300 l
300 l
Nadszedł czas pożegnać się ze 160 l i niestety postawić coś w zamian - w sobotę wyjeżdża
Jak mówiłem wymiary 100+50+60h
I wymyśliłem takie cus - komin i podpięty do tego jbl 1501 i mechanika do środka 1000 cyrkulator
1 czy komin to dobry pomysł ?
2 na sumpa nie ma miejsca chyba ze ew 40- 40 - 20/30h - ma to sens ?
3 obsada - sturisomy aureum - tarliskowy i coś w ton
4 stelaż -odbudowany z 2 stron czy pełna zabudowa ?
5 lampa dyi
Coś doradzicie
bo bije się z myślami 

Jak mówiłem wymiary 100+50+60h
I wymyśliłem takie cus - komin i podpięty do tego jbl 1501 i mechanika do środka 1000 cyrkulator
1 czy komin to dobry pomysł ?
2 na sumpa nie ma miejsca chyba ze ew 40- 40 - 20/30h - ma to sens ?
3 obsada - sturisomy aureum - tarliskowy i coś w ton
4 stelaż -odbudowany z 2 stron czy pełna zabudowa ?
5 lampa dyi
Coś doradzicie

- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Re: 300 l
Uważam, że sump i komin są zbędne. Jeden duży kubeł lub dwa średnie wystarczą. W stelażu zabudowałbym te strony, które będzie widać.
Mam sentyment do takich wymiarów. Pierwsze moje zamawiane szkło było właśnie taką trzysetką.
Mam sentyment do takich wymiarów. Pierwsze moje zamawiane szkło było właśnie taką trzysetką.
- 1

@1 i 2 - a nie myślałeś o kaseciaku? Świetna alternatywa dla kubełków/sumpów jak nie ma miejsca poza akwarium, można ładnie obudować tłem strukturalnym i wkomponować w resztę zbiornika - jako bonus woda nie opuszcza akwarium. Obsady nie będziesz mieć przesadnie brudzącej, a takie coś nawet przy przy 'ciężkich' na biologii rybach się sprawdza. 
@4 - metodą 'jak zrobić, żeby się nie narobić' zabuduj to, co widać, a reszta, o ile nie chcesz tam trzymać jakichś super ciepło/zimnolubnych zwierząt i dla zminimalizowania wymiany temperatur z otoczeniem izolować styropianem od środka, może zostać niezabudowana.

@4 - metodą 'jak zrobić, żeby się nie narobić' zabuduj to, co widać, a reszta, o ile nie chcesz tam trzymać jakichś super ciepło/zimnolubnych zwierząt i dla zminimalizowania wymiany temperatur z otoczeniem izolować styropianem od środka, może zostać niezabudowana.
- 2
~Nie rób drugiemu na daremno~
80x35x40 - Macropodus opercularis
40x25x25 - Heterandria formosa
40x25x25 - Cambarellus puer
30x20x20 - Triops australiensis
Napiszę dlaczego pomysł padł z kominem - taki sztywny wymiar mam 100/50 i brak miejsca na węże , wykombinowalem zeby zrobić dwa otwory w dnie ( wlot /wylot ) i poprowadzenie w środku akwarium , zasys prosta rzecz i obok lub po drugiej stronie zaciag ?
I to jest poważny problem , ograniczenie
Co do kaseciaka - przy 60 cm h - nie widzę możliwości serwisu i czyszczenia ( albo tego nie widzę oczami wyobraźni )
I to jest poważny problem , ograniczenie

Co do kaseciaka - przy 60 cm h - nie widzę możliwości serwisu i czyszczenia ( albo tego nie widzę oczami wyobraźni )

- 0
Jeżeli chodzi o komin bez sumpa + "dziurawienie" dna jako prowadnic na węże od kubła to chyba to tzw. "przerost treści nad formą", jeżeli decydowałbyś się na to rozwiązanie to jednak sump -> jego wielkość musisz to sobie policzyć aby mieścił : suma objętości wody zawsze w nim się znajdującej, + która dostanie się do sumpa podczas wyłączenia pomp obiegowych + około 10-20% zapasu na nieprzewidziane wypadki, poszukaj sobie u wujka G takiej frazy [XLS]kalkulator_do_sumpa.xls to jest kalkulator i możesz sobie wyliczyć jakie szkiełko dolne powinieneś postawić ( tylko musisz mieć możliwość otwierania w Excelu )
Wewnętrzny kaseciak proponowany przez Dhuza jest bardzo dobrym pomysłem ( ale "zabiera" dno ), serwisowanie jest banalne, nawet przy wyższych niż 60 cm (tu raczej 55 i mniej ) -> wkłady gąbkowe do samej jego krawędzi, media w woreczkach.
Obudowa -> no stary widziałeś jak jest u mnie, jak jest u Willego ( zakryte tylko części widoczne, u mnie to 3 niezależne płaszczyzny na magnesach)
Wewnętrzny kaseciak proponowany przez Dhuza jest bardzo dobrym pomysłem ( ale "zabiera" dno ), serwisowanie jest banalne, nawet przy wyższych niż 60 cm (tu raczej 55 i mniej ) -> wkłady gąbkowe do samej jego krawędzi, media w woreczkach.
Obudowa -> no stary widziałeś jak jest u mnie, jak jest u Willego ( zakryte tylko części widoczne, u mnie to 3 niezależne płaszczyzny na magnesach)
- 1
Mann am Boden
Miałem raczej na myśli kaseciak wiszący - coś w klimatach ~40x12x40 dałoby już sporo przestrzeni filtracyjnej, a zabrałoby niewiele miejsca w akwarium 

- 2
~Nie rób drugiemu na daremno~
Dhuz pisze:Miałem raczej na myśli kaseciak wiszący - coś w klimatach ~40x12x40 dałoby już sporo przestrzeni filtracyjnej, a zabrałoby niewiele miejsca w akwarium
Dobry pomysł - ja pomyślałem o 100+10+60 lub 60+10+60
Ew boczny 50+10+50
miewan pisze:Jeżeli chodzi o komin bez sumpa + "dziurawienie" dna jako prowadnic na węże od kubła to chyba to tzw. "przerost treści nad formą", jeżeli decydowałbyś się na to rozwiązanie to jednak sump -> jego wielkość musisz to sobie policzyć aby mieścił : suma objętości wody zawsze w nim się znajdującej, + która dostanie się do sumpa podczas wyłączenia pomp obiegowych + około 10-20% zapasu na nieprzewidziane wypadki, poszukaj sobie u wujka G takiej frazy [XLS]kalkulator_do_sumpa.xls to jest kalkulator i możesz sobie wyliczyć jakie szkiełko dolne powinieneś postawić ( tylko musisz mieć możliwość otwierania w Excelu )
Z wygody ten pomysł z dziurami w dnie - a jbl mam , nie wiem też ile $$$ taka przyjemność kosztuje - budżet mocno ograniczony , a żona nie zaakceptuje czegoś innego jak szafka - połowa dla niej

A więc stelaż + zabudowa - no chyba że szafka z drewna ?
- 0
Jako że temat podupadl a właśnie wjechała - szafka na me salony - a raczej przedpokój . Nowa drewniana , może nie taka jak chciałem , ale solidna jest nad wyraz
. Podstawą jest płyta 36mm na nóżkach regulowanych + 36 płyty zew boki i blat , zmartwilem się trochę bo tył jest tylko z jedną i po połowie lecz jutro będę negocjowal
Test już był a na fotkach widać co nieco
Jeszcze szkło 250-300l
No i zostaje filtracja - póki co 2000 cyrkulator + deszczownia
Lub od razu kaseciak
I dylemat znowu

Test już był a na fotkach widać co nieco
Jeszcze szkło 250-300l
No i zostaje filtracja - póki co 2000 cyrkulator + deszczownia
Lub od razu kaseciak
I dylemat znowu

- 1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.