112l mojej amazonki
Re: 112l mojej amazonki
W 200l te ledy?
Znalazłem w necie PCV połowę taniej niż na miejscu. Kupić i robić samemu? Czym pociąć? Czy tylko kleić czy może jakieś wkręty z plastiku by było mocniej. Czy od środka dać silikon akwarystyczny?
Znalazłem w necie PCV połowę taniej niż na miejscu. Kupić i robić samemu? Czym pociąć? Czy tylko kleić czy może jakieś wkręty z plastiku by było mocniej. Czy od środka dać silikon akwarystyczny?
- 0
Zajedz do kursora kupisz na miejscu do tego będziesz miał pociete na dany wymiar. Ja jak robiłem pokrywy to nie kleiłem Tylko na wkrety bezpośrednio. Zastanawia mnie po co Ci ten silikon od srodka? Moim zdaniem lepiej samemu zrobić
- 0
rudy102 nie jest z Białegostoku :-)
PCV trzyma się nieźle nawet na blachowkrętach lub wkrętach do drewna.
Silikon.. można podumać co by nic nie spływało Ci po przedniej szybie.
PCV trzyma się nieźle nawet na blachowkrętach lub wkrętach do drewna.
Silikon.. można podumać co by nic nie spływało Ci po przedniej szybie.
- 0

Tak jak na zdjęciu widać, do tego będzie jeszcze ok 40-60 w . Jedyne oświetlenie ok 65-80 w ledach - zobaczę jak będzie to wyglądać i czy rośliny dadzą rade 
Co do pcv kup wyciete na wymiar , najlepiej rozrysuj to na papierze, aby niczego nie pominąć

Co do pcv kup wyciete na wymiar , najlepiej rozrysuj to na papierze, aby niczego nie pominąć

- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Tylko mała rada jeżeli chodzi o samą klapę w takiej pokrywie: podziel na szerokości pierwsze 4-5 cm od tyłu też wklejasz/ przykręcasz na stałe a dopiero reszta na zawiasach.
W ten sposób unikniesz spływania skroplin po tylnej ścianie pokrywy i za zbiornik (a potrafi dobrze płynąć).
Dodatkowo pod dolny brzeg podklej uszczelki okienne też sporo mniej płynie.
W ten sposób unikniesz spływania skroplin po tylnej ścianie pokrywy i za zbiornik (a potrafi dobrze płynąć).
Dodatkowo pod dolny brzeg podklej uszczelki okienne też sporo mniej płynie.
- 0
Myślałem zrobić ramkę pod filtrem z 1cm pasków tworzywa tak by była jak najbliżej krawędzi. W wersji filtra na zbiorniku. W wersji filtra całego schowango w szkle problemu nie ma.
- 0
Z mojej strony to tylko rady praktyczne, których nauczyłem się na własnej skórze po pierwszej wersji pokrywy.
Pewnie za jakiś czas dojdę do wniosku że i w tej coś poprawić trzeba.
Pewnie za jakiś czas dojdę do wniosku że i w tej coś poprawić trzeba.
- 0
Ciągle walczę z zbiornikiem. To jest z jego maksymalną wielkością. Prawdopodobnie podłoga wytrzyma standardowy 200l . Zastanawiam się czy próbować więc wyciągnąć na długości np kosztem wysokości. Czy lepiej zrobić coś bardziej zwartego. Szafka z niewielką przeróbka wytrzyma do długości 90cm. Miejsce jest na 120 cm długości. Ale nie więc wtedy jak 30 max 35cm szerokości. Co da litrów do 200. Jak się ma takie wąskie akwarium do skalarów?
Edit.
Wiem że im szerszy tym lepiej. Ale 40cm już nie wmieszcze przy tej długości. Pod panelami mam tymczasowo twardy styropian 20mm. Szafka obecnie nie ma stopek stoi na całej płycie meblowej. Sprawdziliśmy obciążenie i przy obecnym akwarium i dwóch 80kg osobach obok nic się nie dzieje. Jednak to było chwilowo.
Edit.
Wiem że im szerszy tym lepiej. Ale 40cm już nie wmieszcze przy tej długości. Pod panelami mam tymczasowo twardy styropian 20mm. Szafka obecnie nie ma stopek stoi na całej płycie meblowej. Sprawdziliśmy obciążenie i przy obecnym akwarium i dwóch 80kg osobach obok nic się nie dzieje. Jednak to było chwilowo.
- 0