Wybarwienie

Wszystko o chorobach ryb i roślin

Re: Wybarwienie

autor: thaz » 19 lut 2015, 20:46

To te 40l? Nie napisałeś co to za akwarium (pojemność, wymiary). Podnieś temperaturę śmiało do 25-26'C.
Coś na pewno im przeszkadza, aklimatyzacja nie trwa aż tydzień - szczególnie ze "sklepowcami".
Masz jakiś dostęp do testów?
Aha! Napisz co tam jeszcze pływa oprócz brzanek.

/temat przeniosłem do właściwego miejsca
  • 0

Obrazek
Awatar użytkownika
Prezes

Reputacja: 813
GG: 4361230

autor: Mattteusch » 19 lut 2015, 22:39

Można coś zrobić w celu szybszej aklimatyzacji ryb?
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

Reputacja: 40
GG: 0

autor: Mattteusch » 19 lut 2015, 22:47

akwarium 45 litrów, oprócz brzanek pływają 4 otoski, 4 kiryski, 4 małe ampularie i kilkanascie krewetek red cherry. Testów niestety nie mam, ale temperature za chwilę podniosę do 25 stopni, jak radzisz. Co jeszcze można zrobić?
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: thaz » 19 lut 2015, 22:54

To może tak: jakbyś miał wszystko ok w akwarium to prawdopodobnie Twoje ryby
zachowywałyby się ok już po max 2-3 dniach. Jednak coś jest nie tak - pytanie co.
A jak się ma reszta ekipy oprócz brzanek (na które akwarium masz zdecydowanie za małe) ?
  • 0

Obrazek
Awatar użytkownika
Prezes

Reputacja: 813
GG: 4361230

autor: Mattteusch » 19 lut 2015, 23:00

kiryski i otoski zachowują się naturalnie, nie uciekają razem z brzankami. Poza tym wiem, że akwa jest za małe, dlatego nie kupowałem nic innego do toni, jak miałem zamiar zrobic na samym początku, zanim się trochę dowiedziałem o tych rybkach, i prawdopodobnie będą w przyszłości przeniesione do większego ( no cóż, mam nadzieje że nie wyrosną ogromne do tej pory :P )
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: 78yanke » 20 lut 2015, 08:31

a ja zapytam jak często pchane są łapy do baniaka?
Jak są karmione ryby?
jak często przebywasz w pokoju?
Wsadź więcej roślin.
Przebywaj więcej w otoczeniu szkiełka bez pchania łap.
Jak karmisz ryby staraj się nie odchodzić od szkła tylko posiedź i popatrz na ryby - one też muszą przywyknąć do ruchu wokół nich.
Kolejna sprawa - hałas? Czy Twoje pojawienie się w pokoju ryby mogą kojarzyć z hałasem - np. wchodzisz i włączasz głośną muzykę?
Pamiętaj, że nie ma akcji bez reakcji.
  • 0

Awatar użytkownika
Często zagląda

Reputacja: 6
GG: 2087040

autor: Mattteusch » 20 lut 2015, 14:33

łap do baniaka nie pcham często, tylko kiedy naprawdę potrzeba, jeżeli pojawi się jakaś drobna usterka ( np ryby uciekając wykopią jakąś roślinkę ) to poprawiam ją drugą końcówką od skrobaka do szyb, bez zanurzania łap. Ryby karmię 2 razy dziennie, rano i pod wieczór, sypię kilka pałeczek dla krewetek Tropical shrimp sticks, 2 tabletki tetra wafer mix i tak ze 2-3 szczypty płatków wieloskładnikowych tropical ichtio-vit. W pokoju no trochę przebywam, zwykle rano, tak do 7-8 i od popołudnia do wieczora często się ktoś u mnie pałęta, raz ja raz siostry itp.
Roślin właśnie chyba jeszcze trochę wsadzę, do tej pory miałem tyle a nie więcej, bo Rey mi je załatwiał i mówił że tyle to w zupełności wystarczy... Karmiąc ryby często siedzę i patrzę na nie, ale dopóki się nie odsunę, nie wychodzą z kąta i nie chcą jeść :< a w ogóle to nie jedzą nigdy płatków z powierzchni, tylko czekają aż te opadną na dno i stamtąd jedzą. Co do hałasu, nie słucham głośno muzyki, co najwyżej wieczorem, juz po zgaszeniu światła, ale to bardzo cichutko, na 2-3 volume. Chyba dzisiaj włożę jeszcze ze 2 czy 3 roślinki to może będzie lepiej. Jak macie jeszcze jakieś rady to proszę o dzielenie się nimi, są pomocne. Dzięki ;)
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: adams2121 » 20 lut 2015, 16:16

Kup mrożonki i powoli trzymając w reku kostke poruszaj ją poniżej tafli wody - kilka tygodni tak samo - robaki powoli rozmrażając się będą opadać na dno, po jakimś czasie na twój widok będą wyskakiwać z akwa i klaskać płetwami wiedząc że niesiesz żarcie

Z tym im będzie sie kojarzył ruch wokół akwarium ;)

Jest to nowe akwarium - daj zwierzakom przywyknąć do nowych warunków ;)
  • 0

cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Awatar użytkownika
Moderator

Reputacja: 1190

autor: Mattteusch » 20 lut 2015, 21:35

A jakie mrożonki są dobre dla brzanek odeskich? ile to mniej więcej kosztuje? ile się tego daje na raz? :)
  • 0

Awatar użytkownika
Rezydent

autor: miewan » 20 lut 2015, 21:54

Odwiedź nasz profil na FB, zobaczysz tam skarmianie supraślskich altumów mrożoną artemią, jest tam w formie filmiku pokazany sposób karmienia o jakim pisał adams, tobie jednak randzę zacząć od czarnego komara, koszt tabliczki w zależności od sklepu ok 3 zł, podajesz jedną lub pół kostki.
  • 0

Mann am Boden
Awatar użytkownika
Koordynator

Reputacja: 1657

PoprzedniaNastępna