Jaki najmniejszy litraż dla krewetek?
Jaki najmniejszy litraż dla krewetek?
Cholera, u mnie chyba nie może być spokojnie
- naoglądałem się krewetek Cezara i Inc0 i wymyśliłem, że postawię sobie lampkę na biurku
w formie małego akwarium. Jaki minimalny litraż dla tych stworów,
czy mniej niż 10l nie ma sensu?
- naoglądałem się krewetek Cezara i Inc0 i wymyśliłem, że postawię sobie lampkę na biurku
w formie małego akwarium. Jaki minimalny litraż dla tych stworów,
czy mniej niż 10l nie ma sensu?
- 0

Re: Jaki najmniejszy litraż dla krewetek?
Ja w 8 l chodowalem kilka RC, a Kodi na targach nawet w "szklance " ;-)
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 91
- GG: 0
Ja także mam 8 litrów, a RC żyją szczęśliwie i mnożą się efektywnie 
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
- 0
Ja uważam, że kostka 25x25x25 cm to minimum. Czym mniejsze tym trudniej utrzymać równowagę biologiczną. Małe szkła nie wybaczają zapomnienia o podmianie. Krewetka musi też mieć miejsce aby się obrócić i wyprostować kończyny.
- 0

Robert ma cały czas do sprzedania tą kostkę OW, którą kupiłem ja, TY i Grzesiek 

- 0
Mann am Boden
W zależności jakie krewetki chcesz mieś. Jeżeli nie wymagające (np RC) to może być mniejszy, jeżeli wymagające to już większy minimum 30 litrów. W większym nie zrobisz bałaganu tak jak w małym i lepiej jest zapanować nad parametrami wody.
Z biegiem czasu na pewno i tak postawisz większy
.
Z biegiem czasu na pewno i tak postawisz większy

- 0
- Bywalec
- Reputacja: 65
- GG: 0
miewan pisze:Robert ma cały czas do sprzedania tą kostkę OW, którą kupiłem ja, TY i Grzesiek
Ile to stalo? Napisze do Roberta.
im@tapatalk
- 0

Pytanie brzmiało jakie małe akwarium może być dla krewetki ? Z powodzeniem dla jednej 0,5 L
Tyle, że nikt nie chce trzymać jednej...
Osobiście utrzymałem 3 sztuki crystala w 0,8 l ponad 4 miesiące więc stwierdzeniem, że się nie da to bzdura. Nie ukrywam jednak że przy wyższych gradacjach potrzebne jest już jakieś doświadczenie. Tzw. redki pociągną bez problemu w tak małym litrażu tylko na dolewkach...
POZDRO

Osobiście utrzymałem 3 sztuki crystala w 0,8 l ponad 4 miesiące więc stwierdzeniem, że się nie da to bzdura. Nie ukrywam jednak że przy wyższych gradacjach potrzebne jest już jakieś doświadczenie. Tzw. redki pociągną bez problemu w tak małym litrażu tylko na dolewkach...
POZDRO
- 0
10l dla małego stada tzw redek jak juz rzeczone było wystarczy malutkie akwariumko podzwirówka napedzana albo głowica od jakiegos mini filterka albo pompka powietrza do tego leddy smart fikusny korzonek z zieleninka i lampeczka jak marzenie...chyba sobie takie cos na bioro zmodze nawet mam koncept aranzacji XD.... tylko jak żone przekonać ze to nie jest kolejne krewetkarium tylko lampeczka biurkowa :P
- 2