240l
Re: 240l
Ściany pod, czy nad taflą.
Raczej chodzi Ci o to co nad wodą, więc :
Wiemy że robisz „szklarnio/nadstawkę”, ale czy :
planujesz wyłożyć to np. hygrolonem lub podobną włókniną
Czy planujesz automatyczne spryskiwanie lub foggera
Do czego będziesz mocował mech
Jaką wilgotność zakładasz ?
Raczej chodzi Ci o to co nad wodą, więc :
Wiemy że robisz „szklarnio/nadstawkę”, ale czy :
planujesz wyłożyć to np. hygrolonem lub podobną włókniną
Czy planujesz automatyczne spryskiwanie lub foggera
Do czego będziesz mocował mech
Jaką wilgotność zakładasz ?
- 0
Mann am Boden
Nie jest tak różowo, owszem hygrolon „trzyma” wilgoć, ale i tak będzie trzeba czasu.
Rozłożenie dużych „kęp” mchu to kiepski pomysł, bo górna warstwa i tak schnie.
Lepiej jest go „rozsmarować” po włókninie i uzbroić się w cierpliwość - lepszy będzie więc mech umownie nazwijmy go „akwariowym”, dla tego „ogrodowego” tej wilgoci będzie za dużo.
Tu ideałem byłby mech, który już sam „wynicował” się z wody np. porastając tło wewnętrzne nad taflą lub wyszedł na wzmocnienia.
Świetnie wygląda i sprawdza się tu Wgłębka, która tak właśnie zrobiła, uśmiechnij się do Adamsa, sam podbieram mu czasami.
Rozłożenie dużych „kęp” mchu to kiepski pomysł, bo górna warstwa i tak schnie.
Lepiej jest go „rozsmarować” po włókninie i uzbroić się w cierpliwość - lepszy będzie więc mech umownie nazwijmy go „akwariowym”, dla tego „ogrodowego” tej wilgoci będzie za dużo.
Tu ideałem byłby mech, który już sam „wynicował” się z wody np. porastając tło wewnętrzne nad taflą lub wyszedł na wzmocnienia.
Świetnie wygląda i sprawdza się tu Wgłębka, która tak właśnie zrobiła, uśmiechnij się do Adamsa, sam podbieram mu czasami.
- 1
Mann am Boden
Przysiadłem do zalenego akwarium myślałem nad obsadą....
Nadal Azja ale na razie brzanki sumatrzańskie.
Nadal Azja ale na razie brzanki sumatrzańskie.
- 1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
- Często zagląda
- Reputacja: 31
- GG: 0
Klimatycznie
Może zamiast brzanek sumatrzańskich, pomyśl o pięciopręgich? Trochę mniejsze i zdecydowanie bardziej trzymają się w grupie. U siebie w jednym z 200l akwariów mam ich 30sztuk i wyglądają extra 

- 0
Łukasz aranż zrobiłeś pod azjatyckie BW, akwa ma krótkie, pływające ryby ławicowe nieco
.
Pomyśl może nad dzikimi bojkami - minus skryte,
wróć do pomysłu z ostrogonami - minus skryte
Może mniejsze skrzeczyki - te będą widoczne tylko stateczne,
U wszystkich wyżej ubarwienie dla pasjonatów, nie zachwyci przypadkowych widzów , więc nieco słaby efekt dekoracyjny.
Ja pomyślałbym nad stadami małych razbor - tu i jakiś jednak ruch i kolory, w ciemnej wodzie będzie fajnie.

Pomyśl może nad dzikimi bojkami - minus skryte,
wróć do pomysłu z ostrogonami - minus skryte
Może mniejsze skrzeczyki - te będą widoczne tylko stateczne,
U wszystkich wyżej ubarwienie dla pasjonatów, nie zachwyci przypadkowych widzów , więc nieco słaby efekt dekoracyjny.
Ja pomyślałbym nad stadami małych razbor - tu i jakiś jednak ruch i kolory, w ciemnej wodzie będzie fajnie.
- 0
Mann am Boden
Ta obsada na przeczekanie.
Brzanki są ruchliwe i wszędobylskie. I kolorowe.
Miałem problem z dostępnością czekoladek i pompa 3000l/h robi pralkę. Na pierwszym biegu bez końcówki i podzielona na dwa wyloty miesza mocno wodę.
Muszę zmienić pompę i poczekać na ryby.
Brzanki są ruchliwe i wszędobylskie. I kolorowe.
Miałem problem z dostępnością czekoladek i pompa 3000l/h robi pralkę. Na pierwszym biegu bez końcówki i podzielona na dwa wyloty miesza mocno wodę.
Muszę zmienić pompę i poczekać na ryby.
- 0
- Często zagląda
Obawiam się że na czekoladki to za mały zbiornik. Co prawda ryba mała ale charakteryzująca się dużym temperamentem, agresja wewnatrzgatunkową. Wskazane duże zatracenie, partie z roślinnością. Spora ilość kryjówek. Inaczej będziesz o serwował tylko ciągłe utarczki. Ryba stadna , im większa grupa tym spokojniej. Za to względem innych gatunków praktycznie nieszkodliwa. U mnie za towarzystwo miały Boraras maculatus. Paroski to już inny temat. Najlepiej na akwa jednogatunkowe. Delikatna i płochliwa ryba.
- 0
- Nowy na forum
- Reputacja: 0
Zrobiłem zraszacz za około 40zl
https://youtu.be/amPo1CotZEs
Pompka od spryskiwaczy szyb, zasilacz używany, przewody, dysze aliekspres.
https://youtu.be/amPo1CotZEs
Pompka od spryskiwaczy szyb, zasilacz używany, przewody, dysze aliekspres.
- 2
- Często zagląda