Sterownik
Re: Sterownik
Ja u siebie używam prostego(taniego) sterownika PLC... z czterema wyjściami to koszt ok. 300zł
z 8 wyjściami czyli taki jak potrzebujesz i wyświetlacz to koszt ok 350zl
Inna sprawa to go zaprogramować tak aby spełniał oczekiwania.
z 8 wyjściami czyli taki jak potrzebujesz i wyświetlacz to koszt ok 350zl
Inna sprawa to go zaprogramować tak aby spełniał oczekiwania.
- 0
Pozdrawiam
Tomek

シクリッド タンガニーカ
Może nie najtańsze rozwiązanie, szczególnie jeżeli potrzebujesz dużego wyświetlacza to SIMENS LOGO!, ja u siebie montuje wersję 24RCo, z odzysku zdobyłem go za 250zł.
Fajna zabawka ma możliwość dokładania kolejnych modułów w zależności od potrzeb, będę szukał modułu analogowego i testował czy da się podpiąć sondę PH, ale są rzadkością.
Niestety ostatnio wszystko wylądowało w szufladzie, tak jak i czujniki dla Tomka w pracy urwanie łba.
Fajna zabawka ma możliwość dokładania kolejnych modułów w zależności od potrzeb, będę szukał modułu analogowego i testował czy da się podpiąć sondę PH, ale są rzadkością.
Niestety ostatnio wszystko wylądowało w szufladzie, tak jak i czujniki dla Tomka w pracy urwanie łba.
- 0
A co powiecie na strownik sta-1? Ma wszystko czego potrzebuje. I cena za jaka go znalazlem to 70zl.
- 0
- Bywalec
- Reputacja: 45
- GG: 0
Zapewne znalazłeś używkę,
jest to właśnie KIT na pierwotnej bazie Skalara.
Z opisu z sieci wynika, że jego podstawowa wersja nie ma miernika pH, ale nie ma też funkcji zmierzch/ świt poprzez regulację jasności świecenia sterowanym "podpięciem" ( jedynie rozjaśnianie wyświetlacza i kontrolek) jest to tu zastąpione załączaniem poszczególnych bloków " świetlnych", ale to wystarczy.
Przy tej cenie ja bym brał ,tym bardziej, że w razie potrzeb łatwo będzie go "rozbudować", a masz już termostaty dla grzałek i wiatraczków.
Inne funkcje jak alarmy ( ten do szybkiego wyłączenia bo jest nieznośny) i przypomnienia w praktyce są bez znaczenia.
Jak pisałem wcześniej ja mam od paru lat SP-1 i może być (bez rewelek), a jest to zrobione na tej samej bazie.
jest to właśnie KIT na pierwotnej bazie Skalara.
Z opisu z sieci wynika, że jego podstawowa wersja nie ma miernika pH, ale nie ma też funkcji zmierzch/ świt poprzez regulację jasności świecenia sterowanym "podpięciem" ( jedynie rozjaśnianie wyświetlacza i kontrolek) jest to tu zastąpione załączaniem poszczególnych bloków " świetlnych", ale to wystarczy.
Przy tej cenie ja bym brał ,tym bardziej, że w razie potrzeb łatwo będzie go "rozbudować", a masz już termostaty dla grzałek i wiatraczków.
Inne funkcje jak alarmy ( ten do szybkiego wyłączenia bo jest nieznośny) i przypomnienia w praktyce są bez znaczenia.
Jak pisałem wcześniej ja mam od paru lat SP-1 i może być (bez rewelek), a jest to zrobione na tej samej bazie.
- 0
Mann am Boden
andrusza1:
ja zakupiłem do testów kilka różnych najlepiej (najprościej) i najtaniej działa AF-10MTD DC 12-24V ale to tylko 4 wyjścia te z 8 trochę droższe są ale przyjazne i oprogramowanie darmowe mają
Tylko brakuje mi np. czujnika temperatury
ja zakupiłem do testów kilka różnych najlepiej (najprościej) i najtaniej działa AF-10MTD DC 12-24V ale to tylko 4 wyjścia te z 8 trochę droższe są ale przyjazne i oprogramowanie darmowe mają
Tylko brakuje mi np. czujnika temperatury

- 0
Pozdrawiam
Tomek

シクリッド タンガニーカ
No to kupilem ten sterownik, mysle ze jak na pierwszy raz to wystarczy. Ciekawy jestem jak bedzie dzialal i byc moze zdam relacje z uzytkowania. Swoja droga mozna by bylo stworzyc taka baze strownikow akwarystycznych i dac krotki opis, mysle ze to bedzie pomysl na przyszlosc dla mnie ale nie tylko.
Andrzej nie moge nigdzie znalesc info o Twoim sterowniku, mozesz dac jakies namiary?
Andrzej nie moge nigdzie znalesc info o Twoim sterowniku, mozesz dac jakies namiary?
- 0
- Bywalec
czester1 pisze:No to kupilem ten sterownik, mysle ze jak na pierwszy raz to wystarczy. Ciekawy jestem jak bedzie dzialal i byc moze zdam relacje z uzytkowania. Swoja droga mozna by bylo stworzyc taka baze strownikow akwarystycznych i dac krotki opis, mysle ze to bedzie pomysl na przyszlosc dla mnie ale nie tylko.
Jaki sterownik kupiłeś?
- 0
Pozdrawiam
Tomek

シクリッド タンガニーカ
- Bywalec