Dylemat z padającymi krewetkami
|Strona 1 z 1
Dylemat z padającymi krewetkami
Cześć, zacznę od tego, że dopiero raczkuję w akwarystyce. Od kilku miesięcy mam małe krewetkarium 10l z Red Cherry, ale ostatnio zaczęły mi padać, kilka sztuk tygodniowo. Próbowałem częstszych podmian wody, ale nie pomogło i obawiam się, że wkrótce wszystkie zejdą z tego świata. Cztery dni temu wystartowałem nowy zbiornik 60l i teraz dylemat czy miałyby jakiekolwiek szanse na przetrwanie przeniesione do tego nowego niedojrzałego zbiornika czy lepiej dalej coś próbować w tym małym. Dodam, że krewetki zachowują się normalnie i przechodzą wylinkę. Co radzicie?
- 0
- Nowy na forum
- Reputacja: 0
- GG: 0
Re: Dylemat z padającymi krewetkami
Jeśli spróbujesz przełożyć wszystko, wraz z podłożem i dać filtr ( masz go w 10?)
Powinno się udać .
Ryzyko jest ze się również nie uda - żywe zwierzęta
Powinno się udać .
Ryzyko jest ze się również nie uda - żywe zwierzęta
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Tak, oczywiście w 10l jest filtr. Przelożę wkład filtra do tej 60tki i zobaczymy. Tak sobie myślę, że może to kwestia temperatury, bo mieszkam w tropikach i temperatura wody trochę ponad 28 stopni przy włączonej klimatyzacji w pomieszczeniu. Ale z drugiej strony u hodowcy od którego kupowałem krewetki są te same warunki. Sam już nie wiem. Dzięki za odpowiedź.
- 0
- Nowy na forum
Próbuj obniżyć temperaturę .
Nawet poprzez instalacje wiatraka dodatkowo na taflę wody.
Swego czasu również przy tej temperaturze trzymałem krewetki, lecz napowietrzanie mam zawsze na max.
Nawet poprzez instalacje wiatraka dodatkowo na taflę wody.
Swego czasu również przy tej temperaturze trzymałem krewetki, lecz napowietrzanie mam zawsze na max.
- 1
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Ok, jutro kupię wiatrak i spróbuję jakoś sensownie zamontować bo zbiornik z pokrywą. Napowietrzanie też mam na maxa chociaż musiałem trochę kombinować i zrobiłem z butelki plastikowej coś w stylu blokady, bo bez tego mi robiło wirówkę w zbiorniku. Taki urok małych zbiorników. Podstawowy błąd początkującego, bo mogłem od razu się zdecydować na dużo większe akwarium.
- 0
- Nowy na forum
100% temperatura, w 28'C krewety się gotują.
Wiatrak koniecznie.
Wiatrak koniecznie.
- 0

Samo zgjiecie pokrywy obniży temperaturę o stopień lub dwa, a z wiatraczkiem to całkiem będzie w sam raz.
- 0
- Rezydent
- Reputacja: 146
|Strona 1 z 1