Podsypka Pod żwir Ala Substrat
|Strona 1 z 1
Podsypka Pod żwir Ala Substrat
Jako że już nie długo planuje zmianę aranżacji to i postanowiłem że pierwszy raz coś podsypie pod żwir ale nie kupionego substratu tylko zrobionego własnoręcznie . Jak to u mnie niektórzy z wiedza że lubię tworzyć coś samemu no i powstał taki wynalazek podobny do kulek gliniano-torfowych tylko ze z innych składników jakich wcześniej stosowałem . Tym razem poszła glina wędkarska użyłem dwóch rodzajów po to by za szybko się nie rozpuściły przy zalewaniu akwarium i narobiło syfu.
Dobra składniki :
4 kg gliny widocznej na foto
około 0,7/0,8 litra najtańszej ziemi
woda do nadania konsystencji miała być demineralizowana ale poszła zwykła z kranu
Tak jak poprzednio wszystko przesiane przez sito zmieszane ze sobą dolana woda i tu wykorzystałem starą maszynkę do mielenia mięsa by powstało coś typu Pellet i poszło na jakieś 20 min do piekarnika po ostygnięciu na skrzynki do pełnego wyschnięcia
mysie tez żeby część skruszyć na drobniejsze kawałeczki jak już wyschnie
kilka fotek z procesu produkcji
Dobra składniki :
4 kg gliny widocznej na foto
około 0,7/0,8 litra najtańszej ziemi
woda do nadania konsystencji miała być demineralizowana ale poszła zwykła z kranu
Tak jak poprzednio wszystko przesiane przez sito zmieszane ze sobą dolana woda i tu wykorzystałem starą maszynkę do mielenia mięsa by powstało coś typu Pellet i poszło na jakieś 20 min do piekarnika po ostygnięciu na skrzynki do pełnego wyschnięcia
mysie tez żeby część skruszyć na drobniejsze kawałeczki jak już wyschnie
kilka fotek z procesu produkcji
- 4
- Załączniki
-
- IMG_20201114_171552.jpg (296.69 KiB) Przeglądany 4074 razy
-
- IMG_20201114_180025.jpg (210.37 KiB) Przeglądany 4074 razy
-
- IMG_20201114_182451.jpg (213.33 KiB) Przeglądany 4074 razy
-
- IMG_20201114_202236.jpg (224.44 KiB) Przeglądany 4074 razy
Ostatnio zmieniony 14 lis 2020, 21:47 przez marcin, łącznie zmieniany 1 raz
Re: Podsypka Pod żwir Ala Substrat
Super! Właśnie miałem już pisać że to się przecież jakoś wypraża ale ogarnąłeś 

- 0

thaz pisze:Super! Właśnie miałem już pisać że to się przecież jakoś wypraża ale ogarnąłeś
zawsze tak robię ze puzniej wrzucam do piekarnika
- 0
adams2121 pisze:Grubo Marcin
grubo to by było gdyby moja żona była w domu

- 1
|Strona 1 z 1