Powrót 450l do Tangi
Powrót 450l do Tangi
Jako, że nigdy nie prowadziłem takiego temu tym milej że ma to miejsce na tym forum
Decyzja zapadła (ostateczna) o powrocie w te rejony Afryki. Niestety albo stety jak to przeważnie ma miejsce maczał w tym paluchy miewan, wiec liczę na jego mądrości jak i reszty będącej na bieżąco w tym biotopie. Jak to u mnie bywa musi być coś innego ale o tym zaraz.
Akwarium to standardowe 450l 150x50x60, filtrowane zapewne JBL 1901 chyba, że najdzie ochota na kaseciak w co wątpie, światło będzie zlepione z modułów LED.
Teraz do najlepszego, obsada:
Xenotilapia papilio Kanoni/Xenotilapia Bathyphilus KEKESE
Tanganicodus ?
Cyprichromis Leptosoma
Limnochromis auritus(???) tutaj "nacisk" Andrzeja
Rady, uwagi mile widziane.

Akwarium to standardowe 450l 150x50x60, filtrowane zapewne JBL 1901 chyba, że najdzie ochota na kaseciak w co wątpie, światło będzie zlepione z modułów LED.
Teraz do najlepszego, obsada:
Xenotilapia papilio Kanoni/Xenotilapia Bathyphilus KEKESE
Tanganicodus ?
Cyprichromis Leptosoma
Limnochromis auritus(???) tutaj "nacisk" Andrzeja

Rady, uwagi mile widziane.
- 3
Ostatnio zmieniony 24 cze 2017, 08:58 przez sadam8806, łącznie zmieniany 1 raz
Re: Powrót 450l do Tangi
Ha, więc znowu ja.
Więc dla ścisłości - nie proponowałem jumbo, ani microlepidotus ( bo samce przy 12 cm to nieco dużo, przy chęci posiadania stada - bo tylko w stadzie te ryby mają sens ) tylko "zwykłe" leptosomy (nieco mniejsze).
Nie "wciskałem" eretmodusa tylko tanganicodusa ( z uwagi na dietę ).
Więc dla ścisłości - nie proponowałem jumbo, ani microlepidotus ( bo samce przy 12 cm to nieco dużo, przy chęci posiadania stada - bo tylko w stadzie te ryby mają sens ) tylko "zwykłe" leptosomy (nieco mniejsze).
Nie "wciskałem" eretmodusa tylko tanganicodusa ( z uwagi na dietę ).
- 0
Mann am Boden
Eretmodusy to mój błąd. Za długo na nie się gapiłem
Tylko widzę, że może być problem z dostępnością Tanganicodusa bo nigdzie go niema... Już poprawiam. Teraz jak skały poukładać więcej zostawić piachu czy więcej bardziej skaliste?

- 0
Wiadomo, że jak cipri to dużo wolnej toni, tyle że skałki służą im za "punkty odniesień". Dodatkowo trochę gruzu musisz mieć zwłaszcza gdy rozważysz pozytywnie opcje z auritusami, ale też którymś z gatunków clownów, a i piaskówki lubią mieć "za plecami" skałki.
Reasumując skałki (nawet wysokie) na plerach z ich językami ku frontowi, ale spore plaże musisz zostawić -> xenki, a może jednak callo ?
Reasumując skałki (nawet wysokie) na plerach z ich językami ku frontowi, ale spore plaże musisz zostawić -> xenki, a może jednak callo ?

- 0
Mann am Boden
Ha! Nie będę jedyny! Super, ze powstaje kolejna tanga
popatrz sobie na stare tematy Piwko, temat "kropelka Malawi" czy jakoś tak. Akwarium bylo co prawda większe, ale 2-3 duże kamienie załatwiły sprawę dekoracji i wyglądało świetnie.

- 0
W tym dokładnie kierunku będę zmierzał. Żeby tylko nie wyszło jak zawsze i za dużo skałek nawrzucam do środka chcąc mniej 

- 0
Ja tak zrobiłem z poczatku u siebie. Po 4 miesiącach nieco poprzestawiałem i usunąłem. Teraz tez się przymierzam, żeby dwa kamienie wywalić, ryby rosną i więcej plaży sie przyda 

- 0
A i sobie przypomniałem, dla zindywidualizowania baniaczka, może byłbyś zainteresowany parką cyclurusów, takich małych trujących "muszlowych" african bullheadów -> Lophiobagrus cyclurus , tak się składa że akurat mam je jeszcze na składzie 

- 0
Mann am Boden
Brzydkie, brzydkie, ale trujące - dodatkowotego praktycznie nie widać
(chyba, że po zgaszeniu światła ), to ryba typ "wiem, że mam" ( jak moich większość
) jak dziś wylazł jeden na króciutko w dzień, to sobie przypomniałem.

- 0
Mann am Boden