hydroponika
|Strona 1 z 1
hydroponika
Witam.
Chce zrobić filtr hydroponiczny do akwarium 450l, wymiary doniczki miały by być, tak myślę, 150x12x12cm. chce to postawić na pokrywie, sęk w tym że musi stać na podpórkach z rozstawem 110cm, niestety najpierw zrobiłem pokrywę, a później wpadłem na pomysł hydroponiki
z czego to z kleić i czym żeby było sztywne i nie ciekło? oprócz szkła oczywiście.
Chce zrobić filtr hydroponiczny do akwarium 450l, wymiary doniczki miały by być, tak myślę, 150x12x12cm. chce to postawić na pokrywie, sęk w tym że musi stać na podpórkach z rozstawem 110cm, niestety najpierw zrobiłem pokrywę, a później wpadłem na pomysł hydroponiki

- 0
- Rezydent
- Reputacja: 146
- GG: 0
Re: hydroponika
Cz.
Spienione PCV 10 mm i klej COSMOFEN do tego dedykowany i po sprawie. Ścianki pionowe i porzeczki usztywnia konstrukcje. Nie zaszkodzi dla lepszego związania konstrukcji zastosować łączenie wkrętami powiedzmy co 12 cm na boku długim i po dwa wkręty od story boków krótkich.
Spienione PCV 10 mm i klej COSMOFEN do tego dedykowany i po sprawie. Ścianki pionowe i porzeczki usztywnia konstrukcje. Nie zaszkodzi dla lepszego związania konstrukcji zastosować łączenie wkrętami powiedzmy co 12 cm na boku długim i po dwa wkręty od story boków krótkich.
- 0
Do kuli, nadają się tylko cukierki !
A nie prościej kupić doniczkę o podobnym rozmiarze - szczelna , prosta i do własnej adaptacji
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
woytek pisze:Cz.
Też myślałem o tym PCV, ale nie pomyślałem że to można z kręcić wkretami

adams2121 pisze:A nie prościej kupić doniczkę o podobnym rozmiarze - szczelna , prosta i do własnej adaptacji
Prościej

- 1
- Rezydent
Wiem,że metrowe doniczki (skrzynki są)- niestety większych, dłuższych nie widziałam.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
jurkin pisze:Też myślałem o tym PCV, ale nie pomyślałem że to można z kręcić wkretamiod środka jeszcze czymś uszczelnie. Dzięki
![]()
to trzeba kleić, wkręty to backup i spokojne sumienie wykonawcy

po sklejeniu nie ma potrzeby uszczelniać od środka. klej do pcv "topi je"i połączenie jest szczelne( oczywiście przy dobrym rozprowadzeniu kleju

- 0
Dobra, wkręty odpuszczę, ale od środka dodatkowo uszczelnię, w poniedziałek jadę po pcv i będę ciąć i kleić 

- 0
- Rezydent
Od środka najlepiej uszczelnić tym samym klejem do pcv. Przejechać po rogach i łączeniach tak jak silikonem. U siebie dawałem silikon i ten po jakimś czasie puszczał i odpadal.
- 1
|Strona 1 z 1