Karmienie narybku zbrojnika
Re: Karmienie narybku zbrojnika
thaz pisze:Samiec u mnie ma około 6-7cm (ma już poroże). Są u mnie prawie rok. Samica nieco mniejsza.
Jakoś trudno uwierzyć. Mierzyłeś dokładnie czy oceniasz na oko? Widziałem rożne zabiedzone ancistrusy, ale podchodząc do tarła miały przynajmniej te 10 cm. Jedynie z braku drewna czasem były mocno wychudzone. Jednak po podaniu drewna, po kilku miesiącach dochodziły do siebie.
adams2121 pisze:Do roku czasu - przyrost 1 cm na Miesiąc.
Mniej więcej tak to powinno wyglądać. Oczywiście na początku, przez pierwsze 3 miesiące, szybszy przyrost. Po roku te 10-12 cm powinny mieć.
U mnie ancistrusy do wyboru miały grab, dąb, lignit, buk, olchę, brzozę, mopani, red moor, mangrowca i łupinę kokosa. Zdecydowanie preferowały grab, następnie mangrowca i łupinę kokosa. Pozostałe drzewo to przypadek. Ancistrusa sp. przerobiłem ponad tysiąc, wszystkie wybierały tak samo. To są wytrzymałe rybska. Najważniejsze jest napowietrzanie i drewno. Kiedyś naszykowałem sobie kotnik z inkubatorami i starą wodą z 450l. Jeden z inkubatorów, musiał być z ikrą. Nie zauważyłem jej, bo samiec jej nie pilnował. Przez ponad trzy tygodnie ryby nic nie dostały do jedzenia. Do dyspozycji miały tylko wodę, inkubatory gliniane, trochę drewna, grzałkę, napowietrzacz i filtr wewnętrzny. Po trzech tygodniach, gdy przyszły w końcu ryby docelowe i chciałem je tam dać, to dopiero zobaczyłem maluchu. Nie pamiętam dokładnie, ale tylko kilka sztuk padło.
Jak je zostawisz i będą miały jakieś drewno, to bez problemu dadzą sobie radę. Ewentualnie, zagrozić im może jakiś drapieżnik.
- 0

Drewna maja pod dostatkiem ale dość twardego (Red moor). Może i krócej są niż ten rok a wielkość na oko. No ale jakoś z 7cm wychodzi.
Na raziw nie będę odławiac, zobaczymy co wyjdzie z tego.
Podrzuce trochę brokułu lub górka pod grotę.
Sparzać czy wrzuic świeże?
i'm@tapatalk
Na raziw nie będę odławiac, zobaczymy co wyjdzie z tego.
Podrzuce trochę brokułu lub górka pod grotę.
Sparzać czy wrzuic świeże?
i'm@tapatalk
- 0

A podajesz regularnie?
Może nie być zainteresowany.
Daj suchych liści - pora na nie była teraz.
I Sobie poradzą. Puść powietrze (bąbelki) na Maxa.
Jak chcesz - 180 są jeszcze do wzięcia.
Może nie być zainteresowany.
Daj suchych liści - pora na nie była teraz.
I Sobie poradzą. Puść powietrze (bąbelki) na Maxa.
Jak chcesz - 180 są jeszcze do wzięcia.
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Wylęgarnia.
Przyjrzałem się nieco maluchom, mają około 0.5cm, także nie takie mikrusy. Na oko około 30szt.Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
i'm@tapatalk
Przyjrzałem się nieco maluchom, mają około 0.5cm, także nie takie mikrusy. Na oko około 30szt.Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
i'm@tapatalk
- 0

Update: młodzików jest około 15-20 szt, niektóre nawet po większe niż 0.5cm, śmiało do 0.7cm te większe. Mają jeszcze pozostałości woreczekow żółciowych.
Jaram się
i'm@tapatalk
Jaram się

i'm@tapatalk
- 2

A więc tak, dzisiaj dokładnie je sobie obejrzałem.
Obawy adams2121 są chyba niepotrzebne, bowiem większość podpada pod 1cm.
Od wczorajszego wieczora są już w swoim mini baniaczku.
W załącznikach fotospam.
Obawy adams2121 są chyba niepotrzebne, bowiem większość podpada pod 1cm.
Od wczorajszego wieczora są już w swoim mini baniaczku.
W załącznikach fotospam.
- 5
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Popróbuj Artemie im podać. Również
Ja zawsze mogę się mylić.
Nie mam abonamentu
Ja zawsze mogę się mylić.
Nie mam abonamentu

- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie