przy okazji - bede nekac.
- 0

Ja mam RO pod wanną, podłączone przez trójnik z zaworem do "zasilania" pralki, zrzut odbywa się do kanalizacji przez specjalną nakładkę na rurę z zestawu.
Instalacja to żadna filozofia, grunt by miejsce mieć. Ja mam sedyment i węgiel 10 calowe więc nieco więcej miejsca trzeba
Woda "czysta" wysyca się CO^2 dlatego ph nie 7, a spada na 6.5 jaka niżej to chyba armatka torfowa będzie niezbędna lub wiadomo szyszki... ale to wiesz!
Instalacja to żadna filozofia, grunt by miejsce mieć. Ja mam sedyment i węgiel 10 calowe więc nieco więcej miejsca trzeba

Woda "czysta" wysyca się CO^2 dlatego ph nie 7, a spada na 6.5 jaka niżej to chyba armatka torfowa będzie niezbędna lub wiadomo szyszki... ale to wiesz!
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 40
- GG: 0
Witek pisze:Woda "czysta" wysyca się CO^2 dlatego ph nie 7, a spada na 6.5
Skąd to wiesz? Pobiera z atmosfery? Robiłeś jakieś badania? Sprawdzałeś pH w wodzie po osmozie w zależności od czasu?
Jeżeli jest tak, jak napisałeś, to dopiero teraz, ułożyło mi się wszystko w całość

Gdyby to był mój temat dostałbyś wielką pochwałę.

- 0