Woda w akwarium - przemyślenia
Re: Woda w akwarium - przemyślenia
A my, z uporem godnym lepszej sprawy lansujemy filtrację hydroponiczną, która w ogóle nie wymaga podmian wody, tylko uzupełnianie tego, co odparowało 

- 0
Re: Odp: Woda w akwarium - przemyślenia
Ja w 60l nie podmienialem wody przez rok i 4 miesiące i nic się nie stało. Miałem kilka gupikow i kiryskow irak kirysnika . Tylko wodę dolewalem, a roslinki co jakiś czas wyrywałem, młode rybki odlawiałem.
I to wszystko na gabce
I to wszystko na gabce
- 0
-
jarek86
Akurat gupiki i kiryski przystosują się nawet do wody w kaloszu 

- 0
Sam nie Podmiam wody w akwarium. Parametry badam aby ph, kh, gh. Wyznacznikiem stanu wody dla mnie jest ryba. Otoski ponoć źle znoszą złe warunki. A u mnie pływają cały dzień. Nigdzie się nie chowają. Fakt że żabienica jak puści liść to 3-4 dni i ma on 40 cm. Dolewam aby co dwa trzy tygodnie ubytki.
Wysłane z mojego HTC Wildfire
- 0
hm czyżbyśmy wpadli na trop I Wielkiej Afery Akwarystycznej? 
Chyba trzeba się przyjrzeć zakulisowym związkom
firm akwarystycznych, które od lat lobbują wodociągom
na rzecz niezbędnego zużycia wody

Chyba trzeba się przyjrzeć zakulisowym związkom
firm akwarystycznych, które od lat lobbują wodociągom
na rzecz niezbędnego zużycia wody

- 0

Widzisz Piotr braki podmian nie wszędzie się sprawdzą w stabilnych zbiornikach z wydajną i odpowiednią filtracją można je ograniczyć, ale nie wyelimionować. Nie ma lepszej niż system stałej podmiany wody ( tylko nie zawsze się tak da), braki podmian (ale pod kontrolą wszystkich postaci związków N) sprawdzą się choć nie zawsze, będzie jednak bieda jak " debiutant" odczyta to za pewnik i rzeczywiście wody podmieniał nie będzie.
- 0
Mann am Boden
miewan pisze:... będzie jednak bieda jak " debiutant" odczyta to za pewnik i rzeczywiście wody podmieniał nie będzie.
Z tym nie ma co dyskutować. Bez obserwacji ryb i zbiornika bym się na te środki nie zdecydował. Zaczynalem od wymiany 5l co tydzień odstanej minimum dobę kranówki w akwarium 54l i było ok. Potem trafiło się zapalenie płuc i wesele i wakacje... zeszło się tego dwa miesiące bez ruszenia palcem w zbiorniku. Jedynie karmienie i dolewka dwa razy okolo 3l i wszystko wydawało się być ok. Otoski miały się dobrze. A podobno to dobry wyznacznik jakości wody.
- 0
alexb47 pisze:Akurat gupiki i kiryski przystosują się nawet do wody w kaloszu
Proponuje kupić w sklepie, koniecznie w sklepie ładne triangle i wpuściła je do rocznej akwaponiki - bez pomian - zobaczymy ile z nich przeżyje

- 0
-
jarek86
Alex, w sumie byłby to ciekawy test,
do tej pory większość Twoich ryb to jakieś F700 i te rzeczywiście pociągną w " kaloszowej wodzie"
do tej pory większość Twoich ryb to jakieś F700 i te rzeczywiście pociągną w " kaloszowej wodzie"

- 0
Mann am Boden
od momentu jak przestawiłem się na podmiany co 2 tyg to anubias zaczął wypuszczać kwiaty.
Można pokusić się o rzadsze podmiany mając wydajny filtr, dobraną obsadę do wielkości akwarium, odpowiedni dobór roślin. Należy pamiętać że jeśli w akwarium zacznie się robić lekkie bagienko to w tedy łatwiej o glony zwłaszcza krasnorosty.
Można pokusić się o rzadsze podmiany mając wydajny filtr, dobraną obsadę do wielkości akwarium, odpowiedni dobór roślin. Należy pamiętać że jeśli w akwarium zacznie się robić lekkie bagienko to w tedy łatwiej o glony zwłaszcza krasnorosty.
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 19
- GG: 0