Start MALAWI - prośba o pomoc
Re: Start MALAWI - prośba o pomoc
Śledzę ... Malwi zobacze to będzie co myśleć. Żona mnie magluje bo w drugim rogu pokoju pusto. I czy da się tam drugie postawić. Max 112l. Więc działaj. Ja pokaże żonie i zobaczymy. Powodzenia.
... wiosna
... wiosna
- 0
WOJTEK24 pisze:
Styropian - pod akwarium i do akwarium pod kamienie
Myślisz że będą żywą karmą? To są dosyć duże krewetki.
I wydaje mi się że jak oglądałem obszar występowania to "częściowo" sie pokrywa z Malawi.
No ale skoro nie ... to nie
Pod akwarium wręcz wskazany (aby zniwelować naprężenia)
Do środka mam nieco odmienne zdanie.
Wierz mi, że z tym styropianem to jakaś histeria na forach. Nigdy nie miałem nawet kawałka styro w baniaku

Co do krewetek, nie neguję ,że występują w Malawi (kraby zresztą też) Uwierz mi na słowo, jeżeli nie zostaną pożarte to na pewno zostaną zagnębione ciągłym skubaniem

- 0
Dzieki za porady/rady 
Co do styropianu, to zostane przy pierwotnej wersji - czyli do akwa tez wsadze, może z biegiem czasu i nabierania doświadczenia przy kolejnych odsłonach zrezygnuje, ale na chwile obecną wole minimalizować jakiekolwiek zagrożenia ...
Co do krewetek - to zastanawiam sie czy jak wpuścił bym je pierwsze, a saulosi bylu by jeszcze mlode/male to może jest szansa aby przeżyły? Z drugiej strony to minimalna cena tych krewetek to 20 zl x 5 = 100zl troche drogo moze wyjść ta nauka .... Do przemyślenia, ale raczej zrezygnuje.
Tylko pytanie co mogę wrzucić do akwa z dodatkowych żyjątek (oczywiście inne rybki odpadają)?

Co do styropianu, to zostane przy pierwotnej wersji - czyli do akwa tez wsadze, może z biegiem czasu i nabierania doświadczenia przy kolejnych odsłonach zrezygnuje, ale na chwile obecną wole minimalizować jakiekolwiek zagrożenia ...
Co do krewetek - to zastanawiam sie czy jak wpuścił bym je pierwsze, a saulosi bylu by jeszcze mlode/male to może jest szansa aby przeżyły? Z drugiej strony to minimalna cena tych krewetek to 20 zl x 5 = 100zl troche drogo moze wyjść ta nauka .... Do przemyślenia, ale raczej zrezygnuje.
Tylko pytanie co mogę wrzucić do akwa z dodatkowych żyjątek (oczywiście inne rybki odpadają)?
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 91
- GG: 0
Nie masz zbyt dużego wyboru, możesz pokusić się co najwyżej o jakieś ślimaki 

- 0
Tylko ze ślimakami trzeba pamiętać, że wprowadzić je do akwarium jest łatwo, ale usunąć bardzo trudno.
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 3
u mnie plywa z pysiami parka Ancistrus sp i radza sobie jakos a jak tylko wypatrza oslabionego/wyganianego zdominowanego samca to same jego ganiaja 

- 0
240l
30l
25l
30l
25l
- Czasami zagląda
- Reputacja: 6
Od końca:
- Ancistrus sp - ma być jednak coś bardziej pod malawi, przynajmniej Afryka
- żaby - mam na działce, wystarczy
- kraby - wolałbym żeby było coś bardziej widocznego
- ślimaki - będą świderki + kilka helenek
Dzieki za porady
- Ancistrus sp - ma być jednak coś bardziej pod malawi, przynajmniej Afryka
- żaby - mam na działce, wystarczy

Dzieki za porady

- 0
- Rezydent
- Reputacja: 91
WOJTEK24 pisze:Od końca:
Z tymi krabami może być problem , prawie nie do zdobycia w Polsce (tylko na zamówienie ). Raczej były by widoczne ( padlinożercy, w czasie głodu zaczepiają małe pyszczaki)
Co do świderków, obowiązkowo (bardzo przydatne w dużej ilości) , helenki raczej będą Ci zbędne

U siebie mam zatoczki, ale tylko w filtrze, po wydostaniu się z niego zostają prawie natychmiast pożerane, więc tak jak bym ich nie miał

- 0