Najlepsze sposoby na obniżenie Ph i twardości wody
Najlepsze sposoby na obniżenie Ph i twardości wody
Cześć,
chciałbym zebrać w jednym miejscu metody obniżenia Ph
i twardości wody w naszych zbiornikach.
Mam niewielkie doświadczenie - próbowałem jedynie
z wkładem torfowym do filtra (coś gotowego znanych producentów, nie pamiętam marki)
ale pomiar po 2-3 miesiącach wskazuje Ph ~ 7.4 czyli to samo co w kranie....
chciałbym zebrać w jednym miejscu metody obniżenia Ph
i twardości wody w naszych zbiornikach.
Mam niewielkie doświadczenie - próbowałem jedynie
z wkładem torfowym do filtra (coś gotowego znanych producentów, nie pamiętam marki)
ale pomiar po 2-3 miesiącach wskazuje Ph ~ 7.4 czyli to samo co w kranie....
- 0

Re: Najlepsze sposoby na obniżenie Ph i twardości wody
Do obniżenia gh -żywica jonowymienna-da się ja regenerować roztworem soli-wystarczy wode przesaczyć przez żywice,do tego trzeba zrobić ustrojstwo takie jak:
Polowa butelki PET otwór w dnie na grubość wężyka z luzem,druga butpelka PET z odcietym dnem i wywierconym otworem w nakrętce 4mm.,taki otwór w idealny sposób uszczelni połaczenie rurki z korkiem,butelke drugą odwaracamy do dołu korkiem i przewlekamy zainstalowaną tam wcześniej rurke przez uprzednio wykonany otwór w dnie butelki pierwszej.Do butelki z korkiem na dno wkladamy warstwe fizeliny-zabezpieczy żywice przed wypłynieciem przez wężyk w korku:-) -na taki filterek zasypujemy żywice i sączymy wode-sposób klopotliwy ale skuteczny gh zbijesz do zera.
Ph. nie ma lepszej metody niż HCl-pod warunkiem że bedziesz miał wode o gh poniżej 10°, w wyżych twarodściach ciężko w racjonalny wode zakwasić.
Ph,Gh,Kh-idealna rzecza do tych parametrów jest armatka torfowa.
Aby uniknąć zabawy z ww. patentami polecam zakupić filtr RO:-)

Polowa butelki PET otwór w dnie na grubość wężyka z luzem,druga butpelka PET z odcietym dnem i wywierconym otworem w nakrętce 4mm.,taki otwór w idealny sposób uszczelni połaczenie rurki z korkiem,butelke drugą odwaracamy do dołu korkiem i przewlekamy zainstalowaną tam wcześniej rurke przez uprzednio wykonany otwór w dnie butelki pierwszej.Do butelki z korkiem na dno wkladamy warstwe fizeliny-zabezpieczy żywice przed wypłynieciem przez wężyk w korku:-) -na taki filterek zasypujemy żywice i sączymy wode-sposób klopotliwy ale skuteczny gh zbijesz do zera.
Ph. nie ma lepszej metody niż HCl-pod warunkiem że bedziesz miał wode o gh poniżej 10°, w wyżych twarodściach ciężko w racjonalny wode zakwasić.
Ph,Gh,Kh-idealna rzecza do tych parametrów jest armatka torfowa.
Aby uniknąć zabawy z ww. patentami polecam zakupić filtr RO:-)

- 0
Do kuli, nadają się tylko cukierki !
Albo zbierać deszczówkę
- nierealne w bloku

- 0
Re: Odp: Najlepsze sposoby na obniżenie Ph i twardości wody
Deszczówka w mieście...
też chyba odpada... myślałem nad tym ale jak zobaczyłem co zostaje w słoiku zrezygnowałem. Zebrałem deszczówkę i ją odparowałem. Została szara plama. Te sama ilość kranowki też i dużo mniej śmieci.
też chyba odpada... myślałem nad tym ale jak zobaczyłem co zostaje w słoiku zrezygnowałem. Zebrałem deszczówkę i ją odparowałem. Została szara plama. Te sama ilość kranowki też i dużo mniej śmieci.
- 0
woytek pisze:Aby uniknąć zabawy z ww. patentami polecam zakupić filtr RO:-)
Za duży odrzut, nie stać mnie.
Właśnie przeczytałem na jakimś forum info dot. torfu;
ponoć mały woreczek w filtrze to zbyt mało i nic nie wniesie
potrzeba go wielokrotnie więcej.
Przy 720l muszę zakwasić wodę już będącą w akwarium :/
- 0

Czytałem ze można dodac kwasu ortofosforowego , ale nie wiem ile , trzeba by było poszukac jakie proporcje
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 0
- GG: 997
Kwas ortofosforowy nie nadaje sie bo za dużo fosforanow się odlozy i bedziesz miał kiche. Solny jest dobry do zbijania ph ale wydziela nie przyjemny zapach. Ja używam kwasu siarkowego rozcieczonego do 10% i wlewam go bezpośrednio do aqua. Zbija mi kh do 3 a i ph spadło do 6.5 kieruje się tym zabiegiem bo potrzebuje niskiego kh dla poszczególnych roślin.
- 0
- Bywalec
- Reputacja: 24
- GG: 0
Ją też w wielu miejscach czytałem o kwasie ortofosforowym i na specjalistycznych forach wiele osób z niego korzysta
- 0
-
jarek86
jarek86 pisze:Ją też w wielu miejscach czytałem o kwasie ortofosforowym i na specjalistycznych forach wiele osób z niego korzysta
Owszem można go stosować ale trzeba stale kontrolować fosforany aby nie przesadzić z nimi. Dlatego ja wolę kwas siarkowy.
- 0
- Bywalec
- Reputacja: 24
- GG: 0
adams750 a mógłbyś napisać cokolwiek więcej jak dozujesz ten H2SO4 i gdzie go kupujesz.
Od jakiegoś czasu czytam różne materiały na temat obniżania Ph, ale nigdzie nie trafiłem na wykorzystanie do tego celu H2SO4.
Od jakiegoś czasu czytam różne materiały na temat obniżania Ph, ale nigdzie nie trafiłem na wykorzystanie do tego celu H2SO4.
- 0