Armata torfowa a kolor wody
Armata torfowa a kolor wody
Zastanawiam się nad skonstruowaniem armaty torfowej.
Trochę poczytałem i mam pomysł, projekt itp ale też jedną zagwozdkę: co z kolorem wody?
Różnie ludzie piszą, niektórzy mają herbatę inni tylko barwę słomkową, a mi zależy na wodzie jak najbardziej "czystej".
Czy jest możliwość odbarwić wodę po przejściu przez armatkę?
Trochę poczytałem i mam pomysł, projekt itp ale też jedną zagwozdkę: co z kolorem wody?
Różnie ludzie piszą, niektórzy mają herbatę inni tylko barwę słomkową, a mi zależy na wodzie jak najbardziej "czystej".
Czy jest możliwość odbarwić wodę po przejściu przez armatkę?
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 91
- GG: 0
Re: Armata torfowa a kolor wody
Kolor zależy chyba jak wolno woda przeleciała przez armatkę.
Możesz odbarwić ją np. złożem purigenu w filtrze.
Możesz odbarwić ją np. złożem purigenu w filtrze.
- 0

- Rezydent
Tak, purigen "wybrał" mi cały śliczny kolorek (granulat torfowy, nie armatka)- musiał odejść :P
Parametry - nie wiem, chyba nic się nie zmieniło.
Parametry - nie wiem, chyba nic się nie zmieniło.
- 0

Kolor wody zależy od typu torfu i zawartości związków humusowych, ale tylko na początku może brudzić wodę.
Także nie wiem czy ma sens dalsze filtrowanie. Góra 2 czy 3 dni i woda będzie czysta.
Z tego co pamiętam chyba ogryzeek miał armatkę
Także nie wiem czy ma sens dalsze filtrowanie. Góra 2 czy 3 dni i woda będzie czysta.
Z tego co pamiętam chyba ogryzeek miał armatkę
- 0
- Bywalec
- Reputacja: 65
Oj, mi granulat "dawał" dość mocno - chociaż fakt, z czasem z mniejszą intensywnością 
Ale to w 720l, ciężko szybko to wymienić - pewnie w mniejszym proces trwałby krócej.

Ale to w 720l, ciężko szybko to wymienić - pewnie w mniejszym proces trwałby krócej.
- 0

- Rezydent
Gdzieś widziałem Woytka armAte torfowa na zdjęciach
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
woda barwi sie tylko w początkowym okresie w mojej konstrukcji
http://www.akwariumonline.pl/viewtopic.php?f=61&t=784&view=unread#unread
było to po ok 100 litrów, tanim sposobem odbarwiania wody z garbnika jest przefiltrowanie jej przez węgiel aktywny.
http://www.akwariumonline.pl/viewtopic.php?f=61&t=784&view=unread#unread
było to po ok 100 litrów, tanim sposobem odbarwiania wody z garbnika jest przefiltrowanie jej przez węgiel aktywny.
- 0
Do kuli, nadają się tylko cukierki !
Tak jest "puszczając" przez węgiel ,
choć nawet "szlachetniejszy" Matrix Carbon ( tańszy niż purigen ) w minimalnym stopniu wpływa na odczyn wody ( np. dodany do wody destylowanej, nie powinien podwyższać pH powyżej 7 ), zawsze możesz "pójść" w zamienną taniochę purigenu i trzasnąć Purolite A520
choć nawet "szlachetniejszy" Matrix Carbon ( tańszy niż purigen ) w minimalnym stopniu wpływa na odczyn wody ( np. dodany do wody destylowanej, nie powinien podwyższać pH powyżej 7 ), zawsze możesz "pójść" w zamienną taniochę purigenu i trzasnąć Purolite A520
- 0
Mann am Boden