250l - Idzie nowe
Re: 250l - Idzie nowe
Taki mój żywot.
Ale najważniejsze że u mnie to działa.
Natomiast lotosów dalej nie idzie zaszczepić u mnie. I to jest dopiero dramat. A miałem takie fajne.
Natomiast lotosów dalej nie idzie zaszczepić u mnie. I to jest dopiero dramat. A miałem takie fajne.
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Miałeś, to prawda. Mam je na zdjęciu w telefonie i niejednemu już pokazywałem na wzór że niewiele trzeba aby pięknie rosły. Szkoda, że teraz nie wychodzi, zresztą podobnie jak u mnie...
- 0
U mnie też przepadły, ot tak po prostu, nic nie zmieniałem w akwarium, wyrwałem stare liście a nowe nie wyrosły jak zawsze, i
.

- 0
- Rezydent
- Reputacja: 146
- GG: 0
Podmiany robicie RO ???
U mnie rosły na czystym w paletkach. Od czasu do czasu trochę kranu - gdy pH było poniżej 4. Najniżej 3.70 zmierzyłem.
Więcej jak 6 nie zmierzyłem nigdy. No i rosły same, konkurencja padła lub została przesadzona.
Rosły z tego co pamiętam 2 lata ponad. A w sumie miałem je 5 lat ponad.
Parę osób na pewno jeszcze ma je ode mnie. Czasem ktoś pyta czy nie chce - nie mam warunków, nie biorę. Dodatkowo wysyłałem w Polskę za 50 roślina jedna na 60cm h
Aktualnie w tym akwarium mam 20w w żarówkach ledowych philipsa - były tańsze niż Chińczyk. Wtedy dyi PL 30w w sumie dla lotosa. + 28 stopni temperatura. Tyle pamiętam.
Jurkin - ja nigdy więcej jak 20% liści nie usuwałem, zazwyczaj tylko te dziurawe/brzydkie przy podmianie i nic więcej. Kiedyś jak dobrze pamiętam podzieliłem po pół 1 roślinę, jedna dla siebie, druga poszła chyba dla Roberta, u mnie padła a u niego rosła.
Więc ja nie rozumiem za wiele z akwarystyki, z roślinami - jeszcze gorzej.
U mnie rosły na czystym w paletkach. Od czasu do czasu trochę kranu - gdy pH było poniżej 4. Najniżej 3.70 zmierzyłem.
Więcej jak 6 nie zmierzyłem nigdy. No i rosły same, konkurencja padła lub została przesadzona.
Rosły z tego co pamiętam 2 lata ponad. A w sumie miałem je 5 lat ponad.
Parę osób na pewno jeszcze ma je ode mnie. Czasem ktoś pyta czy nie chce - nie mam warunków, nie biorę. Dodatkowo wysyłałem w Polskę za 50 roślina jedna na 60cm h
Aktualnie w tym akwarium mam 20w w żarówkach ledowych philipsa - były tańsze niż Chińczyk. Wtedy dyi PL 30w w sumie dla lotosa. + 28 stopni temperatura. Tyle pamiętam.
Jurkin - ja nigdy więcej jak 20% liści nie usuwałem, zazwyczaj tylko te dziurawe/brzydkie przy podmianie i nic więcej. Kiedyś jak dobrze pamiętam podzieliłem po pół 1 roślinę, jedna dla siebie, druga poszła chyba dla Roberta, u mnie padła a u niego rosła.
Więc ja nie rozumiem za wiele z akwarystyki, z roślinami - jeszcze gorzej.
- 0
adams2121 pisze:Taki mój żywot.
Tomaszu, miałeś śliczne te lotosy. U nikogo tak ładnych nie widziałam. U mnie żaden od Ciebie nie rośnie, żadna roślina nie przyjmuje się ile bym nie brała. Nawet rogatek od Ciebie się
rozpuszcza. Coś im nie pasuje zupełnie.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
adams2121 pisze:Podmiany robicie RO ???
U mnie od zawsze tylko kran. Teraz lotos pomimo podawania CO2 stoi w miejscu, sadzoneczka wysokości max 7cm, a reszta buja jak szalona. Mam anubiasy, microsoria, bacopy (wychodzą ponad wodę + otworem na hydraulikę

Bieta pisze:U mnie żaden od Ciebie nie rośnie, żadna roślina nie przyjmuje się ile bym nie brała. Nawet rogatek od Ciebie się
rozpuszcza. Coś im nie pasuje zupełnie.
Ela, u Ciebie do sprawdzenia kwestia światła i nawożenia. Zawsze jest jakaś przyczyna. Akwarystyka to nie loteria

- 0
Światło i woda - to problem u Biety.
Ro lałem ze względu na dyski - tego potrzebowały one.
U mnie też nie wszystkie rośliny rosną - rośnie to co w moich warunkach sobie radzi. Rogatek i u mnie znikł, jak go wywalałem, tak nie mam go wcale w tej chwili. Winna hydrocortyle - gdzie nie wsadziłem rogatek znikł.
Kiedyś też słyszałem taką teorię że kryptokoryny " gryzą się " z lotosem. Czy li to prawda - nie wiem.
Ro lałem ze względu na dyski - tego potrzebowały one.
U mnie też nie wszystkie rośliny rosną - rośnie to co w moich warunkach sobie radzi. Rogatek i u mnie znikł, jak go wywalałem, tak nie mam go wcale w tej chwili. Winna hydrocortyle - gdzie nie wsadziłem rogatek znikł.
Kiedyś też słyszałem taką teorię że kryptokoryny " gryzą się " z lotosem. Czy li to prawda - nie wiem.
- 0
"Kiedyś też słyszałem taką teorię że kryptokoryny " gryzą się " z lotosem. Czy li to prawda - nie wiem.
to akurat fakt

obydwie rośliny mają duży "apetyt" więc posadzone blisko siebie rywalizują o składniki. przy nawożeniu do podłoża dają radę.
- 0
Ja zawsze miałam kryptokoryny i próbowałam z lotosem. Może dlatego nie chciał u mnie rosnąć.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
a dysponuje ktoś wiedzą jaka minimalną odległosć trzeba zachowac pomiędzy Tymi dwoma gatunkami aby lotosom nic nie zaszkodziło?Bieta pisze:Ja zawsze miałam kryptokoryny i próbowałam z lotosem. Może dlatego nie chciał u mnie rosnąć.
PS: będę miał lotosy tygrysie do odsprzedania
- 0
- Bywalec
- Reputacja: 18
- GG: 4993916