Akwarium od A do "L" - projekt
Re: Akwarium od A do "L" - projekt
Podłoże to żwir 2-5 mm i na to JBL manado, warstwa od 5 do 20 cm.
Podmiany to 60 litrów co tydzień/dwa w zależności od wolnego czasu (40 litrów RO - 20 litrów kranówki).
Nawożę albo codziennie pół dawki producenta, albo co drugi dzień cała dzienna dawka producenta.
Gazu CO2 brak. Tylko aldehyd i też połowa dziennej dawki.
Robię to wszystko na oko. Nie opieram się na testach czy wiedzy o roślinach, bo jej nie mam. Bardziej patrze na wygląd roślin i ilość glonów.
Obecnie wybieram tylko przy podmianach garstkę zielonych nitek.
Dziury na liściach jakby przestały się pojawiać, tak samo brązowienie po delikatnym zwiększeniu ilości podawanego potasu (mam oddzielny) z 3 ml na 4 ml co dwa dni. Wyłowiłem też sporo ślimaków bo była plaga masakryczna i na pewno sporo produkowały kupek.
Nawozy mam z allegro od artsyl1.
Makro jest bez NO3.
Podmiany to 60 litrów co tydzień/dwa w zależności od wolnego czasu (40 litrów RO - 20 litrów kranówki).
Nawożę albo codziennie pół dawki producenta, albo co drugi dzień cała dzienna dawka producenta.
Gazu CO2 brak. Tylko aldehyd i też połowa dziennej dawki.
Robię to wszystko na oko. Nie opieram się na testach czy wiedzy o roślinach, bo jej nie mam. Bardziej patrze na wygląd roślin i ilość glonów.
Obecnie wybieram tylko przy podmianach garstkę zielonych nitek.
Dziury na liściach jakby przestały się pojawiać, tak samo brązowienie po delikatnym zwiększeniu ilości podawanego potasu (mam oddzielny) z 3 ml na 4 ml co dwa dni. Wyłowiłem też sporo ślimaków bo była plaga masakryczna i na pewno sporo produkowały kupek.
Nawozy mam z allegro od artsyl1.
Makro jest bez NO3.
- 0
Hm, zdjęcia fajne- ale na żywo wygląda o wieeeeele łądniej. Zdjęcia nie oddają prawdziwego uroku zbiornika.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Michał ,pięknie to wygląda
, zrób zbliżenia ryb

- 0
Do kuli, nadają się tylko cukierki !
Cudnie. Kolcom nie za pusto (w znaczeniu brak ekipy towarzyszącej)?
- 0

Mają ze 3 ostronosy/węgorki. Ciągle jeszcze myślę dla towarzystwem dla nich.
- 0
Extra Michał! Uwielbiam ładne lotosy w zbiorniku
Nie myślałeś, żeby wypuścić je po części też na plażę? To mogłoby dać ciekawy efekt.

- 0
W końcu coś posklejałem jako tako.
Ogólny widok, potem trochę karmienie już najedzonych kolców, węgorki i paletki ze skalarami. Udało mi się w końcu uchwycić ataki otosków na paletki
Ogólny widok, potem trochę karmienie już najedzonych kolców, węgorki i paletki ze skalarami. Udało mi się w końcu uchwycić ataki otosków na paletki

- 4
Helikoptery przepiękne. Nie tłuką się między sobą? Jak będę kiedyś stawiał baniak to na bank w nim zagoszczą, tym bardziej że kiedyś miałem.
- 0
Pospiech w akwarystyce jest wskazany podczas zbierania wody z podłogi.