200l
Re: 200l
Więcej soli jak pisał woytek i będą tonąć, nie ma potrzeby ich wielokrotnego gotowania.
Jest mnóstwo zwolenników unikania jakiegokolwiek preparowania korzeni prócz ich wstępnego opłukania i pozostawienia dla dojrzewania w docelowym zbiorniku.
Jest mnóstwo zwolenników unikania jakiegokolwiek preparowania korzeni prócz ich wstępnego opłukania i pozostawienia dla dojrzewania w docelowym zbiorniku.
- 0
Mann am Boden
Re: 200l
zgoda jeśli korzenie tona moje moczą się już od końca marca i większość z nich jeszcze pływa po powierzchni dlatego je gotuje jak by same w sobie opadały na dno to bym je zostawił w spokoju
- 0
Re: 200l
Gotowanie ma na celu rozluźnienie włókien badyla,a co za tym idzie zwiększenie jego nasiąkliwości i pozbycia się gazów w strukturze drewna,oraz pozbycia się garbników-nie każdemu odpowiada herbaciany odcień wody.Solankowanie preparuje korzenie uodparniajac je na procesy gnilne-nie mylić z butwieniem tego nie da się wykluczyć.
- 0
Do kuli, nadają się tylko cukierki !
Re: 200l
dziś byłem na działce zobaczyć jak tam korzonki po pierwszym gotowaniu i tu sukces wszystkie korzenie tona ale powtórzyłem gotowanie około 2 godziny w mniejszej ilości wody a wierzej ilości soli możne w przyszłym tygodniu przywiozę i zacznę zabawę z nowa aranżacją
- 0
Re: 200l
dziś w akwarium zdradzała się dawno oczekiwana demolka maiłem zmienić aranżacje a będzie całkowity restart na dzień dzisiejszy akwarium jest puste do zera jutro po robocie zacznę coś kombinować z nowa aranżacją
- 0
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość