pour la 3e fois
pour la 3e fois
Powoli niecko "zmuszony" przez radko dojrzałem do decyzji odpalenia kolejnego jak tytuł pour la 3e fois wskazuje trzeciego zbiornika.
Jego kształt co poniektórym jest już znany, a tym co nie wiedzą jego wymiary w cm to : 50x44x67h co daje nieco niecałe 150 litrów brutto, a i tak nie ma to znaczenia bo wody raczej nie będzie więcej niż 65-70 litrów.
Czyli jak łatwo się domyślić będzie to kolejny, tym razem mocno "niedolany" otwarty zbiornik.
Podstawą aranżu będzie korzonek mangrowca (fotki poniżej ) w który zamierzam "wpleść" scindapsusa i pozostałości po innym chwaście akwaponicznym, którego nazwy oczywiście nie pamiętam (o ile jeszcze to coś w ogóle żyje), ale gałązki ma fajne (też widać na fotkach).
Tym razem do budowy "rumowiska" prawdopodobnie użyję "zwykłej" lawy.
Nie planuję chwastów pod wodą (może co najwyżej mech ? )
Oświetlenie oparte jedynie o aquelowską beleczkę leddy (zimne) + może jeżeli uda mi się podpiąć pod TC lampeczki z małego morszczaka.
Nie zdecydowałem jeszcze jaki filtr, najprawdopodobniej rozbuduję nieco T heada 550 aqua szuta.
Natomiast ni cholery nie wiem co tam wpuszczę.
Może jakieś pomysły ?
Woda nie będzie miękka i nie b.twarda (brak zatwardzaczy) -> nasz kranowit,
tym razem nie zamierzam podsalać.
Jego kształt co poniektórym jest już znany, a tym co nie wiedzą jego wymiary w cm to : 50x44x67h co daje nieco niecałe 150 litrów brutto, a i tak nie ma to znaczenia bo wody raczej nie będzie więcej niż 65-70 litrów.
Czyli jak łatwo się domyślić będzie to kolejny, tym razem mocno "niedolany" otwarty zbiornik.
Podstawą aranżu będzie korzonek mangrowca (fotki poniżej ) w który zamierzam "wpleść" scindapsusa i pozostałości po innym chwaście akwaponicznym, którego nazwy oczywiście nie pamiętam (o ile jeszcze to coś w ogóle żyje), ale gałązki ma fajne (też widać na fotkach).
Tym razem do budowy "rumowiska" prawdopodobnie użyję "zwykłej" lawy.
Nie planuję chwastów pod wodą (może co najwyżej mech ? )
Oświetlenie oparte jedynie o aquelowską beleczkę leddy (zimne) + może jeżeli uda mi się podpiąć pod TC lampeczki z małego morszczaka.
Nie zdecydowałem jeszcze jaki filtr, najprawdopodobniej rozbuduję nieco T heada 550 aqua szuta.
Natomiast ni cholery nie wiem co tam wpuszczę.
Może jakieś pomysły ?
Woda nie będzie miękka i nie b.twarda (brak zatwardzaczy) -> nasz kranowit,
tym razem nie zamierzam podsalać.
- 1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Mann am Boden
pour la 3e fois
Trochę więcej światła od góry dla roślin (pasmo czerwone z niebieskim), u dołu torfowo korzeniowy wystrój i jakaś "ławica" pizdryków... No a rośliny dawaj epifityczne storczyki typu Bulbophyllum, Dendrobium i Azja południowo wschodnia jak ta lala przy tej wysokości.
- 1
pour la 3e fois
Andrzej, dawaj małe kolce.
- 0
Pospiech w akwarystyce jest wskazany podczas zbierania wody z podłogi.
pour la 3e fois
Małe kolce już miałem,
A GSP jeszcze też maluchy (po Poznaniu) mam teraz w paskudowie, zaczynam bać się wkładać tam rękę bo wszystko "próbują".
A GSP jeszcze też maluchy (po Poznaniu) mam teraz w paskudowie, zaczynam bać się wkładać tam rękę bo wszystko "próbują".
- 0
Mann am Boden
pour la 3e fois
Zdaje mi sie, że każda obsada jaka zaproponujemy odpada :P Andrzej, tylko Ty jesteś w stanie znaleźć kolejna paskudę do nowego zbiornika. Ewentualnie może to zrobić Drago
Niemniej jednak spróbuje, może szczupieńczyki lub proporczykowce?

- 0
pour la 3e fois
adams2121 pisze:Gupiki![]()
![]()
Tak, tak gupiki i Andrzej wystaRtuje z gupikami i też nagrodę zdobędzie, tak jak Robert z PFA.

- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
pour la 3e fois
Bieta pisze:Andrzej wystaRtuje z gupikami i też nagrodę zdobędzie, tak jak Robert z PFA
Elka, król jest tylko jeden, jakby Bert tylko zobaczył, że ewentualnie idę w tym kierunku to znienawidziłby mnie jeszcze bardziej, jakoś chłop za mną nie przepada

Chociaż z racji umieszczenia zbiornika (przedpokój) gupik charaketorologicznie odpowiadałby jak najbardziej.
Więc do mojego typu zapotrzebowania dodałbym jeszcze niską płochliwość.
Proporczykowce i szczupieńczyki brałem już pod uwagę, ale tu raczej nie trafię z aranżem.
Ma ktoś jakieś pomysły na małe, śmiałe ryby z półwyspu arabskiego ew. Turcji (nie gara), Indonezji.
- 0
Mann am Boden
pour la 3e fois
Cierniki i inne ciekawe polskie. Będziesz mógł często przeciąg robić w przedpokoju bez obawy o temp wody 
Ewentualnie danio luminous

Ewentualnie danio luminous

- 0
pour la 3e fois
Misiak pisze: danio luminous
taa, tu akurat trafilibyśmy z wystrojem i mniej więcej (raczej mniej) z pierwotną geografią, tylko jeszcze musiałbym się mentalnie przygotować na mutanty. Ale......
edit ryba jakby pływa :
Microctenopoma ansorgii, Proporczykowca z Kap Lopez ♂ , Chromaphyosemion poliaki bolifamba ♂
- 0
Mann am Boden