JEFFIK <600L MALAWI>
Re: JEFFIK <600L MALAWI>
JEFFIK pisze:
Nie obyło się bez przygód gdzie wywaliło mi przez nieodpowiednie wyregulowanie baypasu purolit ok 400ml. Ziarno identyczne jak purigen więc po powrocie z pracy w baniaku nastała zima. Uporałem się z tym dopiero po kilku godzinach.
Dopiero teraz wyłapałem, że zastosowałeś tańszy (ok.35 zł za 0,5 litra do ok.60 zł za 100 ml) odpowiednik/zamiennik Purigenu w postaci purolitu, jak myślę zapakowałeś Purolite A 520 E ( bo ten chyba jako jedyny służy do uzdatniania wody do "ludzkich" celów spożywczych więc powinien być też "odpowiedni" dla ryb).
Sam byłem kiedyś przekonany o możliwości takiej "wymiany" teraz już nie jestem taki pewien, pojawiają się opinie ( tych którzy jakoś głębiej weszli w temat), że tu za zaabsorbowane aniony azotowe uwalniane są do wody jony chlorkowe, dodatkowo wykorzystuje się je do zmiękczania wody ( przy malawce jakoś nie bardzo pożądany "efekt") , ale też są jakieś "schody" w tej metodzie przy usuwaniu azotanów.
Pierwotnie purolite był oparty o "skondensowany" węgiel aktywny, zachęcająca i bardziej "przyjazna" dla wyobraźni jest metoda jego regeneracji przez sól (ale czy przy tej cenie warto się w to bawić) niż przez ACE przy purigenie.
Jednak purolite jest bardziej "produktem" dla przemysłu ( w tym "odzyskiwanie" wody odpadowej) też spożywczego niż "domowego" a zdecydowanie nie był dedykowany do akwarystyki.
Mimo wszystko sam jednak pozostanę przy purigenie, mam ten "luksus", że saszetka 100 ml to aż nadto co mi potrzeba a wydatek ok. 60 zł na pół roku jest dla mnie akceptowaly a mam produkt przygotowany, dedykowany i przebadany laboratoryjnie wyłącznie pod kątem przydatności jako medium filtracyjne.
Wiem, że na Twoim ulubionym forum KM ostatnio była chyba ta kwestia poruszana ( sorki nie chciało mi się szukać tam tego tematu), zapewne skoro sam zdecydowałeś się zapodać "środek" ich wnioski w tym zakresie są inne.
Więc Krzyś może tak w przybliżeniu co skłoniło Ciebie do jego zastosowania tym bardziej, że purigen i to w sporej ilości jeszcze nie dawno (jak pamiętam) miałeś "pod ręką".
- 0
Mann am Boden
Nasz wspólny kolega korzysta z niego od dłuższego czasu i jest zadowolony....
Choć nie ukrywam, że ten temat w jakimś stopniu także skłonił mnie do skorzystania z PUROLITU http://forum.klub-malawi.pl/blok-absorb ... 348p8.html
A tu focie z nowego baniaczka:
Nareszcie widać przy zwykłych świetlówkach, że Otopharynx w końcu jest jako black orange dorsal a nie blue
A alvaro Protomelas na początku cichy już się rozkręca
Choć nie ukrywam, że ten temat w jakimś stopniu także skłonił mnie do skorzystania z PUROLITU http://forum.klub-malawi.pl/blok-absorb ... 348p8.html
A tu focie z nowego baniaczka:
Nareszcie widać przy zwykłych świetlówkach, że Otopharynx w końcu jest jako black orange dorsal a nie blue

A alvaro Protomelas na początku cichy już się rozkręca

- 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
- Często zagląda
- Reputacja: 19
- GG: 0
Otopharynx (lithobates) orange black dorsal - człon w nawiasie można pominąć, nazwa precyzyjnie określa o jaką rybę chodzi.
Ryba moim zdaniem ma przed sobą dużą przyszłość.
Trzymam kciuki, by oba samce pozostały wybarwione, skoro do tej pory tak jest, to "chyba jesteśmy w domu".
Ryba moim zdaniem ma przed sobą dużą przyszłość.
Trzymam kciuki, by oba samce pozostały wybarwione, skoro do tej pory tak jest, to "chyba jesteśmy w domu".
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 3
Szczerze Tom to w 375l trochę się ganiały i widoczny był dominant. W pewnym momencie już straciłem nadzieję na trzymanie 2 samców.
Po wpuszczeniu na "większe wody" pływają praktycznie non stop razem aż się śmieje, że jak dwa gejki
Myślę, że nadal jeden delikatnie pozostaje dominantem, bo czasem ustawi drugiego w rzędzie. Ten bardziej bojowy ma wojenne barwy, odcień czerwieni na płetwie odbytowej (niestety na zdjęciu słabo widać).
Po wpuszczeniu na "większe wody" pływają praktycznie non stop razem aż się śmieje, że jak dwa gejki

Myślę, że nadal jeden delikatnie pozostaje dominantem, bo czasem ustawi drugiego w rzędzie. Ten bardziej bojowy ma wojenne barwy, odcień czerwieni na płetwie odbytowej (niestety na zdjęciu słabo widać).
- 0
- Często zagląda
No i kto powie, że non-mbuna to nie jest czad!
Kontrastowość Otopharynxów jest powalająca, oświetleniem można grzywę "uczynić" pomarańczową, ale IMHO żółta jest ładniejsza.
Protomelas - mało jest ryb o takim wachlarzu kolorów, fajnie wyglądają też relatywnie duże oczy.
Zdjęcia bardzo mi się podobają.

Kontrastowość Otopharynxów jest powalająca, oświetleniem można grzywę "uczynić" pomarańczową, ale IMHO żółta jest ładniejsza.
Protomelas - mało jest ryb o takim wachlarzu kolorów, fajnie wyglądają też relatywnie duże oczy.
Zdjęcia bardzo mi się podobają.

- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 3
Panie Jeffik bardzo ładne szkiełko Pan postawił. Bardzo mi się podoba. Fotki superanckie a zdjęcie czarnego Otopharynx-a z żółtą grzywą rozwaliło mi klatę (zupełni inna ryba niż ta spod leda...). Także Krzyś ledami możesz podświetlić filtrację narurową w szafce

- 0
Wczoraj Lovelas dopchał się do 2 samiczek...
Samice już z pełną gębą a Protomelas w swojej "krasie"
Samice już z pełną gębą a Protomelas w swojej "krasie"

- 0
- Często zagląda
Zaraz to zobaczę, zobaczę, zobaczę
....a potem opiszę wrażenia 

- 0
Mann am Boden