biotopowo ?
Re: biotopowo ?
KODI pisze::dobry: pozwolę sobie , dołączyć do tematu "rzeka".
W/g ,mnie akwarium "biotopowe" tylko i wyłącznie to tego typu akwarium
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
...choć w zasadzie także w takim akwarium, pewne procesy biologiczne nie zachodzą :roll:
Wszystkie nasze domowe akwaria "biotopowe" to podróby, które często i w większości (90%) z biotopami mają nie wiele wspólnego![]()
Trzeba sobie zadać pytanie, czy akwarium "biotopowym" będziemy nazywali akwarium :
a) odzwierciedlające dany biotop :?:
b) imitujące dany biotop :?:
POZDRO
A mnie się wydaje, że dając się wciągnąć w dywagacje miewana, stajemy (jak mówił towarzysz Gomułka onegdaj) krok nad przepaścią, czego przykładem jest pytanie KODI.
Czy imitacja, czy odzwierciedlenie, to per saldo wychodzi na to samo :-)
Ważne jest to, by WIEDZIEĆ, że ideał nie istnieje. Zbliżamy się do jakiegoś wzorca, szukamy podobieństw i na tym koniec.
A pytanie zadane przez KODI, to popularne dzielenie włosa na czworo :-)
Robert
- 1
No nie do końca zgodzę się z tym stwierdzeniem
Znam pasjonatów, którzy tworzą akwaria biotopowe .Dokładnie odwzorowując daną część rzeki, jeziora itd.
Może źle zadałem pytanie, bardziej mi chodziło o wierną kopię (stworzenie identycznych warunków),
a imitacją (np. konar dębu będzie robił za jakieś drzewo z dorzecza Amazonki)
Także jak dla mnie nie jest to dzielenie włosa na cztery czy nawet na pięć .
Sam mam bardzo "nie biotopowy" baniak , jednak moje rybcie mają to ... gdzieś to mają.
Chodzi o pewne zasady, co będziemy uważali za "biotop" Wcześniej koledzy już się wypowiedzieli.
Uważam, że każdy może mieć swoje zdanie na dany temat, na tym polega idea forum.

Znam pasjonatów, którzy tworzą akwaria biotopowe .Dokładnie odwzorowując daną część rzeki, jeziora itd.
Może źle zadałem pytanie, bardziej mi chodziło o wierną kopię (stworzenie identycznych warunków),
a imitacją (np. konar dębu będzie robił za jakieś drzewo z dorzecza Amazonki)
Także jak dla mnie nie jest to dzielenie włosa na cztery czy nawet na pięć .
Sam mam bardzo "nie biotopowy" baniak , jednak moje rybcie mają to ... gdzieś to mają.
Chodzi o pewne zasady, co będziemy uważali za "biotop" Wcześniej koledzy już się wypowiedzieli.
Uważam, że każdy może mieć swoje zdanie na dany temat, na tym polega idea forum.
- 0
Tropheus pisze:Czy imitacja, czy odzwierciedlenie, to per saldo wychodzi na to samo :-)
Ważne jest to, by WIEDZIEĆ, że ideał nie istnieje. Zbliżamy się do jakiegoś wzorca, szukamy podobieństw i na tym koniec.
ja dodałbym "udające"
Ale amen, jak mawiają w jednej z instytucji której filie są niemal na każdym kroku naszego kraju.
Dzięki Robercie za szybkie ( choć czasowo nie tak bardzo) zakończenie tematu.
Nie mam z czym się spierać ( choć tak naprawdę od początku nie było to moim celem), cóż pozostaje mi jedynie podpisać się pod Twoimi słowami.
- 0
Mann am Boden