[375L] Malawi by slim
Re: [375L] Malawi by slim
No ładna fotorelacja! gratuluję rozmachu i powodzenia!
Aranż baniaczka ciekawy, choć jak pisał Maciek jeśli chcesz nonMbuna to zabieraj mi te kabule ze środka
Jesli podoba Ci się biały piasek to kupuj najwyżej dokupisz 2 cyrkulatory;) Może odczekaj z tą decyzją kilka dni bo tak naprawdę przy oświetleniu i czystej wodzie w akwarium kreisel wygląda jaśniej.

Aranż baniaczka ciekawy, choć jak pisał Maciek jeśli chcesz nonMbuna to zabieraj mi te kabule ze środka

Jesli podoba Ci się biały piasek to kupuj najwyżej dokupisz 2 cyrkulatory;) Może odczekaj z tą decyzją kilka dni bo tak naprawdę przy oświetleniu i czystej wodzie w akwarium kreisel wygląda jaśniej.
- 0
- Często zagląda
- Reputacja: 19
- GG: 0
Odłowiłem Ci ponad 30 raczej małych świderków, okazuje się, że wcale nie było to takie proste.
mam ich full, tyle że są to w większości puste muszelki( ? ), więc z zakładanej prostej i wydajnej metody "wężykowania" musiałem przejść na indywidualne "pęsetowanie" a wcześniej namierzanie osobników żywych.
wiem, że chcesz "wystartować" zbiornik, ale dobrze zastanów się przed wprowadzeniem tych płodnych kolonistów.
mam ich full, tyle że są to w większości puste muszelki( ? ), więc z zakładanej prostej i wydajnej metody "wężykowania" musiałem przejść na indywidualne "pęsetowanie" a wcześniej namierzanie osobników żywych.
wiem, że chcesz "wystartować" zbiornik, ale dobrze zastanów się przed wprowadzeniem tych płodnych kolonistów.

- 0
Mann am Boden
co myślicie o:
- protomelas taeniolatus boadzulu
- aulonocara fire fish
- aulonocara german red
- aulonocara phoenix
- dimidiochromis compressiceps
?
Hmm Endrju,myślisz że ich ich nie potrzebuję w zbiorniku?
- aulonocara fire fish
- aulonocara german red
- aulonocara phoenix
- dimidiochromis compressiceps

- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 15
slim2102 pisze:co myślicie o:
- aulonocara fire fish
- aulonocara german red
- aulonocara phoenix
- dimidiochromis compressiceps?
1. niestety ten protomelas osiąga wielkość ok 20cm w jeziorze...a dobrze karmiony w akwarium znacznie więcej, wiec odradzam do twojego szkiełka
2. omijałbym szerokim łukiem - nie występuje w jeziorze - sztuczny twór człowieka
3. jw. mix Aulonocara sp. stuartgranti maleri Chipoka z nie wiadomo czym
4. jw - szok - pierwszy raz to widzę! jakiś mix otopharynx-a z nie wiadomo czym
5. mój młody samczyk 15cm w 250cm podczas tarła robi taką siekę, że ryby chcą uciekać z akwarium - nie polecam do 150cm!
Wiem slim, że kolorki się podobają itd. ale możesz wybrać coś równie pięknego znajdującego się w jeziorze. Podrzucałem link do forum malawi gdzie Tom77 stworzył piękny artykuł z gotowymi obsadami do szkła 150cm. Na prawdę możesz wybrać świetne ryby! Zrobię to jeszcze raz, warto poświęcić kilka minut i poczytać...
link: http://forum.klub-malawi.pl/artykul-wybor-obsady-non-mbuna-akwarium-t21020.html
Świderki.... temat rzeka

Pozdrawiam
- 0
W Malawi jednym ze ślimakojadów jest venustus, ale czy jest kolorystycznie atrakcyjny ( przy swoich rybach raczej w tym zakresie się nie wypowiem
) choć dla Jacka raczej za duży jako stała obsada,ale przy ewentualnej pladze tuberculaty "chwilowe" wprowadzenie kilku młodych sztuk mogłoby przysporzyć ciekawych obserwacji żywieniowych.

- 0
Mann am Boden
Wszystkie rybki, które wymieniłeś mają swoje zalety (np. że Tobie się podobają).
Napiszę o minusach:
1/ dla dimidio, który jest drapieżnikiem, masz za małe akwarium
2/ wszystkie wymienione gatunki mają brzydkie samice (poza A. fire fish - które są łososiowe i można je nazwać średnioładnymi i A.phoenix - których nie kojarzę)
3/ nie wiem, czy Ci to przeszkadza, czy nie, ale wszystkie wymienione Aulonocary są sztuczne
4/ nie wiem, czy Ci to przeszkadza, czy nie, ale Aulonocary mają podobne zachowania
Biorąc pod uwagę rybki, które teraz wymieniłeś namawiam Cię do
1/ Placidochromis phenochilus Mdoka
2/ Labidochromis caeruleus
3/ Protomelasa (jeśli chcesz rybę naturalną) lub A.fire fish (jeżeli może być sztuczna)
Do niebieskiego (ryby nr 1) i żółtego (ryby nr 2) dojdzie Ci czerwień samca nr 3
Więcej nie męczę Cię dwoma pierwszymi gatunkami
Niezależnie od decyzji - Powodzenia
Widzę, że Maciek mnie ubiegł. Dla Protomelasa zbiornik 150cm jest minimalny, ale się IMHO nadaje.
Znalazł się w artykule o wyborze obsady non-mbuna w akwariach 150-160cm z rekomendacji Harisimi'ego. Dla Mdoki też zresztą jest to zbiornik minimalny. Będące często w obiegu informacje, że P.p Mdoka osiąga rozmiary P.p Tanzania są nieprawdziwe.
Widzę, że nie tylko Maciek mnie ubiegł - ruch jak na Marszałkowskiej.
Na temat świderków każdy na swoje zdanie - ja gorąco odradzam.
Napiszę o minusach:
1/ dla dimidio, który jest drapieżnikiem, masz za małe akwarium
2/ wszystkie wymienione gatunki mają brzydkie samice (poza A. fire fish - które są łososiowe i można je nazwać średnioładnymi i A.phoenix - których nie kojarzę)
3/ nie wiem, czy Ci to przeszkadza, czy nie, ale wszystkie wymienione Aulonocary są sztuczne
4/ nie wiem, czy Ci to przeszkadza, czy nie, ale Aulonocary mają podobne zachowania
Biorąc pod uwagę rybki, które teraz wymieniłeś namawiam Cię do
1/ Placidochromis phenochilus Mdoka
2/ Labidochromis caeruleus
3/ Protomelasa (jeśli chcesz rybę naturalną) lub A.fire fish (jeżeli może być sztuczna)
Do niebieskiego (ryby nr 1) i żółtego (ryby nr 2) dojdzie Ci czerwień samca nr 3
Więcej nie męczę Cię dwoma pierwszymi gatunkami

Niezależnie od decyzji - Powodzenia

Widzę, że Maciek mnie ubiegł. Dla Protomelasa zbiornik 150cm jest minimalny, ale się IMHO nadaje.
Znalazł się w artykule o wyborze obsady non-mbuna w akwariach 150-160cm z rekomendacji Harisimi'ego. Dla Mdoki też zresztą jest to zbiornik minimalny. Będące często w obiegu informacje, że P.p Mdoka osiąga rozmiary P.p Tanzania są nieprawdziwe.
Widzę, że nie tylko Maciek mnie ubiegł - ruch jak na Marszałkowskiej.
Na temat świderków każdy na swoje zdanie - ja gorąco odradzam.
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 3
wybór padł na:
- Placidochromis phenochilus Mdoka white lips
-Labidochromis caeruleus
- Sciaenochromis fryeri
- Aulonocara baenschi
- Protomelasa
tylko teraz pytanie czy jest dobrze? W jakich haremach polecacie i skąd zamówić?
Dzięki tom za podpowiedź
- Placidochromis phenochilus Mdoka white lips
-Labidochromis caeruleus
- Sciaenochromis fryeri
- Aulonocara baenschi
- Protomelasa
tylko teraz pytanie czy jest dobrze? W jakich haremach polecacie i skąd zamówić?
Dzięki tom za podpowiedź

- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 15
1/ Zakładam, że podstawą koncepcji jest stadko, w tym wypadku 6 sztuk Placidochromis phenochilus Mdoka
2/ dla zmaksymalizowania liczby gatunków, pozostałe rybki w mininalnych haremach 1+3 (daj na początku 6sztuk – jak wyjdą 2 samice (układ po redukcji 1+2, to nie ma tragedii))
ZARAZ, ZARAZ NIE WSZYSTKIE RYBKI NA RAZ
- bo byłoby łącznie 5 gatunków
Proponuję 3 możliwości:
1/ jeżeli Protomeles (jest większy od innych „adeptów”) - to obsada trzygatunkowa, czyli:
………………………..Placidochromis + Protomelas + 1 gatunek z trzech pozostałych
2/ jeżeli bez Protomelasa - to obsada czterogatunkowa tymczasowo, docelowo jak ryby dorosną - redukcja jednego z gatunków:
………1. Placidochromis phenochilus Mdoka – stadko 6szt ryb wszędobylskich, samice ładne*
………2. Labidochromis caeruleus „yellow” – 1+3, skalniak, samice ładne*
………3. Sciaenochromis fryeri – 1+3, toniowiec blisko skał, samice brzydkie*
………4. Aulonocara baenschi – 1+3, grzebacz, samice brzydkie*
3/ no i IMHO najlepsza możliwość - odrzucenie jednego z powyższych gatunków od razu i od początku obsada trzygatunkowa.
.......decyzja trudna, może powiem co uważam osobiście za największe zalety tych trzech rybek (z których jedną powinniśmy chyba odrzucić):
………2. Labidochromis caeruleus „yellow” – ładne* samice
………3. Sciaenochromis fryeri – samiec (nie w wariancie "iceberg"), to chyba najpiękniejsza ryba na świecie
………4. Aulonocara baenschi – "zachowaniowo", grzebacz w akwarium się przydaje
* ocena urody samic subiektywna, ale na pewno zbliżona do prawdy
Ludzie chcą zorganizować wspólny zakup w dobrym (choć nie jedynym) źródle - a Ty się pytasz.
Poszlaki wskazują, że nie chcą kupować w sklepie najgorszym.
PS. Maćku, dzięki za miłe słowa we wcześniejszym poście, ale małe sprostowanie - autorami artykułu są:
Harisimi, jjacek, Krzysiek S i tom77 ( ten ostatni to ja
)
2/ dla zmaksymalizowania liczby gatunków, pozostałe rybki w mininalnych haremach 1+3 (daj na początku 6sztuk – jak wyjdą 2 samice (układ po redukcji 1+2, to nie ma tragedii))
ZARAZ, ZARAZ NIE WSZYSTKIE RYBKI NA RAZ

Proponuję 3 możliwości:
1/ jeżeli Protomeles (jest większy od innych „adeptów”) - to obsada trzygatunkowa, czyli:
………………………..Placidochromis + Protomelas + 1 gatunek z trzech pozostałych
2/ jeżeli bez Protomelasa - to obsada czterogatunkowa tymczasowo, docelowo jak ryby dorosną - redukcja jednego z gatunków:
………1. Placidochromis phenochilus Mdoka – stadko 6szt ryb wszędobylskich, samice ładne*
………2. Labidochromis caeruleus „yellow” – 1+3, skalniak, samice ładne*
………3. Sciaenochromis fryeri – 1+3, toniowiec blisko skał, samice brzydkie*
………4. Aulonocara baenschi – 1+3, grzebacz, samice brzydkie*
3/ no i IMHO najlepsza możliwość - odrzucenie jednego z powyższych gatunków od razu i od początku obsada trzygatunkowa.
.......decyzja trudna, może powiem co uważam osobiście za największe zalety tych trzech rybek (z których jedną powinniśmy chyba odrzucić):
………2. Labidochromis caeruleus „yellow” – ładne* samice
………3. Sciaenochromis fryeri – samiec (nie w wariancie "iceberg"), to chyba najpiękniejsza ryba na świecie
………4. Aulonocara baenschi – "zachowaniowo", grzebacz w akwarium się przydaje
* ocena urody samic subiektywna, ale na pewno zbliżona do prawdy
slim2102 pisze:skąd zamówić?
Ludzie chcą zorganizować wspólny zakup w dobrym (choć nie jedynym) źródle - a Ty się pytasz.
Poszlaki wskazują, że nie chcą kupować w sklepie najgorszym.
PS. Maćku, dzięki za miłe słowa we wcześniejszym poście, ale małe sprostowanie - autorami artykułu są:
Harisimi, jjacek, Krzysiek S i tom77 ( ten ostatni to ja

- 0
Ostatnio zmieniony 17 lip 2014, 19:22 przez tom77, łącznie zmieniany 1 raz
- Czasami zagląda
- Reputacja: 3
Tomek świetnie rozpisał obsadę - nie ma tu się nad czym zastanawiać
Jeżeli chodzi o źródło ryb z całego serca polecam tylko i wyłącznie Tan-Mal (cena ceną ale przecież ryb nie kupujesz co tydzień).

- 0
Jeżeli chodzi o start zbiornika to proponuję ampularie. Łatwo je potem usunąć. Może komuś w okolicy obrodziło i da Ci garść wielkości zielonego groszku.
- 0