replacement
replacement
Już w swoim temacie zwanym ze swojska „trzecim” (temat jeszcze „żywy” na subforum Afryka w „rzekach”), sygnalizowałem konieczność wymiany mojego zbiornika z uwagi na jego postępującą geriatryczność.
I stało się, dzisiaj podczas wyprawy z Dwojakami
i Naczelnym Akwariuszem odebrałem (co prawda na Orlenie w Piątnicy a nie Łomży) swoje nowe szkło sklejone przez Marcina - Akwaria.Pro o nieco dziwnych wymiarach :
tylna ścianka 66 cm
front 48 cm
szerokość 50 cm
boki po spodzie 44 cm, wysokość od tylu 66 cm by po 19 cm zaliczyć skos do 48 cm :
I stało się, dzisiaj podczas wyprawy z Dwojakami

tylna ścianka 66 cm
front 48 cm
szerokość 50 cm
boki po spodzie 44 cm, wysokość od tylu 66 cm by po 19 cm zaliczyć skos do 48 cm :
- 1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Mann am Boden
Re: replacement
Jak to w zwyczaju , zakładanie zbiornika zaczyna się od wyklejanki tła ( oj nie lubię ).
Do wyboru miałem dwie folie :
jakaś tam „odmiana” niebieskiego
i czarną ( tą dostałem od Naczelnego)
Finalnie wykleiłem na „niebiesko” - nie dla tego, że generalnie tak wyklejonego jeszcze chyba nie miałem, ale już w pierwszych ruchach dałem
z czarnym ( szybko ta folia przestała nadawać się do dalszej obróbki ).
No i efekt tej pracy manualnej :
Do wyboru miałem dwie folie :
jakaś tam „odmiana” niebieskiego
i czarną ( tą dostałem od Naczelnego)
Finalnie wykleiłem na „niebiesko” - nie dla tego, że generalnie tak wyklejonego jeszcze chyba nie miałem, ale już w pierwszych ruchach dałem

No i efekt tej pracy manualnej :
- 2
Mann am Boden
Bazą pseudo-brzegu będzie pojedynczy moduł z hydroponicznego mniejszego zestawu doniczek aqua-ela ( szczęśliwie właściciel owego potrzebował jedynie dwóch modułów więc odstąpił mi 3-ci) :
A tak to będzie wyglądać we szkle :
o ile sprawdzi się mój „patent” na jego mocowanie :
Mam zamiar „oddoniczyć” moduł maskując go włókniną hygrolon Wacoola i oczywiście obsadzając tym co mam dotychczas w „trzecim” + tym oto zestawem chwastów doniczkowych :
A tak to będzie wyglądać we szkle :
o ile sprawdzi się mój „patent” na jego mocowanie :
Mam zamiar „oddoniczyć” moduł maskując go włókniną hygrolon Wacoola i oczywiście obsadzając tym co mam dotychczas w „trzecim” + tym oto zestawem chwastów doniczkowych :
- 1
Mann am Boden
Ciekawa jestem efektu końcowego. Andrzeju, czy jak skończysz, to mogę się wprosić na kawę?
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Zbiornik nietuzinkowy
spoko pomysł z tym koszem na rośliny, jestem pewien ze mocowanie na trytytki da radę! One zawsze dają radę. Do hydroponicznego kosza pójdą doniczkowce, a bezpośrednio do akwa wrzucasz pozostałe anubiasy i monsterę? Czy na monsterę masz jeszcze inny pomysł?

- 0
- Moderator
- Reputacja: 100
- GG: 0
I stało się
Stary zbiornik zszedł ze sceny :
a nowy zajął jego miejsce :
Wymiana dokonała się więc, a że część podwodna w zakresie flory i fauny nie uległa zmianie, można by przyjąć, że nadal West Africa to conquer czyniąc zbiornik pełnym zastępstwem „trzeciego” zamykam więc tamten temat i jego „życie” będzie teraz opisywane tu.
Z mangrowego aranżu podwodnego wypadł jeden spory kloc, reszta jedynie minimalnie zmieniła położenie.
Przy 6 mm grubości szyby i zalaniu baniaka do wysokości 44 cm wody netto jest nieco ponad 90 litrów. Oczywiście jej większość to „przelewka” z likwidowanego baniaka, większa część podłoża też jest „stara” choć wymieszałem to 1:1 z piachem, nie czyściłem też filtrów przekładając je z jednego szkła do drugiego.
Największe zmiany wyszły „na brzegu” ( nieco się zagęściło) :
Stary zbiornik zszedł ze sceny :
a nowy zajął jego miejsce :
Wymiana dokonała się więc, a że część podwodna w zakresie flory i fauny nie uległa zmianie, można by przyjąć, że nadal West Africa to conquer czyniąc zbiornik pełnym zastępstwem „trzeciego” zamykam więc tamten temat i jego „życie” będzie teraz opisywane tu.
Z mangrowego aranżu podwodnego wypadł jeden spory kloc, reszta jedynie minimalnie zmieniła położenie.
Przy 6 mm grubości szyby i zalaniu baniaka do wysokości 44 cm wody netto jest nieco ponad 90 litrów. Oczywiście jej większość to „przelewka” z likwidowanego baniaka, większa część podłoża też jest „stara” choć wymieszałem to 1:1 z piachem, nie czyściłem też filtrów przekładając je z jednego szkła do drugiego.
Największe zmiany wyszły „na brzegu” ( nieco się zagęściło) :
- 2
Mann am Boden
Wygląda spoko
Andrzej, podrzuć więcej zdjęć, jedno poproszę z widocznym całym zbiornikiem, chciałbym zobaczyć jak ta kompozycja wygląda z monsterą.

- 0
Awokado pisze:Wygląda spokoAndrzej, podrzuć więcej zdjęć, jedno poproszę z widocznym całym zbiornikiem, chciałbym zobaczyć jak ta kompozycja wygląda z monsterą.
Ja się dołączam do prośby Michała.

- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".