Filtracja w ,,małej Ameryce'' 450l.
Re: Filtracja w ,,małej Ameryce'' 450l.
miewan pisze:Owszem, filtracji nigdy dość, ale coś mi się wydaje, że na te 46 "wolnych" litrów to szkoda kasy na dodatkowy filtr, obejrzałem sobie prezentację tego zestawu i wbudowany panel filtracyjny wydaje się tu optymalny .
Zawsze można pokombinować z samymi "lepszymi" wkładami i na to przeznaczyć pieniążki (jak nie na wkłady to może ciekawe małe ryby z nieco wyższej "niepopularesowej półki" np. Tucanoichthys tucano +Yaoshania pachychilus) niż wrzucać "przerośnięty" na te litry kubełek.
Dużo i dużych ryb i tak tu nie zapodasz przy bokach bodajże jak pamiętam 36X36.
Postaram się lepiej wypełnić wbudowanego sumpa dam dodatkowe gąbki,więcej keramzytu i lawy .
Akwarium jest bodajże 36x45 albo 46 .Drugie 36 to jego wysokość .
Myślałem nad jakimiś ciekawymi krewetkami + odmiany Gupika Endlera .
Ewentualnie zrobię akwarium roślinne .
Raczej nie będę miał możliwości zakupienia jakiegoś ciekawego gatunku ryb,ale yaoshania wygląda interesująco.
- 0
Yaoshania jest w ofercie płaszczki.pl, z Gliwic do Kielc jest dużo bliżej niż do Białego, a Krzysiek robi wysyłki (jest u nas trochę ryb od niego),
możliwe że pojawi się w Chrustach ze swoimi rybami
możliwe że pojawi się w Chrustach ze swoimi rybami
- 1
Mann am Boden
Coś tak czułem, że to to... Na YouTubie nieco zjechałem ten zestaw... wymiar do bani i ta cena.... jak dla mnie nieco za duża na użyte materiały i nie mam pewności czy to się będzie sprawdzać czy w przypadku przytkania gąbek (w miejscu tych nacięć w panelu) wysoko umiejscowiona pompa się nie zatrze... Popieram w 110% Miewana, kup Matrix, Siporax czy jakiś inny wypas "ceramikę" i śpij spokojnie, a nie będziesz się w kubły bawił...
Daj fotkę od góry komory z gąbką bo rozumiem dotyka ona do przegrody i gąbka się tylko w miejscu kontaktu czy jest tam jakiś dystans?
Jak bardzo obniża się woda w komorze pompy? Czy jest to dobrze spasowane czy jest na tyle duży lewy przepływ że nie grozi zatarciem pompy?
Daj fotkę od góry komory z gąbką bo rozumiem dotyka ona do przegrody i gąbka się tylko w miejscu kontaktu czy jest tam jakiś dystans?
Jak bardzo obniża się woda w komorze pompy? Czy jest to dobrze spasowane czy jest na tyle duży lewy przepływ że nie grozi zatarciem pompy?
- 1
- Rezydent
- Reputacja: 40
- GG: 0
Witek to chyba ja tak uważnie jak ty nie obejrzałem youtubowych prezentacji.
Z twoich pytań wynika, że pompa jest wnicowana w ten otwór wypływowy, to nie jest przeszkoda bo pompę ( na tym filmiku który widziałem ja, Argos dodał jako wyposażenie chińską małą pompkę do oczek ) można umieścić na dole komory a ujście na baniaczek skierować w górę przez wężyk.
Też bałbym się nieco takiego ustawienia gąbasa wlotowego bo przy jej przytkaniu pompa wypompuje wodę z komory, chociaż prezentowana szczelność płata panelu oddzielającego właściwy zbiornik od mediów jest jedynie wizualna a nie faktyczna i myślę, że "lewy" obieg jest tu wystarczający by nie zatrzeć napędu. Miałem w rękach ( zresztą nadal mam rupieć ) gotowy zestaw do małego morszczaka dokładnie zrobionego na tej zasadzie tyle, że przegroda jest rzeczywiście szczelna i nie było kłopotu z nieplanowanym opróżnieniem komory pompy.
Z twoich pytań wynika, że pompa jest wnicowana w ten otwór wypływowy, to nie jest przeszkoda bo pompę ( na tym filmiku który widziałem ja, Argos dodał jako wyposażenie chińską małą pompkę do oczek ) można umieścić na dole komory a ujście na baniaczek skierować w górę przez wężyk.
Też bałbym się nieco takiego ustawienia gąbasa wlotowego bo przy jej przytkaniu pompa wypompuje wodę z komory, chociaż prezentowana szczelność płata panelu oddzielającego właściwy zbiornik od mediów jest jedynie wizualna a nie faktyczna i myślę, że "lewy" obieg jest tu wystarczający by nie zatrzeć napędu. Miałem w rękach ( zresztą nadal mam rupieć ) gotowy zestaw do małego morszczaka dokładnie zrobionego na tej zasadzie tyle, że przegroda jest rzeczywiście szczelna i nie było kłopotu z nieplanowanym opróżnieniem komory pompy.
- 1
Mann am Boden
Mi chodzi o ten film
https://www.youtube.com/watch?v=r9QvybvcsgA
Cenzor chyba działa bo nie ma mojego komentarza pierwszego... tylko drugi został...
Oni chyba zmieniają ten projekt i może to poprawili...
https://www.youtube.com/watch?v=r9QvybvcsgA
Cenzor chyba działa bo nie ma mojego komentarza pierwszego... tylko drugi został...

Oni chyba zmieniają ten projekt i może to poprawili...
- 1
- Rezydent
Witek, gdybym wcześniej obejrzał "Twój" filmik też miałbym sporo uwag, zwłaszcza takie usytuowanie pompy rzeczywiście nie wróży najlepiej ( to już jakby opisałem wyżej ).
Generalnie można by ponarzekać też na sposób i zastosowane media przez autora "produkcji", ale to jego autorskie a nie fabryczne zastosowanie praktyczne więc jakby poza tematem.
Generalnie można by ponarzekać też na sposób i zastosowane media przez autora "produkcji", ale to jego autorskie a nie fabryczne zastosowanie praktyczne więc jakby poza tematem.
- 1
Mann am Boden
Autor dodał mediów... standard za 450 to jak dla mnie mocno wygórowana cena...
Ogólnie jestem za podobnymi rozwiązaniami... ale muszą być one przemyślane...
Ogólnie jestem za podobnymi rozwiązaniami... ale muszą być one przemyślane...
- 1
- Rezydent
Kostki nie ma , zamówienie odmówiłem .
Zgadzam się że cena zbyt wygurowana,ale kostki były wyprodukowane w ilości kilkudziesięciu sztuk, pozatym zapewne większość osób kupując ten zestaw nie kierowało się tylko zbiornikiem , ale też osobą które owe akwarium zainicjowała.
Sam byłbym chętny nabyć coś takiego ,ale w niższej cenie bądź większym standardzie.Ogólnie rzecz mówiąc Dziękuję za prowadzoną dyskusje , podoba mi się możliwość porównania opinii z innymi akwarystami.Mobilizuje to do podwójnego zastanowienia przed dokonaniem czynu.
Zgadzam się że cena zbyt wygurowana,ale kostki były wyprodukowane w ilości kilkudziesięciu sztuk, pozatym zapewne większość osób kupując ten zestaw nie kierowało się tylko zbiornikiem , ale też osobą które owe akwarium zainicjowała.
Sam byłbym chętny nabyć coś takiego ,ale w niższej cenie bądź większym standardzie.Ogólnie rzecz mówiąc Dziękuję za prowadzoną dyskusje , podoba mi się możliwość porównania opinii z innymi akwarystami.Mobilizuje to do podwójnego zastanowienia przed dokonaniem czynu.
- 0
Szkło 100l - 100 zł + 20/40 zł filtr - 50/70 zł + wkłady 100 zł
i szkło większe
i szkło większe

- 1
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Za niecałe 2 tygodnie zaczynam zakładać 112l , jeśli będzie się dało na nie patrzeć wstawię jakieś zdjęcia
.

- 0