replacement
Re: replacement
I teoretycznie - przynajmniej na teraz wygląda extra zwłaszcza ta część nadwodna, tyle że już widzę poważne luki w konstrukcji zbiornika.
Po pierwsze, brak zabezpieczenia przed "wyjściem" ryb od frontu - 4 cm od tafli wody do krawędzi szyby to za mało, właśnie w nocy trzciniak wybrał się w swoją ostatnią podróż, co wektoruje do stwierdzenia, że będę miał problem z potencjalną obsadą.
Po drugie boczne ścianki zaczynają swój skos zbyt wcześnie, choć jest to w połowie szerokości - nóżki lampy i tak musiałem wynicować poza szybę, a i tak znajduje się wśród roślin bo podwieszenie doniczki (innej opcji niestety nie ma) jest zbyt wysoko a wysokość nóżek zbyt mała - więc raz, że część chwasta w doniczkach będzie mocno "prześwietlona" i narażona na poparzenie , a dwa doniczka zabiera światło dla części podwodnej i jest tam dość mroczno ( za to snop światła fajnie się rozbija i "blikuje")
Po pierwsze, brak zabezpieczenia przed "wyjściem" ryb od frontu - 4 cm od tafli wody do krawędzi szyby to za mało, właśnie w nocy trzciniak wybrał się w swoją ostatnią podróż, co wektoruje do stwierdzenia, że będę miał problem z potencjalną obsadą.
Po drugie boczne ścianki zaczynają swój skos zbyt wcześnie, choć jest to w połowie szerokości - nóżki lampy i tak musiałem wynicować poza szybę, a i tak znajduje się wśród roślin bo podwieszenie doniczki (innej opcji niestety nie ma) jest zbyt wysoko a wysokość nóżek zbyt mała - więc raz, że część chwasta w doniczkach będzie mocno "prześwietlona" i narażona na poparzenie , a dwa doniczka zabiera światło dla części podwodnej i jest tam dość mroczno ( za to snop światła fajnie się rozbija i "blikuje")
- 0
Mann am Boden
miewan pisze:nóżki lampy i tak musiałem wynicować poza szybę, a i tak znajduje się wśród roślin bo podwieszenie doniczki (innej opcji niestety nie ma) jest zbyt wysoko a wysokość nóżek zbyt mała - więc raz, że część chwasta w doniczkach będzie mocno "prześwietlona" i narażona na poparzenie , a dwa doniczka zabiera światło dla części podwodnej i jest tam dość mroczno ( za to snop światła fajnie się rozbija i "blikuje")
Coś za coś

Pogadaj z Misiakiem, może zrobi Ci nowe nózki na drukarce 3D?
- 0
Fotka całości, nie wiem czy coś pomoże :
- 2
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Mann am Boden
Extra Andrzej!
Ciekawe akwarium, takie w Twoim stylu
Jeszcze tylko jakieś brzydactwa do środka i będzie dobrze 

- 0
Jak na razie obsada prócz "skoczka na otwarcie" się utrzymuje i kolejne ryby nie wybrały się na przechadzkę, więc i brzydactwa w środku też są.
Z dodatkowych ciekawostek zdobyłem fogger z demobilu ( nie jestem pewien czy akwaryjno/terraryjny, ale chyba tak) -> zamgławianie jest extra
Z dodatkowych ciekawostek zdobyłem fogger z demobilu ( nie jestem pewien czy akwaryjno/terraryjny, ale chyba tak) -> zamgławianie jest extra

- 0
Mann am Boden
Jednak chwilowa nadzieja na pozostawaniu ryb na
spełzła na niczym.
Pozostałe trzciniaki poszły zgubnym śladem swojego byłego współtowarzysza.
Zapewne jego wycieczkę potraktowały jako swoisty zwiad, a że nie wracał długo ( bo i tak by nie wrócił ) poszły go poszukać - niestety one też już nie wrócą
.
To zmusiło mnie do jakiejś kreatywności - rozwiązanie jest banalne ( czemu tak późno ), wystarczył kawałek szkła 48 x 14 z szyby 4 mm podparty dłuższym bokiem na krawędzi i w jednym miejscu magnesikiem, ten prosty zabieg powoduje, że kolejni „wędrowcy” ( choć zostały już tylko 2 chanalleblasy i 1 mikrobuszowiec ) musieliby wybić się już na 14 cm od tafli by przeskoczyć boczną krawędź akwarium.
Fakt, że mogą ewentualnie „przeskakać” po tej „zaporze”, ale zawsze to jakieś zabezpieczenie.

Pozostałe trzciniaki poszły zgubnym śladem swojego byłego współtowarzysza.
Zapewne jego wycieczkę potraktowały jako swoisty zwiad, a że nie wracał długo ( bo i tak by nie wrócił ) poszły go poszukać - niestety one też już nie wrócą

To zmusiło mnie do jakiejś kreatywności - rozwiązanie jest banalne ( czemu tak późno ), wystarczył kawałek szkła 48 x 14 z szyby 4 mm podparty dłuższym bokiem na krawędzi i w jednym miejscu magnesikiem, ten prosty zabieg powoduje, że kolejni „wędrowcy” ( choć zostały już tylko 2 chanalleblasy i 1 mikrobuszowiec ) musieliby wybić się już na 14 cm od tafli by przeskoczyć boczną krawędź akwarium.
Fakt, że mogą ewentualnie „przeskakać” po tej „zaporze”, ale zawsze to jakieś zabezpieczenie.
- 0
Mann am Boden
Zgoda, tyle że już po pierwszej powinienem reagować, a nie łudzić się, że kolejnych nie będzie, bo nic nie działo się przez 3 czy 4 dni.
Zmieniając wątek żałobny -> poranna mgła nad rozlewiskiem
:
Zmieniając wątek żałobny -> poranna mgła nad rozlewiskiem

- 1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Mann am Boden