Start MALAWI - prośba o pomoc
Re: Start MALAWI - prośba o pomoc
Ja bym proponował zostać przy samych pysiach, które i tak dadzą Ci wiele satysfakcji. Nie wiem czemu uparłeś się aby wrzucić "coś" jeszcze. Moim zdaniem ślimaki nie mają bytu, przynajmniej w mbuna, która za ich konsumpcją nie przepada, nie nadąży ich skubać a wtedy plaga murowana.
Ale kto co woli 

- 0
- Często zagląda
- Reputacja: 19
- GG: 0
To nie jest tak że sie uparlem .... 
Po prostu jest to moje pierwsze tego typu akwarium i obawiam sie czy nie bedzie za "puste", i w takim wypadku chciałbym mieć przygotowaną odpowiedź co dalej ....
Natomiast gdy "ruch" w akwarium bedzie OK nic nie będę na siłę wrzucał.
Po prostu taki mam już charakter że starm sie kilka kroków do przdu mieć kilka alternatyw/rozwiązań.

I przy okazji ponawiam pytanie:
- główny filtr HW302 jako końcówkę mam deszczownie albo po jej zdjęciu będzie gola rura - czy zakładać na nią jakiś końcówkę kierunkującą wodę?]

Po prostu jest to moje pierwsze tego typu akwarium i obawiam sie czy nie bedzie za "puste", i w takim wypadku chciałbym mieć przygotowaną odpowiedź co dalej ....
Natomiast gdy "ruch" w akwarium bedzie OK nic nie będę na siłę wrzucał.
Po prostu taki mam już charakter że starm sie kilka kroków do przdu mieć kilka alternatyw/rozwiązań.

I przy okazji ponawiam pytanie:
- główny filtr HW302 jako końcówkę mam deszczownie albo po jej zdjęciu będzie gola rura - czy zakładać na nią jakiś końcówkę kierunkującą wodę?]
- 0
Ostatnio zmieniony 16 maja 2014, 09:49 przez WOJTEK24, łącznie zmieniany 1 raz
- Rezydent
- Reputacja: 91
Przy rybach z Malawi nigdy nie jest pusto - wrzucisz i zobaczysz sam 

- 0

Nie dawaj deszczowni... Wylot (jaki by nie był) daj troszkę pod taflę wody aby powodował jej ruch "okrężny" i tym samym "napowietrzysz baniak".
- 0
- Często zagląda
- Reputacja: 19
Deszczownia do kosza a wylot możesz spłaszczyć np. nad kuchenką gazową. Jak napisał Krzych (jeffik) ustaw go pod samym lustrem wody.
- 0
Deszczowni nigdy nie brałem pod uwagę.
Zastanawiałem się tylko i wyłącznie nad formą końcówki czy coś nakładacie czy zostawiacie "goły" okrągły wylot.
Co do napowietrzania to do wzburzenia tafli planuje użyć Turbo500.
Czy ktoś może ma do sprzedania tak z 5 szt saulosi?? Termin to pewnie za jakieś 3 - 4 tyg.
Zastanawiałem się tylko i wyłącznie nad formą końcówki czy coś nakładacie czy zostawiacie "goły" okrągły wylot.
Co do napowietrzania to do wzburzenia tafli planuje użyć Turbo500.
Czy ktoś może ma do sprzedania tak z 5 szt saulosi?? Termin to pewnie za jakieś 3 - 4 tyg.
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 91
Wojtku abyś godnie zaczął przygodę z tymi jakże zajebistymi pielęgnicami proponuję abyś ryby zamówił w Tan-Mal. Pseudotropheus saulosi red coral 3-4 cm 12zł PROMOCJA !!!! Są w promocji ryby pokolenia F1 a cena? Śmieszna! Ryby dostępne od ręki - przesyłka 30zł. Nie żałuj pieniędzy bo przecież ryb nie kupujesz co 2-3 miesiące i bardzo proszę, nie kupuj ryb z niesprawdzonych źródeł.
PS. kup min. 8 szt
PS. kup min. 8 szt
- 0
Wojtek nie kombinuj nie cuduj nie zastanawiaj sie zamawiaj z Tan-Malu !!!!!!
- 0
- Nowy na forum
- Reputacja: 0
- GG: 10325214
a jak się zdecydujesz możemy zrobić jedną przesyłkę.
moja gratisowa podwózka przesuwa i przesuwa się w czasie a umówione ryby czekają i czekają.
moja gratisowa podwózka przesuwa i przesuwa się w czasie a umówione ryby czekają i czekają.
- 0
Mann am Boden
WOJTEK24 pisze:Deszczowni nigdy nie brałem pod uwagę.
[/b]
I tu błąd, nie musisz jej stosować ,jednak nie pozbywaj się jej

Ja miałem "jak wszyscy" czyli z tzw. rurą od odkurzacza

Jednak do zmiany decyzji (czyli zamontowania deszczowni x 2) nakłoniła mnie jedna zaleta, mianowicie mniejsze dziury = większe ciśnienie, co za tym idzie większa cyrkulacja i ruch wody w całej bańce.
W moim 2m akwarium mam zamontowane 2 krótkie deszczownie, które powodują ruch wody w każdym zakątku bańki

Do przemyślenia

- 0