Rośliny pływające
|Strona 1 z 1
Rośliny pływające
Witam, mam takie pytanie. Chciałbym troche zasłonic akwarium od góry, roslinmi pływającymi najlepiej zeby mogły sie chowac czasem te mniejsze. Miałem kilka roślin ale nie udaje mi sie nic uchowac, Albo gniją, np pistia albo je ryby niszczą. Nie tylko skubią, bo daje pokarm rośliny ale głównie łamią np glonojad czyści i rozwala jednocześnie bo sie wiesza na nich... Fajnie rosły Wąkrotka białogłowa i rogatek. Moze jakies propozycje? Pozdrawiam Grzegorz
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 24
- GG: 0
Re: Rośliny pływające
Najsensowniej będzie użyć rzęsy. Nie przeszkadza jej za bardzo ruch tafli wody. Jednak osobiście rzęsa mnie denerwuje gdyż pozostaje na ściankach akwarium gdy woda paruje. Trzeba to za każdym razem czyścić.
- 0

Pistia , linoblium
Gdybyś odezwał się z 2 tygodnie teemu dałbym ci wiadro pistii ,
Teraz tylko trochę mam - na weekend będę w Białymstoku
Gdybyś odezwał się z 2 tygodnie teemu dałbym ci wiadro pistii ,
Teraz tylko trochę mam - na weekend będę w Białymstoku
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Pistia , linoblium to miałem ale nie daje egzaminu bo mi weszła na nie pleśń i zgniło... Rzęsa by mogła chyba być tylko nie tyle ze siada na sciankach , ale nie daje schronienia dla narybka i małych ryb... Rozważe propozycje.
- 0
- Rezydent
- Bywalec
- Reputacja: 18
- GG: 4993916
Miałem kiedyś rzęsę i dla mnie to była katorga z którą później walczyłem tygodniami.
- 0
- Nowy na forum
- Reputacja: 3
Daje co jakiś czas nawóz i lepsze światło, jest lepiej z roslinami... A co można zrobić jeszcze z tym że coś je podżera, no na pewno ryby ale dlaczego? Dokarmiam często, różne pokarmy, mrożonki i czasem żywe. Daje SPIRULINE ale czesto widze że skubią ... Głownie platynki.
- 0
- Rezydent
To roslinożerne ryby - w naturze mają podgryzanie , zjadanie roślin - taka natura.
Mogą też głodne być - dlatego podgryzaja
Mogą też głodne być - dlatego podgryzaja
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Jest jeszcze jedna opcja. Ampularia. Czasem pływają po wierzchu akwarium czepiają roslin płynąc z pradem i też moga byc winne. Tyle ze podobno jedzą tylko martwe lub chore...
- 0
- Rezydent
|Strona 1 z 1