[98L] Mała Biała
Re: [98L] Mała Biała
BRO pisze:To oznacza ze biolog nie wydala? Nie istnieje?
Biologia to redukcja: amoniak-azotyn-azotan. To są związki nieorganiczne. Kodi wspomniał o białkach. Ja też tak przypuszczam. Miałem takie gluty w okolicach wakacji. Jeden ze zbrojników zaklinował się w inkubatorze, nie zauważyłem tego i dużo z niego nie zostało. Gluty pojawiały się tylko przy wylocie z filtrów, tam gdzie pędzącą woda uderzała w korzeń. Na powierzchni wody miałem błonę. Testy wykazały nieznaczne podniesienie azotanów, jak dobrze pamiętam było 50-70. Azotyny zero. Spora nadfiltracja zrobiła swoje ale białka nie zostały rozbite. Częste podmiany, ręczne usuwanie glutów i usuniecie resztek truchła spowodowało, że po miesiącu o problemie zapomniałem. Problem zniknął wiec się w niego nie zagłębiałem.
- 1

Lepiej bym tego nie ujął niż Seba
W morskim do wytrącania białek z wody służy odpieniacz, w słodkim nie ma potrzeby go stosować .Białka w słodkim nie są aż tak szkodliwe dla życia, jednak jak się coś rozkłada należy to wyjąć aby później nie mieć takich niespodzianek..

- 0
Dzięki, jako ze bilans ryb bez zmian, nie ma truchła. To porzywke widzę w podawanym żywym/mrożonym pokarmie.. Innego pomysłu nie mam.
Ps
Foto całości
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
A te czarne to co to oo?
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Ps
Foto całości

A te czarne to co to oo?
- 0
112L - Mała Biała - Tanganika
Przyczyna? Jest tego więcej niestety ..
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postuProszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postuProszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
- 0
Zbyt słabe mechaniczne mieszanie samych warstw piachu, jak KODI pisał to szlam - wymieszanie resztek organicznych, gówienka, glonów i czego tam jeszcze , jest to zawsze i jedyną upierdliwą metodą jest w tych miejscach mechaniczne bronowanie złogów tak, że "rozlatują" się na większej powierzchni , nie wiele z tym zrobisz bo nawet przy dużej cyrkulacji i tak resztki dostają się łatwo pod piach układając się warstwami, a widać je "na złość" zawsze przy szybach, u Ciebie znowu wygląda to inaczej niż z reguły, masz placki i punkty, gdy w większości są to liniowe warstwy. Musisz z tym żyć, albo głęboko odmulać co i tak na niewiele pomoże. Zbawienne świderki też dadzą tu
natomiast kopiące ryby ni cholery nie chcą tego robić przy szybach.
Może gdyby zastosować filtr podżwirowy ( nie wiem nigdy nie miałem ), tyle że ty nie masz żwiru jako podłoża

Może gdyby zastosować filtr podżwirowy ( nie wiem nigdy nie miałem ), tyle że ty nie masz żwiru jako podłoża

- 0
Mann am Boden
Krótko pisząc, ręczne roboty
Przy podmianie, mieszasz patykiem, łapą, albo czymkolwiek i wysysasz rurkom 

- 0
no to tak właśnie robię, myślałem że jakoś mogę tego uniknąć. dzięki
na pewno Świderek/Helena nie pomagają w tym syfieniu?
na pewno Świderek/Helena nie pomagają w tym syfieniu?
- 0