Wybarwienie

Wszystko o chorobach ryb i roślin

Re: Wybarwienie

autor: 78yanke » 20 lut 2015, 22:16

Karmisz w taki sposób by nadmiar pokarmu nie zalegał ci na dnie i ni gnił. Podajesz wiec takie procje która ryby są w stanie zjeść. Ja karmię na raty - rozmrażam 2 kostki np. czerwony plankton i artemii i podaje porcjami. Jak widzę że pokarm zaczyna zalegać to przestaję karmić. Mięcho podaję tak plus minus 2-3 razy w tyg.
  • 0

Awatar użytkownika
Często zagląda

Reputacja: 6
GG: 2087040

autor: Mattteusch » 20 lut 2015, 22:25

Widzę ten filmik i jestem naprawdę zdumiony. Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby moje brzanki tak robiły, one boją się jak przechodzę przed akwarium, a co dopiero jak otwieram pokrywę czy wkładam rękę do wody. Może jeszcze z parę dni poczekam, aż do końca się zadomowią, dobry to pomysł? Czy lepiej od razu próbować? I jeszcze jedno, mam do dyspozycji obecnie szklarkę, czy brzanki ją jedzą? Mozna uzyc jej zamiast tych czarnych larw, poki ich nie mam?
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

Reputacja: 40
GG: 0

autor: ManiaPI » 20 lut 2015, 23:02

Mattteusch pisze:Widzę ten filmik i jestem naprawdę zdumiony. Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby moje brzanki tak robiły, one boją się jak przechodzę przed akwarium, a co dopiero jak otwieram pokrywę czy wkładam rękę do wody.

uwierz że to normalne :D ja nie muszę otwierać pokrywy wystarczy że podejdę do baniaka a już przy przedniej szybie mam prawie całą ekipę x) a robactwo potrafią porywać z pesety nad powierzchnią
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

Reputacja: 363

autor: Mattteusch » 20 lut 2015, 23:27

O jak fajnie. Po weekendzie wybiorę się do sklepu i kupie mrożonki. Dzięki za rady ;)
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: Mattteusch » 06 mar 2015, 12:07

Niestety muszę odświeżyć temat :( nie w sprawie wybarwienia (wiekszość samców już jest ładnie wybarwiona) ale w sprawie uciekania. Ryby już od prawie dwóch tygodni karmię według waszych zaleceń, trzymam w pęsecie (a dokładniej w szczypcach do kostek cukru :P ) pół kostki artemii i poruszam nią trochę pod powierzchnią wody, wtedy brzanki stają się bardzo aktywne i często objadają kostkę nie czekając aż się rozmrozi. Mimo tego, kiedy przechodzę koło akwarium, nawet bardzo powolutku, lub gdy np. zapalam światło w akwarium albo chociaż w pokoju, wszystkie ryby zaczynają chaotycznie szukać sobie jakiejkolwiek kryjówki. Zrobiłem im nowe kryjówki, ale nie bardzo chcą z nich korzystać, raczej wolą je kiryski, a brzanki nadal chowają się pod żabienicami i za filtrem. O co może chodzić? :mur
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: miewan » 06 mar 2015, 12:21

Może być też tak, że tych kryjówek jest zbyt dużo, a jednocześnie zbiornik jest prześwietlony.
Chociaż jak na brzanki jest to dziwne zachowanie tym bardziej, ze masz je już stosunkowo długo.
  • 0

Mann am Boden
Awatar użytkownika
Koordynator

Reputacja: 1657

autor: Mattteusch » 06 mar 2015, 12:30

Wydaje mi się, że nie mam zbyt jasnego światła, mam LEDa z Leroy Merlin, moc 3,6 W = 32 W, 290 lumenów, temperatura barwowa 6000K. A wczesniej mialem świetlówkę T5, 8 W = 40 W, 480 lumenów o temp. barwowej 2700K i też tak się zachowywały... zmieniłem bo światło było strasznie żółte :P A może to być spowodowane padaniem światła z okna na akwarium? Chociaż nie zauważyłem zmian w zachowaniu ryb wieczorem, po zasłonięciu okien :|
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: Mattteusch » 06 mar 2015, 15:59

Czy to oświetlenie rzeczywiście może powodować ten postrach u ryb?
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

Poprzednia