Wężowisko
Re: Wężowisko
Windus, kusisz 
Mam pięć sztuk w gęsto zarośniętym 360l. Po wielu latach akwarium typu HT odpoczywam z nimi
Naprawdę, tak ciekawskich ryb nie spotkałem jeszcze. Wkładam dłoń i wszystkie zaczynają krążyć i patrzeć. Podczas czyszczenia szyb muszę je delikatnie przesuwać, bo tak są zainteresowane gąbką, że skutecznie przeszkadzają w pracach. Bezbłędnie rozpoznają twarz tego, kto ich karmi
Pomimo tego, że są spore różnice w wielkości (najmniejszy ok.12cm, największy ok.17cm) nie zauważyłem bezpośrednich ataków. Wystarcza im "nastroszenie" skrzeli i gardła.
Polują raczej z zaskoczenia, taki styl szczupaka. Pościgi i bieganina za korytem nie są w ich stylu.
Przez pierwsze dwa tygodnie konsekwentnie odmawiały każdego pokarmu, kombinowałem z mrożonkami, filetami i kicha. W końcu poszedłem po rozum do głowy i założyłem hodowlę dżdżownic kalifornijskich. Strzał w dziesiątkę. Po jakimś czasie wprowadziłem 15 sztuk brzanki różowej (karmówka), ale już nie będę już tak robił, ryzyko jest zbyt duże. Za to świerszcze afrykańskie i drewnojady dodały adrenaliny do akwarium
Tu link do mojego YT. Jest już kilka filmów o Wężymordach
https://www.youtube.com/channel/UC8QAM- ... subscriber
A tu mój (moja?) Alpha
Marcin

Mam pięć sztuk w gęsto zarośniętym 360l. Po wielu latach akwarium typu HT odpoczywam z nimi

Naprawdę, tak ciekawskich ryb nie spotkałem jeszcze. Wkładam dłoń i wszystkie zaczynają krążyć i patrzeć. Podczas czyszczenia szyb muszę je delikatnie przesuwać, bo tak są zainteresowane gąbką, że skutecznie przeszkadzają w pracach. Bezbłędnie rozpoznają twarz tego, kto ich karmi

Pomimo tego, że są spore różnice w wielkości (najmniejszy ok.12cm, największy ok.17cm) nie zauważyłem bezpośrednich ataków. Wystarcza im "nastroszenie" skrzeli i gardła.
Polują raczej z zaskoczenia, taki styl szczupaka. Pościgi i bieganina za korytem nie są w ich stylu.
Przez pierwsze dwa tygodnie konsekwentnie odmawiały każdego pokarmu, kombinowałem z mrożonkami, filetami i kicha. W końcu poszedłem po rozum do głowy i założyłem hodowlę dżdżownic kalifornijskich. Strzał w dziesiątkę. Po jakimś czasie wprowadziłem 15 sztuk brzanki różowej (karmówka), ale już nie będę już tak robił, ryzyko jest zbyt duże. Za to świerszcze afrykańskie i drewnojady dodały adrenaliny do akwarium

Tu link do mojego YT. Jest już kilka filmów o Wężymordach

https://www.youtube.com/channel/UC8QAM- ... subscriber
A tu mój (moja?) Alpha

Marcin
- 3
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
To Ty odwlekasz nieuniknionerhino pisze:Windus, kusisz

rhino pisze:Mam pięć sztuk w gęsto zarośniętym 360l. Po wielu latach akwarium typu HT odpoczywam z nimi
Plus tych ryb, że są "bezobsługowe. Jaki masz filtr, oświetlenie itp.?
Akwarium bardzo ładnie Ci zarosło, na prawdę ładny zbiornik.
Jak często je karmisz?
Z dżdżownicami to bardzo dobry pomysł. Jak miałem buszowce to był jeden z najlepszych i najtańszych pokarmów.
- 0
Filtr Eheim 2228 (od lat ich używam i mam 6 sztuk), ale w związku z pogłębiającym się lenistwem, wkrótce wymiana (u Wężymordów tylko) na wygodniejsze rozwiązanie (właśnie testujemy u nas).
Oświetlenie zrobiłem z profili alu i modułów GOQ (trzy listwy, różne kolory), bez napinki (Profilux III ostawiony w kąt, podłączona Rampa
). Do tego timer rewersyjny mojej konstrukcji (światło/dotleniacz i ozonator) i tyle z automatyki. Rośliny to azjatycka zbieranina, co padło to nie padło, a reszta szaleje.
Karmię tak co dwa, trzy dni. Przerwa zależy od tego, co było ostatnio. Jak drewnojady, to trzy dni.
Ryby wyraźnie sygnalizują swoją głodność
Oświetlenie zrobiłem z profili alu i modułów GOQ (trzy listwy, różne kolory), bez napinki (Profilux III ostawiony w kąt, podłączona Rampa

Karmię tak co dwa, trzy dni. Przerwa zależy od tego, co było ostatnio. Jak drewnojady, to trzy dni.
Ryby wyraźnie sygnalizują swoją głodność

- 0
Awokado pisze:Wrzucaj jak najczęściej aktualizację
Wiele się nie zmienia, ale postaram się coś ciekawego zapodać. Czekam na dostawę drewnojadów i wtedy zrobię film

- 2
Na szczęście byłem zmuszony przenieść akwarium do piwnicy i będzie zimowanie. Nieco odwrócone, bo latem mam tam chłodniej niż zimą. Obecnie jest jakieś 23 stopnie.
- 0
Kur... kołowrotek puścił 

- 0
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.