Grubość szkła
Re: Grubość szkła
Musi być 4 mm, mam wszystko zrobione pod tę grubość szkła. Oświetlenie, szyba nakrywkowa na narożnikach, szklane rurki do podawania CO2. Najwyżej zejdę z rozmiaru na 30x35x40h lub nawet na 30x35x35h. Najbardziej zależy mi na wysokości aby te 40 cm osiągnąć.
- 0

Uważam że bez problemu, widziałem kosteczki 35x35x35cm OW
w sprzedaży na allegro.
w sprzedaży na allegro.
- 0

Witajcie Planuję zamówić akwarium dłxszxwys 60x40x40 lub 45. W związku z tym nie wiem jakiej grubości ma być szkło (wiem że szklarz u którego zamówię je powinien to wiedzieć lecz wiadomo zrobi z 4mm i powie że jest dobre lub że należy wrzucić 12mm). Dane znalezione w sieci są rozbieżne mianowicie tabelka sugeruje 6mm do takiego baniaka jednak kalkulator na rośliny akwariowe sugeruje że dla 45cm należy wybrać 8mm lub ma mieć wklejone wzmocnienia.Co sugerowali byście wybrać?
- 0
- Nowy na forum
- Reputacja: 0
- GG: 0
Nie jest to wysokie akwarium, spokojnie wybieraj nawet 6 , nie jest też szerokie więc wzmocnienia też nie będą konieczne.
Tu pytanie jest inne, chcesz taniej, lżej, ładniej, czy drożej ale ze samoświadomością bezpieczeństwa własnego a zwłaszcza dobrych relacji z sąsiadami lub żoną bo właśnie wyremontowałeś mieszkanie.
Tu pytanie jest inne, chcesz taniej, lżej, ładniej, czy drożej ale ze samoświadomością bezpieczeństwa własnego a zwłaszcza dobrych relacji z sąsiadami lub żoną bo właśnie wyremontowałeś mieszkanie.
- 0
Mann am Boden
Moje 40l bylo z 4mm i też 40cm wysokości. Stało w kuchni na blacie i ci jakiś czas dostawało z czegoś przy okazji gotowania. Zlikwidowane ze względu na brak miejsca. Szkoda. Teraz czeka jako kotnik.
- 0
Z 6 mam 200 l z 7 rok stoi 
2 wzmocnienia wzdłuż 100 cm boku

2 wzmocnienia wzdłuż 100 cm boku
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Mój "flagowiec" ( 280 l brutto) 130 cm szerokości, 60 głębokości, ale 35 cm wysokości jest z 8 tyle, że ma obecnie wzmocnienia wzdłużne i poprzeczne wklejone od wewnątrz po obrysie dna i pierwotne 2 wzmocnienia podłużne ze spinką poprzeczną w środku.
Jak pisałem wyżej grubość szkła ma większe znaczenie dla wysokich baniaków niż długich i szerokich.
Jak pisałem wyżej grubość szkła ma większe znaczenie dla wysokich baniaków niż długich i szerokich.
- 0
Mann am Boden
Może to komuś pomoże : http://denbraven.pl/poradnik-sz.php?id=25
- 0
Pozdrawiam
Tomek

シクリッド タンガニーカ
- Nowy na forum
- Reputacja: 0
- GG: 0
Mam pytanie. Jakiej grubości muszę mieć szkło na zbiornik długi na 3,2m i 0.6m wysokości.
- 0