Start MALAWI - prośba o pomoc
Re: Start MALAWI - prośba o pomoc
A gdzieś Ty widział Wojciechu, żeby w trakcie bójki wystawiać sobie jajka na widok.
Fakt, że miesza się to tu ze szczepą, ale przeważają "kręcioły tarłowe" i drażnienie brodawek płciowych,
Chyba że oglądam inny filmik od tego który zamieściłeś.
Fakt, że miesza się to tu ze szczepą, ale przeważają "kręcioły tarłowe" i drażnienie brodawek płciowych,
Chyba że oglądam inny filmik od tego który zamieściłeś.
- 0
Mann am Boden
Drogi Panie albo natychmiast odwołasz swe oszczercze wypowiedzi albo posty Twe zostaną zgłoszone do najwyższych instancji tego formu. Jakiekowiek oskarżenia tych biednych stworzeń o praktyki homo-sodomiczne obrażają mnie (jakkolwiek nie był bym tolerancyjny i liberalny) jak i te biedne rybki które nawet bronić sie nie mogą bo jak wiemy ryby głosu nie mają. Oczywiście rozumiem że długie przebywanie w odizolowanej grupie w ramach jednej płci może doprowadzić do pewnych dewiacji (np strożytna Sparta), ale człowiecze ... twoje wnioski to naprawde przegięcie .....
A tak na serio .... to albo twoje posty zmanipulowały mą psychikę albo masz racje ... im dłużej oglądam film tym lepiej widze opisane przez Ciebie zachowania
A tak na serio .... to albo twoje posty zmanipulowały mą psychikę albo masz racje ... im dłużej oglądam film tym lepiej widze opisane przez Ciebie zachowania

- 0
- Rezydent
- Reputacja: 91
- GG: 0
Martwię się o Was
Strasznie sodomiczne skojarzenia
Na filmie nie zauważyłem nic "sexualnego" (jestem hetero), chyba że ....
POZDRO

Strasznie sodomiczne skojarzenia

Na filmie nie zauważyłem nic "sexualnego" (jestem hetero), chyba że ....

POZDRO
- 0
miewan pisze:Jest ok 4 cm pod taflą i daje radę ją "sfalować" na jakieś 3,5 cm wzwyż co zdecydowanie wpływa na jej "oddychanie" ale też cyrkulację ogólną.
Panowie co lepiej natleni wodę w akwarium. Napowietrzacz czy strumień wody jak to napisał miewan "falujący" wodę? Wyczytałem w książce o chorobach ryb, że napowietrzanie bardziej "wypycha" CO2 niż natlenia. Osobiście wolę to drugie rozwiązanie bo nie lubię "bąbelków" w zbiorniku. Mowa oczywiście o akwariach słabo zarośniętych.
WOJTEK24 z perspektywy czasu uważasz, że wybór tych rybek do takiego akwarium był dobrym pomysłem? Pytam bo mam w pracy akwarium ogólne 120 i szukam na niego pomysłu. Czytając Twój temat stwierdziłem, że mam praktycznie identyczny sprzęt i wymogi jak Ty

- 0
To akwarium to już historia.
Ale odpowiadając na pytanie - tak wybór trafny, nawet moja żona uważa że akwarium z Sulosami było najżywszym naszym akwarium. Prawdopodobnie jeszcze kiedyś wrócę do Malawi. Jednak największy problem to odpowiedni dobór obsady - np przy pierwszym zakupie na osiem ryb 7 to były samce, drugi zakup 4 ryby - 4ry samce .... do tego przy kiepskiej dostępności tych rybek (wówczas teraz nie wiem jak w białym to wygląda) + kilka innych problemów ( częściowo wynikających z moich długich nieobecności w domu) stwierdziłem że wracam do ogólniaków.
Ale odpowiadając na pytanie - tak wybór trafny, nawet moja żona uważa że akwarium z Sulosami było najżywszym naszym akwarium. Prawdopodobnie jeszcze kiedyś wrócę do Malawi. Jednak największy problem to odpowiedni dobór obsady - np przy pierwszym zakupie na osiem ryb 7 to były samce, drugi zakup 4 ryby - 4ry samce .... do tego przy kiepskiej dostępności tych rybek (wówczas teraz nie wiem jak w białym to wygląda) + kilka innych problemów ( częściowo wynikających z moich długich nieobecności w domu) stwierdziłem że wracam do ogólniaków.
- 0
- Rezydent
W żadnym ze swoich baniaków nie mam "bąbelków" :
1. w tandze jest jedynie ruch tafli tyle, że ruch ten wynika z cyrkulatorów z górnym "nawiewem" : tunze turbelle nanostream 6015 1800/h, hydor koralia 1600 l/h , t-head 750 l/h ( połączony z funkcją filtra mech.) + 2 "wiejące" na dole, ale zbierające z góry ( skimer ) tunze comline filter 3162 rozkręcone na 850l/h
2. w "poskoczkarium" ruchem tafli zajmuje się hydor koralia 900 l/h + wylot pompy eheim 1046 ze słabszym przepływem ( 300 l/h) tyle, że tu słup wody w najgłębszym miejscu ma 12 cm
I tu i tu woda mocno faluje, a w tym płytszym jak nie zrobię dolewki po wyparowanej zbiera się "tlenowa pianka"
3. w "paludarium" woda z t-head'a 750 l/h woda wyniesiona jest na około 20 cm by potem spłynąć wodospadzikiem z licznymi progami i tu "słup" ma ok 2-3 mm więc wymiana gazowa następuje intensywnie.
1. w tandze jest jedynie ruch tafli tyle, że ruch ten wynika z cyrkulatorów z górnym "nawiewem" : tunze turbelle nanostream 6015 1800/h, hydor koralia 1600 l/h , t-head 750 l/h ( połączony z funkcją filtra mech.) + 2 "wiejące" na dole, ale zbierające z góry ( skimer ) tunze comline filter 3162 rozkręcone na 850l/h
2. w "poskoczkarium" ruchem tafli zajmuje się hydor koralia 900 l/h + wylot pompy eheim 1046 ze słabszym przepływem ( 300 l/h) tyle, że tu słup wody w najgłębszym miejscu ma 12 cm
I tu i tu woda mocno faluje, a w tym płytszym jak nie zrobię dolewki po wyparowanej zbiera się "tlenowa pianka"
3. w "paludarium" woda z t-head'a 750 l/h woda wyniesiona jest na około 20 cm by potem spłynąć wodospadzikiem z licznymi progami i tu "słup" ma ok 2-3 mm więc wymiana gazowa następuje intensywnie.
- 0
Mann am Boden
WOJTEK24 pisze: + kilka innych problemów ( częściowo wynikających z moich długich nieobecności w domu) stwierdziłem że wracam do ogólniaków.
Trochę ostudziłeś mój zapał. Mógłbyś dokładniej napisać o co chodziło? Podmiany wody, utrzymanie czystości, glony? Ja rozważam przerobienie akwarium w pracy, wiesz często wyjeżdżam, nie pracuję w weekendy i święta. Zbiornik czasami byłby "bez opieki". Karmiłbym pewnie ryby rano po przyjściu do pracy a później to już karmnik automatyczny. Nie chcę robić nic pochopnie. Do tego typu akwarium mam praktycznie wszystko. Piasek, kamienie i nurzańce. Dochodzi jeszcze wkład do filtra ale na to mam czas.
miewan pisze:W żadnym ze swoich baniaków nie mam "bąbelków" [...] wymiana gazowa następuje intensywnie.
Dokładnie to chciałem wiedzieć, dziękuje za tak obszerną odpowiedź.
- 0
Jeśli ja się zajmowałem akwarium wszystko było OK, niestety dwa dłuższe wyjazdy (tak się złożyło że nie było podmian we w miarę świeżym akwarium ) i "ładnie" mi się wszystko zazieleniło. Gdybym miał większy kubełek może by nie było problemu. Ale czarę goryczy przelał brak samic, ostre jatki miedzy samcami do tego jak pisałem częste i długie nieobecności oraz małe problemy w domu .... wiec pewne rzeczy schodziły na dalszy plan
.

- 0
- Rezydent
Dopisze się do tematu. Myślę że jakoś to pasuje ....
Kwiecień/Maj na sto procent przestawiam zbiornik na inne miejsce.
Powierzchnia dna nowego będzie 80x40 cm. Więcej nie zmieszczę. Filtracja hydroponiczna. Powierzchnia filtra 8 koszy +/- 15x15cm. Zastanawiam się jakie układy ryb pasują do tego zbiornika. Wysokość max 60 cm. Ładnie to
Wygląda na waszych zdjęciach i filmach. Kolorowo i żywo. Gdzieś mniej lub bardziej mnie kusi by zamienić amazonke na afrykańskie. Jeśli to ma sens....
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
Kwiecień/Maj na sto procent przestawiam zbiornik na inne miejsce.
Powierzchnia dna nowego będzie 80x40 cm. Więcej nie zmieszczę. Filtracja hydroponiczna. Powierzchnia filtra 8 koszy +/- 15x15cm. Zastanawiam się jakie układy ryb pasują do tego zbiornika. Wysokość max 60 cm. Ładnie to
Wygląda na waszych zdjęciach i filmach. Kolorowo i żywo. Gdzieś mniej lub bardziej mnie kusi by zamienić amazonke na afrykańskie. Jeśli to ma sens....
- 0
Niestety nie mogę edytować... a nie dopisałem.... najważniejszego. Jakie najmniejsze rybki kolorowe zmieszczą się na tej powierzchni. I w j
Jakiej ilości.
Jakiej ilości.
- 0