[375L] Malawi by slim
- Czasami zagląda
- Reputacja: 15
Re: [375L] Malawi by slim
Mechanicznie - wyjmując kamienie i szorując, czyli bez sensu ( każdy taki nalot w tym wypadku zapewne okrzemki zbliża baniak choć częściowo do natury), albo chemicznie pakując do kubełka wkład pochłaniający fosforany i krzemiany np . phosguard ( seachem) ewentualnie phosphareduc ( drak aquaristik).
- 0
Mann am Boden
Mechanicznie usuwałem ale po tygodniu znowu wracał, no ale skoro taki urok natury to niechaj zostanie 

- 0
- Czasami zagląda
Endrju, może w Twojej zaprzyjaźnionej hurtowni posiadają Synodontis njassae?
Byłbym zainteresowany tą rybą
Byłbym zainteresowany tą rybą

- 0
- Czasami zagląda
Tego to ze "świecą",
namawiam na multipunctatusy, dostanie ich nie jest problemem ( oczywiście nie mówimy już o naszym mieście).
namawiam na multipunctatusy, dostanie ich nie jest problemem ( oczywiście nie mówimy już o naszym mieście).
- 0
Mann am Boden
Przez ostatnie 4 lata S. njassae były dostępne tylko raz w niemieckiej hodowli cichlidenstadl (importer - tan mal) w mega świetnej cenie 85zł szt. Pluję sobie w brodę, że nie zamówiłem ich wtedy...
Dobrymi "zamiennikami" mogą być właśnie multi lub petricola (rosną mniejsze ok. 10cm)

Dobrymi "zamiennikami" mogą być właśnie multi lub petricola (rosną mniejsze ok. 10cm)

- 0
Wiem że Panowie się napracowaliście podsuwając mi pomysł obsady, jednak pozostałem przy poniższej:
5 x Iodotropheus sprengerae
7 x Pseudotropheus Demasoni
5 x Labidochromis caeruleus
5 x Pseudotropheus acei
Ryby oczywiście już pływają i mają się dobrze. Wybierała małżonka i w sumie nieźle jej to wyszło
Gdyby nie demonki byłaby całkiem spokojna obsada (co prawda nadaje się dla początkującego akwarysty no ale.... coś za coś..
)
Po weekendzie wstawię więcej fotek aktualizujących baniaczek.
Wrzucę też filmik z dziwnym zachowaniem caeruleusa. Jest dość komiczne i cykliczne
5 x Iodotropheus sprengerae
7 x Pseudotropheus Demasoni
5 x Labidochromis caeruleus
5 x Pseudotropheus acei
Ryby oczywiście już pływają i mają się dobrze. Wybierała małżonka i w sumie nieźle jej to wyszło

Gdyby nie demonki byłaby całkiem spokojna obsada (co prawda nadaje się dla początkującego akwarysty no ale.... coś za coś..

Po weekendzie wstawię więcej fotek aktualizujących baniaczek.

Wrzucę też filmik z dziwnym zachowaniem caeruleusa. Jest dość komiczne i cykliczne

- 0
- Czasami zagląda
Slim będzie ci ciężko pogodzić preferencje żywieniowe demasoni (roślinożerca) i yellow (mięsożerca), reszta, rdzawy i acei to wszystkożercy. Może być tak, gdy podasz więcej mięska to demasoni będzie mocno spasiony lub w najgorszym przypadku zachoruje na bloat. Natomiast gdy podasz rybom za mało mięsa yellow będzie pływał wychudzony z zapadniętym brzuchem. Właśnie dlatego obsady dobieramy głównie pod względem diety.
- 0
piwko masz rację, czytałem o tym i jak najbardziej się z tym zgodzę. Yellow były pierwszym zakupem gdzie obsada miała być całkiem inna. Rozmyślałem nad wymianą caeruleusów na inne ryby jednak z braku czasu pomysł upadł.
Wrócę jeszcze do tego za jakiś tydzień max dwa i pomyślę nad podmianą.
Mimo wszystko thx za info
Wrócę jeszcze do tego za jakiś tydzień max dwa i pomyślę nad podmianą.
Mimo wszystko thx za info

- 0
- Czasami zagląda
A może ktoś gdzieś widział taką 'tabelę' w formie graficznej
z fotkami i wyraźnym podziałem predyspozycji żywieniowych
ryb malawijskich - mięso, zielone, wszystkojady?
z fotkami i wyraźnym podziałem predyspozycji żywieniowych
ryb malawijskich - mięso, zielone, wszystkojady?
- 0