112l mojej amazonki

Masz akwarium w stylu SA lub CA? Dobrze trafiłeś!

Re: 112l mojej amazonki

autor: rudy102 » 30 kwie 2014, 10:52

Życie jak zwykle weryfikuje nasze plany. Reset baniaka na dniach. Na obecnym szkle. Filtracja w planach na wakacje. Narazie zostaje turbo 550 i patMini. Rośliny 5-6 gatunków żabienic. Podłoże AS II+ czarny oraz piasek. Dekoracje. Łupki włoskie (odpady od podstaw trofeum sportowych). Korzenie, gałęzie wierzby, kokosy. Woda kran+ro. Projekt w całości dokumentowany i badany. Reset obu banków. To jest 112l i 30l-40l.

... wiosna
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

Reputacja: 58
GG: 0

autor: rudy102 » 05 maja 2014, 11:46

Zbiornik przeszedł restart. Zmiany przedstawie niedługo. Obecnie korzenie się moczą i czekam za dwoma gatunkami zielska. Nieprzyszły na czas.

Zalane woda: 30l RO + 40l starej + reszta odstanej krajowej. Parametry po kilku dobach.

PH 6.8
KH 4
GH 8

Skalary podeszły znów do tarła.

Do zbiornika trafiły na razie skalary para. 6 otosów i 6 kirysów panda. Reszta trafi za kilka dni Max dwa tygodnie.

Pozdrawiam.

... wiosna
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: rudy102 » 05 maja 2014, 18:28

Pisze specjalnie pod spodem.
Kh przy badaniu testem zooleka od razu zabarwiało się na żółty. Jedna kropla i ledwo co ale już żółte. Między 3 cią a 4 tą kropla już nie ma takiej zmiany. Zawsze zabarwienie zmieniało się z czerwonej na żółtą a tu nagle Odrazu żółty. Ponoć to wartość bliska zeru. A nie 4 jak podałem Czy ktoś może mi pomóc i wyjaśnić czy wszystko jest ok czy czegoś brakuje... w wodzie.

... wiosna
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: thaz » 05 maja 2014, 19:46

Dajże zdjęcie!
  • 0

Obrazek
Awatar użytkownika
Prezes

Reputacja: 815
GG: 4361230

autor: rudy102 » 05 maja 2014, 19:56

Będzie na weekend. Powinny dojść rislinki. Inaczej nie będzie efektu. Oraz dodam korzonki. Trawek nie ma (Tenellus i Magdalenis) i jednej z trzech głównych roślin dokładnie echinodorus sp jaguar, jest za to anazonka, i red Indian, Vesuvis, i długolistna, zastanawiam sie czy dodać heteranthera zosterifolia,i hydrocotyle sp. japan.

heteranthera by zasłonić filtry a Japan dał bym na piasku. Tylko nie wiem czy na gołym piasku będzie się trzymać i rosnąć pozwoli.

Dobrze to Uchyle rąbek ...
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Zdjęcie z wczoraj. O 15:30 dziś jeszcze była Ikra.
... wiosna
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: rudy102 » 06 maja 2014, 14:50

Ikra nadal na lisciu.
Co sądzicie o zrobieniu kotnika z plexy by wrazie potrzeby tam odłowić małe. Do środka brzeczyk a od góry tak z 1 cm firany by wymienić wodę. Mam kotnik z "firanki" kupny. Jednak skalary potrafią wyssać młodzież gupika z niego.

Dalej. Czy stosowanie nawozów macro i micro się opłaca? Z moich obliczeń wychodzi mi koszy około 25 zł na pół roku (5-6 miesięcy). Nie stosuje CO2.

... wiosna
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: rudy102 » 09 maja 2014, 20:20

Korzystając z okazji. Za oknem burza więc prace ogrodowe, które zajmują mi obecnie każdy, wolny kawałek dnia odroczone.

Akwarium po restarcie. Już ponad tydzień. Zbiornik został osuszony, umyty i ponownie założony. Jako podłoże poszło Aqua Art Substrat II+ czarny. Oraz piasek z akwarystycznego. 

Rośliny to przedewszystkim Echinodorus-y.

Żabienica amazońska, delikatna, dlugolistna, magdalenis, sp. jaguar, vesuvis, ozelot red, jest też trawka której nazwę uzupełnienie. Ostatnie dwa korzonki się mocza. W zbiorniku jest już 6 w nieładzie. Są też trzy łupki z Włoch. Odpady po produkcji podstaw np: pod trofea sportowe. Dwie połówki kokosa. Kilka patyków. Liście jakieś niedługo dodam (chyba). 

Obsada:

Para skalarów, 12 neon innesa, 6 otosów, 6 kirysów panda, para pielegniczki żółtej odmiany opal, para ramirez. Testowo jeden zbrojnik niebieski albinos - samiec.

Między pielęgniczkami nie ma starć. Borelli obrały sobie środek i tył w okolicy filtra. A ramirezki pływają wszędzie. Z najczęściej odwiedzanych rejonów przez samca ramireza są środkowe strefy zbiornika, okolice kamienia i korzeni, przód gdzie jest plaża i ma możliwość pokazać swoje walory konkurencji. Żółty-niebieski nie pozostaje dłużny pręży się i wybarwia. Samice są narazie aby ganiane przez samców swojego gatunku. Skalary składają ikre co około 2 tygodnie na liściu amazonki. Postaram się niedługo za to zabrać i odchować kilka młodych. Obecnie Ikra znika trzeciej doby. Po restarcie pleśnieje dużo mniej.  

Filtry Aqua el: turbo 550 z trzema pojemnikami dwa z matrixem trzeci gąbka na wyjściu deszczownica, pat mini z watą jako cyrkulator.

Grzałka 100w.

Oświetlenie 1xt5 24w 10-12h 

I tu będzie zmiana. Na LEDy. Jeszcze nie wiem jakie dokładnie. Być może paski smd. Led mają być jako oświetlenie dzienne od rana do pójścia spać. Tak by było widać co się dzieje w akwarium. A T5 będzie świecić Max 4h na dobę dla roślin. Chyba że same Led starcza. Zdjęcia dodam w niedzielę, naj później do środy. Jak będzie czas je zrobić. 

Pozdrawiam.

... wiosna
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

Re: Odp: 112l mojej amazonki

autor: rudy102 » 11 maja 2014, 19:35

Kilka zdjęć.

Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu

Całość. Jak dojdzie ostatnia modyfikacja to będzie nowe pożądane

... wiosna
  • 0

Ostatnio zmieniony 11 maja 2014, 20:52 przez rudy102, łącznie zmieniany 2 razy
Awatar użytkownika
Rezydent

autor: thaz » 11 maja 2014, 20:08

Fajny gąszcz drewna!
Daj foto całości.
  • 0

Obrazek
Awatar użytkownika
Prezes

Reputacja: 815
GG: 4361230

autor: rudy102 » 11 maja 2014, 20:39

thaz pisze:Fajny gąszcz drewna!
Daj foto całości.

Proszę. Ale to niestety nie jest ostateczna wersja. Dlugolistna po prawej musi urodę wsumie prawie wszystkie rośliny muszą urosnąć. Czy microsorium zostanie niewiem. Kompozycja 8 korzonków.

Pawiaki są na wakacjach. Bojek buduje kolejne gniazdo...

... wiosna
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

PoprzedniaNastępna