Sol morska
|Strona 1 z 1
Sol morska
Jestem kompletnym laikiem, wiec mam pytanko.
Potrzebuje soli morskiej w miarę taniej. Co proponujecie
Potrzebuje soli morskiej w miarę taniej. Co proponujecie
- 0
Pospiech w akwarystyce jest wskazany podczas zbierania wody z podłogi.
Re: Sol morska
W niebieskich torebkach
Po co Ci sól morska, dla helikoptera możesz przecież preparować wodę zwykła solą kuchenną - łyżeczka na 10-20 litrów

Po co Ci sól morska, dla helikoptera możesz przecież preparować wodę zwykła solą kuchenną - łyżeczka na 10-20 litrów
- 0
Mann am Boden
miewan pisze: dla helikoptera możesz przecież preparować wodę zwykła solą kuchenną - łyżeczka na 10-20 litrów
Helikopterowi może i faktycznie wystarczy zwykła kamienna, ale innym rybom już nie. Nie mam przekonania do 'zwykłej"soli . Poza tym dawka, którą przytoczyłeś jest za mała. Nie widzę jakoś tego bym miał sypać kg soli kuchennej do akwarium.
Niebieskie woreczki maja jakąś nazwę cwaniaczku?

- 0
Odpowiedź o "zasoleniu" poprzez łyżeczkę soli kamiennej/niejodowanej/nieważonej na 10 litrów zaczerpnąłem na podstawie wątków z innych for, gdzie wypowiadały się jednostki rozmnażające ryby z dziobem,
woreczki soli akwarystycznej widziałem w zoologikach właśnie w kolorze niebieskim ale też zielonym ( i był przytoczony "prowokacyjnie"
), czym różni się jedna od drugiej nie wiem i nie wnikałem w temat, tyle , że jak jakoś pamiętam/zdaje mi się, że przy 1/3 objętości woreczka z zoologika cena była porównywalna z kg ze spożywczaka, jeżeli surogat "sklepowy" jest powszechnie akceptowany czemu przepłacać za akwarystyczną. Aż takim purystą przecież nie jesteś 
woreczki soli akwarystycznej widziałem w zoologikach właśnie w kolorze niebieskim ale też zielonym ( i był przytoczony "prowokacyjnie"

- 0
Mann am Boden
Widzisz Andrzej, Kolcobrzuchy wymagają zasolenia od 100 do 200 g soli na 10 l wody, czyli o gęstości od około 1,006 do 1,016 g/cm³ łyżka stołowa zawiera około 20 g. Podobno w morskiej soli czują lepiej. Inny zwierzak, którego biore pod uwagę wymaga posolona 1% czyli ok.1,006 g/cm3, mniej więcej 100 g na 10 l wody czyli 4 czubate łyżki stołowe. Licząc dalej na mój litraż wychodzą już kilogramy. Ten z kolei na soli kamiennej długo nie pociągnie.
Informacje z wiarygodnych źródeł. Nie żadne "kopiuj-wklej"
Informacje z wiarygodnych źródeł. Nie żadne "kopiuj-wklej"

- 0
Też znam jednego dozującego pewniaka -> z każdorazowym opłakanym skutkiem
Jak pewnie Wiesz unikam i nie stosuje zasady kopiuj/wklej, a jeżeli już, jest to na tej samej zasadzie co Twój post powyżej
.
W zakresie "najtańszej" i "prawdziwej" soli morskiej na kilogramy wiesz i możesz sam uderzyć, tylko się spiesz bo jutro czwartek
.

Jak pewnie Wiesz unikam i nie stosuje zasady kopiuj/wklej, a jeżeli już, jest to na tej samej zasadzie co Twój post powyżej

W zakresie "najtańszej" i "prawdziwej" soli morskiej na kilogramy wiesz i możesz sam uderzyć, tylko się spiesz bo jutro czwartek

- 0
Mann am Boden
miewan pisze:Też znam jednego dozującego pewniaka -> z każdorazowym opłakanym skutkiem![]()

- 0
Dzisiaj widziałem tą niebieską sól akwarystyczną - cena za 250 g słoiczek zooleka to 9 zł, a zielone 140g pudełeczko tropicala prawie 7
.
Więc Adamie z ekonomicznego punktu widzenia "sklepówka" okazuje się być bardzo, ale to bardzo dobrą solą, co prawda pozbawiona jest dodatku osłonowego aloesu, ale Ty masz wodę preparować a nie leczyć ryby od ospy.

Więc Adamie z ekonomicznego punktu widzenia "sklepówka" okazuje się być bardzo, ale to bardzo dobrą solą, co prawda pozbawiona jest dodatku osłonowego aloesu, ale Ty masz wodę preparować a nie leczyć ryby od ospy.
- 0
Mann am Boden
|Strona 1 z 1