2000l

Opis, funkcjonowanie, działanie, budowa.

Re: 2000l

autor: ManiaPI » 23 lis 2013, 11:13

co do zapachu z baniaka to myślę że to kwestia korzeni, jak wkładałem do akwa korzenie których nie mogłem ugotować to taki zapach się wydzielał przez jakiś czas i woda trochę mętniała (własnoręcznie pozyskane świeże drewno-suszone i moczone zgodnie z kanonami- w przeciwieństwie do korzeni z torfowisk czy zbiorników wodnych)
u mnie mijało po kilku tygodniach..z tym że ja robiłem podmiany wody raz w tygodniu.....
Tu będzie ciężko.
dużo drewna = sporo miejsca do popisu dla bakterii
wydaje mi się że powinieneś spokojnie poczekać jeszcze jakiś czas to naprawdę duży zbiornik z wielką ilością patyków to nie będzie krótka piłka...
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

Reputacja: 363
GG: 0

autor: graczwolf » 23 lis 2013, 13:16

Ja za bardzo się nie znam , ale chyba bym wylał tą wode ( razem z tymi bakteriami co pisał jarek ) i nalał świeżej tak jak pisze mania pi .

ps. czaszki już nie ma , wrzuce zdjęcie niedługo :lol:
  • 0

Czasami zagląda

Reputacja: 0
GG: 997

Re: Odp: 2000l

autor: alek » 23 lis 2013, 14:19

jarek86 pisze:Robicie spotkania i dziwię się że nikt nie powiedział żeby nie wkładać świeżych korzeni. .

Masz doświadczenie w tym zakresie, czy powielasz mity zaczerpnięte z internetu?
Korzenie stosuję od kilkunastu lat, wiele razy wkładałem "świeże" i jak dotąd żadna ryba z tego powodu nie padła. Obecnie mam w akwarium świeży iglasty korzeń, nie preparowany w żaden sposób.
Nic złego się nie dzieje. Wielu moich znajomych ma identyczne doświadczenia w tym zakresie.Uwielbiam czytać teoretyków internetowych. Ktoś coś tam napisze, a reszta bezmyślnie powiela. Może moje doświadczenia są niewiele warte? Co ja tam wiem? Jak widzę są na forum "specjaliści" od korzeni.
  • 0

Pospiech w akwarystyce jest wskazany podczas zbierania wody z podłogi.
Awatar użytkownika
Rezydent

Reputacja: 70

autor: ManiaPI » 23 lis 2013, 15:52

Ale ja nigdzie nie napisałem żeby wylewać wodę :mrgreen: ;)
napisałem że zapach znikł po jakimś okresie . ryby pływały w akwarium i nie działo sie z nimi nic złego, po prostu zapach niespecjalnie mi się podobał , ale wszystko sie unormowało.
w swoim zbiorniku stosuję podmiany wody , co do Alexa, to chyba przy grządce nie jest to konieczne?
im większe akwa tym wolniej przebiega proces po prostu dużo patyków , dużo wody wszystko się musi ustabilizować ,
ja bym z tym nie robił niczego i cierpliwie czekal
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

Reputacja: 363

autor: miewan » 23 lis 2013, 18:57

Fakt jest, że malkontenctwo gracza i jarka jest irytujące, ale i ja "powbijam trochę szpilki" i po raz kolejny poprę naszych młodych kolegów.
Alex trochę naginasz prawdę. Przecież w baniaku Masz wszystko "nowe" począwszy od niepłukanego piachu, warstwy czarnoziemu (którego roli dalej nie rozumiem), wody, "niedojrzałych" korzeni ( z uwagi na ich masę i ilość) i nawet kawałka starych mediów filtracyjnych.
Za to :
- Clary do oczka wodnego ( przy braku typowych pochłaniaczy mechanicznych "pierwszego i krótkotrwałego kontaktu" - tylko nie mów, że nie mówiłem).
- EMY -> cel na tym etapie "życia" zbiornika zupełnie nie wiadomy. Szanuję dokonania Pana Sitarka, tyle że to specjalista od zbiorników naturalnych ( tu możemy umownie wpasować też oczka). Jak wiesz wiedza dr inż. Marcina, w zakresie akwariów jest praktycznie żadna ( sam to zresztą przyznał). Dodatkowo teraz zabijasz to UV. Pakujesz bioceramikę.
Więc po co te emy i jak się obecnie okazuje też startery zapuszczałeś? Ich obecna eksterminacja na aromaty to nie pomoże.
Wszystko to niestety sugeruje wrażenie braku doświadczenia,na które pewnie wpływa też wielkość kałuży. Fakt założyłeś te 11 zbiorników ( mi zdarzyło się to wielokrotnie więcej razy, fakt, że tylko aktywnie uczestniczyłem przy odpalaniu kilku 700, 800, 1200 i 1300 litrowych zbiorniczków, więc daleko mi do doświadczenia z 2000), ale w tym wypadku zdanie mam podobne jak ci dwaj forumowi "narzekacze", może więc Alex trochę obiektywnej pokory.
Prawidłowy kierunek wskazuje Ci ManiaPi, masz to też w podpisie Alka -> trzeba czasu, obecne "miotające się" ruchy wskazują, że nie wiesz co robić i nie panujesz nad rozwojem sprawy. Mam też wrażenie, że cyrkulacja w "basenie" " leży i kwiczy", jak upierasz się przy mikroorganizmach to zastosuj gotowe i sprawdzone typowo akwarystyczne produkty Mikrobe Lift: special blend i stability, ale teraz "skasuj" UV i bioceramikę, dodaj mechanikę, zwiększ cyrkulację i podmiany i czekaj, tylko częściej przewietrzaj ;) dom.
Chciałeś korzenie na kilogramy i wielki baniak już go masz.
Będzie dobrze i pięknie, ale jeszcze trochę cierpliwości, a że ponadprzeciętne gabaryty to i czas oczekiwania dłuższy.
  • 0

Mann am Boden
Awatar użytkownika
Koordynator

Reputacja: 1660

autor: alexb47 » 23 lis 2013, 19:33

Fotki aktualne to jednak mógłbyś wstawić.

Adam, mówisz i masz. Przed momentem "delikatnie" spuściłem do akwa ok. 50 kg płukanego własnoręcznie żwirku:

Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu

Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu

im większe akwa tym wolniej przebiega proces po prostu dużo patyków , dużo wody wszystko się musi ustabilizować ,ja bym z tym nie robił niczego i cierpliwie czekal

Jestem bardzo cierpliwy :) i z doświadczenia wiem, że bez podmian wszystko się ustabilizuje.

Ja za bardzo się nie znam , ale chyba bym wylał tą wode

Wiesz, gdybym na cotygodnowej naradzie na budowie Auchana, Makro Cash & Carry, Carrefoura, Lyroy Marlin, OBI w Suwałkach, czy Castoramy, jako generalny projektant powiedział słowo "chyba", a już nie daj boże użył zwrotu "wydaje mi się", Dyrektor budowy zmieszałby mnie z błotem, wykopał z narady, już nigdy więcej nie dostałbym żadnego zlecenia i zdechłbym z głodu wraz z całą rodziną.

Nie rozumiem po kiego grzyba lać/wsypywac do akwarium emy bakterie (ojciec lał je do oczyszczalni) i zabijać je potem UV?

No widzę kolego, że masz duuuuże pojęcie o EM-ach :D

Na dojrzewanie nie wpływa wielkość akwarium.

Rozumiem, że już to przerobiłeś i jak już wcześniej wspomniałem, udzielisz nam dobrych rad, popartych własnym doswiadczeniem.

Ja z chęcią wpadlbym, tylko głupio mi będzie bo ją nie piję

Przynajmniej połowa uczestników spotkań nie pije. Po pierwsze - nie o to chodzi by się napić, po drugie - część z uczestników jest kierowcami

Wpisałem Cię na listę wrogów, niemniej jednak zapraszam. Termin najbliższego spotkania podamy wkrótce. Bedziesz miał okazję wykazać się swoim doświadczeniem i wiedzą.

Mam też wrażenie, że cyrkulacja w "basenie" " leży i kwiczy"

Andrzej, tylko w tym jednym przypadku masz rację. Siedzi tam zapasowa pompka OR 3500. W pięćsetce mamy OR 2500, czyli w dużym przybliżeniu pięć podmian na godzinę. Widać "naocznie" jak wszystko się przemieszcza. W 2 000 w zasadzie syf stoi w miejscu, a potem opada na dno. Ustaliłem dziś z żoną, że jutro zamawiamy w Akwarystyczny24 pompę New Jet 8 000 chyba, że ktoś ma lepszy pomysł na pompę 10 000 l, wtedy będzie 5 podmian na godzinę
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

Reputacja: 22
GG: 2767468

autor: alek » 23 lis 2013, 19:39

alexb47 pisze:
Fotki aktualne to jednak mógłbyś wstawić.

Adam, mówisz i masz. Przed momentem "delikatnie" spuściłem do akwa ok. 50 kg płukanego własnoręcznie żwirku:

O ku..a, mleko
Alex, pompa, pompą, a nie myślałeś o cyrkulatorach?
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: thaz » 23 lis 2013, 19:48

Dobrze jest, w końcu się ustabilizuje.
Alek dobrze gada - ze 2szt mocnych cylkulatorów dałoby radę mielić fajnie całość.
  • 0

Obrazek
Awatar użytkownika
Prezes

Reputacja: 815
GG: 4361230

autor: alek » 23 lis 2013, 19:52

Myślę, że coś takiego zdałoby egzamin.
W sklepie podanym przez Alexa również dostępna.
Słowo "myślę" użyte celowo. Nie zbadane empirycznie więc taka forma.

http://allegro.pl/aquarium-system-newav ... 36460.html
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

Re: Odp: 2000l

autor: jarek86 » 23 lis 2013, 19:57

Jak jestem na liście wrogów to nie jadę, nie znam Cię i wiem co mnie tam czeka, jak po wytknieciu błędów zostałem wpisany do czarnego kajetu Waćpana.
Efekty obejrze przez forum, a jak temat ucichnie to będę wiedział co się stało
Poza tym gnicie to nie to samo co dojrzewanie.
Ps do Miewana: tylko raz zwróciłem uwagę na powielanie wątków na forum a już dałeś mi przypinke malkontenta :(
  • 0

Ostatnio zmieniony 24 lis 2013, 09:37 przez jarek86, łącznie zmieniany 1 raz
jarek86

PoprzedniaNastępna