"Słoik" 576 litrów Biety, nr 1 - z paletkami
Re: "Słoik" 576 litrów Biety, nr 1 - z paletkami
Po inwazji ślimaczorów ani śladu nie zostało. Helenki skutecznie je wytłukły w ciągu około miesiąca. A już na ich widok dostawałam gęsiej skórki i grzdyl mi latał ze złości.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Ela! Chyba wpadłem na pomysł jak Ci pomoc zdalnie w sprawie wstawiania zdjęć, odezwę się 

- 0
No niech ma gwiazda .....
Dobrze że nadmiaru żarcia nie widzę bo bym też dostał gęsiej skórki .....

Dobrze że nadmiaru żarcia nie widzę bo bym też dostał gęsiej skórki .....

- 0
A w moim paletkowie znów zalęgły się glony. Swego czasu slimaczory pięknie sobie z nim poradziły. Niestety po wrzuceniu Helenek znikły ślimaczory i znów powrócił glon. Już nie mogę na niego patrzeć. Odbiera mi całą moją radośc z akwarystyki.

- 0
Dojrzewam psychicznie do zakupu babek odmiany blue w ilości hurtowej. W pracownianym akwarium rok temu babki poradziły sobie rewelacyjnie. 

- 0
Ela, te dwa wpisy powyżej brzmią trochę tak jakbyś zamiast kremu z filtrem uv wolała kupić maść łagodzącą oparzenia. Czemu chcesz walczyć ze skutkiem (glon) a nie z przyczyną ich powstania? Mówiliśmy Ci o tym już kilkukrotnie na spotkaniach i przy innych okazjach. Zastosuj się do wskazówek i będzie ok. Mniejsze podmiany, ale częściej. Nawóz do roślin (przecież swoim doniczkowym też podajesz odżywki), światło o stałych porach. Coś blokuje u Ciebie wzrost roślin, szczególnie w akwarium z paletkami. Stawiam, że to podłoże - miałem ten sam kłopot. Zmierz twardości, oraz Ca i Mg. A jak chcesz wydać pieniądze na walkę z glonem to tańszy od babek będzie jakiś antyglon od czasu do czasu 

- 0
Awokado pisze: Coś blokuje u Ciebie wzrost roślin, szczególnie w akwarium z paletkami. Stawiam, że to podłoże - miałem ten sam kłopot. Zmierz twardości, oraz Ca i Mg.
jesli baniak jest na Ro to po prostu woda uboga w związki, żeby ziele rosło trzeba nawozić!! a jak ziele rośnie to glony są w defensywie
- 0
ManiaPI pisze:Awokado pisze: Coś blokuje u Ciebie wzrost roślin, szczególnie w akwarium z paletkami. Stawiam, że to podłoże - miałem ten sam kłopot. Zmierz twardości, oraz Ca i Mg.
jesli baniak jest na Ro to po prostu woda uboga w związki, żeby ziele rosło trzeba nawozić!! a jak ziele rośnie to glony są w defensywie
Od kilku miesięcy zrezygnowałam z wody RO. Leję 100 % kran (tak jak kiedyś). Zwiększyłam o godzinę światło. Podmianki robię już nie 1/3 a przeszłam na 1/4 zbiornika raz w tygodniu, sporadycznie raz na dwa tygodnie (ale to tylko wtedy gdy są wystawy akwarystyczne).
Z uwagi na paletki boję się lać nawozy.
Może to i wina podłoża. Jest to drobny żwirek kwarcowy firmy Rettne.
- 0
A co ma nawóz do Paletek? Wszystko z umiarem i instrukcja obsługi. Ale ewidentnej coś musi blokować skoro nawet anubiasy nie rosną. Kup podstawowy nawóz Easy life Profito i codziennie podawaj zalecana dawkę. Dodatkowo może iść Carbo. Taki minimalistyczny zestaw jaki sam stosuje.
- 0
Ostatnio walczę z glonami. Jestem juz tak zdesperowana, że wlałam nawet chemię do paletek. Oczekuję cudu, ale nie uprzedzajmy faktów. Akwarium było ciemne, więc nie przyglądałam się zbytnio. Obserwowałam tylko, czy aby paletki i Altumy Orinoko nie pływały przzy powierzchnia, albo brzuchami do góry. A dzisiaj po kilku dniach ciemnicy zapaliłam światło i moim oczom ukazał się taki widok: Szybko zrobiłam foty. Może uda mi się teraz ogarnąć temat fot. Nie udało mi się tego zrobić. 

- 0