Żaglowiec skalar – Pterophyllum scalare
Re: Żaglowiec skalar – Pterophyllum scalare
Dzięki ale do Twoich zdjęć trochę mi brakujeAwokado pisze:Świetne foty, pierwszy raz widzę narybek skalara

Następne będą rybki których jeszcze nie było na forumadams2121 pisze:Ale żeś wybrał najgorsze ryby - z mojej perspektywy

Ta sprzedawczyni to doradziła Ci i dobrze i źle. Dobrze bo dla parki (dobranej) 200 l to optymalny zbiornik (jak wcześniej pisał Misiak). Ale żeby z dwóch losowo kupionych skalarów dobrała się para trzeba nie lada szczęścia. Lepiej było kupić więcej i zbędne po czasie odłowić. Problem też jest w tym, że masz już sporo ryb.Junior pisze:Dziwi mnie, że sprzedawczyni odradzila mi większą ilość, chciałem 5.Akwarium 200l,poza Skalarami 5 Gurami mozaikowych, 5 kiryskow, po dwie parki mieczykow, guzików, molinezji.. To mój powrót do tego hobby po wielu latach. Do skalarow nigdy nie miałem szczęścia. Dziękuję za odpowiedź, radę.
Jak chcesz to mogę napisać jak taką parkę dobrać. Wszystko zawarte jest w książce Huberta Zientka.
Zachęcam Cię również do założenia tematu ze swoim akwarium. Na tym forum jest mnóstwo osób, które z chęcią Ci pomogą.
p.s. Misiak dzięki za kolejne uwagi

- 0
Mała aktualizacja.
Młode do tej pory są z rodzicami, ogółem bez większych starań dochowałem się 30 sztuk. Aktualnie zostało mi 10 małych skalarków. Co prawda dorosłe składały ikrę ale starsze rodzeństwo robiło z nią porządek.
Z tego co widzę, znów zabierają się do tarła. Tak wygląda gotowa do tarła samica z młodym:
Tak samiec gotowy do tarła:
A tak samo młode:
Piszę, że są gotowe do tarła bo widać u nich brodawki płciowe, które normalnie nie są widoczne.
Zauważyłem, że parka była wobec siebie agresywna. Sytuacja poprawiła się po odłowieniu większości młodych. Samo odławianie małych skalarów to bajka - same wpływają do siatki.
Młode do tej pory są z rodzicami, ogółem bez większych starań dochowałem się 30 sztuk. Aktualnie zostało mi 10 małych skalarków. Co prawda dorosłe składały ikrę ale starsze rodzeństwo robiło z nią porządek.
Z tego co widzę, znów zabierają się do tarła. Tak wygląda gotowa do tarła samica z młodym:
Tak samiec gotowy do tarła:
A tak samo młode:
Piszę, że są gotowe do tarła bo widać u nich brodawki płciowe, które normalnie nie są widoczne.
Zauważyłem, że parka była wobec siebie agresywna. Sytuacja poprawiła się po odłowieniu większości młodych. Samo odławianie małych skalarów to bajka - same wpływają do siatki.
- 4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Po raz pierwszy taki przypadek, więc nie mam doświadczenia. Akwarium 200 l, poza parą skalarów kilka molinezji, mieczyków, gupikow, kirysków i glonojadów. Ktoś coś poradzi?
- 1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
- Nowy na forum
- Reputacja: 1
- GG: 0
Trzymaj kciuki za ryby.
I nie rób nic , oprócz normalnych czynności wokół szkła.
Ryby niech się uczą.
Obserwuj , ucz się , rób testy wody i nabieraj " doświadczenia " w odchowie.
Przy tej obsadzie - raczej zjedzą współmieszkańcy, chyba że rodzice nie pozwolą .

I nie rób nic , oprócz normalnych czynności wokół szkła.
Ryby niech się uczą.
Obserwuj , ucz się , rób testy wody i nabieraj " doświadczenia " w odchowie.
Przy tej obsadzie - raczej zjedzą współmieszkańcy, chyba że rodzice nie pozwolą .
- 1
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Szczerze gratuluję
Taki widok bardzo cieszy. Tylko szczerze mówiąc z taką obsadą wątpię czy ikra długo się utrzyma.
Daj jutro znać jak wygląda sytuacja.

Taki widok bardzo cieszy. Tylko szczerze mówiąc z taką obsadą wątpię czy ikra długo się utrzyma.
Daj jutro znać jak wygląda sytuacja.
- 1
Na grupie FB wyczytałem, że nie ma szans na to, żeby z pierwszej ikry pary skalarów wykluły się młode.. Przełożyłem filtr z ikra i rodzicami do drugiego zbiornika, są same, 75% wody ze starego zbiornika + kilka kropli eSHa 2000,włączone napowietrzanie. Samica popływa do filtra i prawie dotykając go brzuchem pływa od góry do dołu. Kilka miesięcy temu pod tym właśnie postem opisywałem wyżej wymienione skalary, jednak okazały się parą, gurami mozaikowe wybiły.
- 0
- Nowy na forum
- Reputacja: 1
- GG: 0