Zmiana parametrów wody w starym akwarium

wszystko o procesach chemicznych i biologicznych w akwarium

Zmiana parametrów wody w starym akwarium

autor: luki95wrc » 22 lut 2017, 22:08

Cześć obecnie mam akwarium długo nie wiem ile z 2 lata może na bazie wody z kranu.
Dzisiaj testy robiłem i są takie pH 7,5/8 gH 14 kH 12. Chcę kupić Kakadu F1 trzymane w osmozie pH 6,5 i gH i kH niskie od 1 do 5.
I tu moje pytanie co zrobić z moim akwarium?
Mam filtr RO w domu więc nie ma problemu. Tylko jak podmieniać? Wymienić na początek 60% wody i po kilku dniach kolejny raz? Czy od razu 90% wody podmienić? Jak wy byście to widzieli żeby to miało ręce i nogi. Bo nie wiem co z dojrzałością tego zbiornika po tych podmianach?
  • 1

Nowy na forum
 
Posty: 3
Rejestracja: 22 lut 2017, 22:07
Lokalizacja: Wągrowiec
Reputacja: 1
GG: 0

Re: Zmiana parametrów wody w starym akwarium

autor: Witek » 23 lut 2017, 09:51

Jaka pojemność akwa?
Ciężki temat i dla cierpliwych... duża podmiana nie wchodzi w grę bo Twoi obecni mieszkańcy mogą tego nie przeżyć...
by było szybciej ja bym spuścił z 50% wody tak by akwarium mogło funkcjonować i co jakieś 3 dni robił podmiany po około 10% pozostałej wody. Po zbiciu parametrów dolał bym czystym RO... no może nie na raz ale rozłożone w czasie powiedzmy co dziennie po te 10 objętości ogólnej...
Co ważne musisz sprawdzić czy nic z obecnego akwa ci nie zatwardza... piach kamienie jak jakieś masz wkład w filtrze... by się nie okazała zabawa z RO bez sensu... wiem co mówię bo piach mi zatwardza i choć leję czyste RO to mam beton w wodzie...
  • 0

Rezydent
 
Posty: 339
Rejestracja: 13 paź 2013, 19:42
Lokalizacja: Warszawa
Reputacja: 40
GG: 0

Re: Zmiana parametrów wody w starym akwarium

autor: luki95wrc » 23 lut 2017, 19:26

Mam 240l akwarium.
I obecnie nie mam ryb w akwarium sama woda więc może będzie możliwa jakaś szybsza podmiana?
Jak sprawdzić zatwardzanie wody? Do butelki 5l wsypać 2 garście piasku i wkłady filtra (ceramikę + lawa wulkaniczna) i ile do tego wszystkiego Ro wlać i po jakim czasie sprawdzać parametry?
  • 0

Nowy na forum
 
Posty: 3
Rejestracja: 22 lut 2017, 22:07
Lokalizacja: Wągrowiec
Reputacja: 1
GG: 0

Re: Zmiana parametrów wody w starym akwarium

autor: Witek » 24 lut 2017, 08:07

Jak nie masz ryb i życia to inna sprawa... pisałeś o dwóch latach myślałem, że tyle funkcjonuje...
Na początek szklanka lub kilka i do niej piach do innej ceramika, do trzeciej lawa... rozumiem, że kamieni nie masz najlepiej tak po 1/4 1/3 szklanki i zalej RO co najmniej do połowy i na górę folia z gumką by nie parowało i odstaw... do osobnej szklanki możesz wlać czyste RO jako tło... a wiadomo piach i te inne graty nim trafią do szklanki przepłucz w RO z dwa razy...
Jak nie zapomnisz to z raz dziennie zamieszaj każdą zupą i po tygodniu test Kh i GH. W szklance z samym RO powinny być niewykrywalne oby i w reszcie szklane też były...
Jak test będzie zaliczony zrobił bym tak spuścił wodę maksymalnie... nie wiem czy masz rośliny i jakie filtry one mają nadal pracować i zalewał RO nie musi być na raz 200 litrów. Zawsze to mniejszy szok dla roślin... a jak ich nie masz o masz czas coś pozyskać.. chyba że ma to być BW to inna historia... wtedy armatka torfowa... torf pod piach lub do filtra... ale jak celujesz w 6,5 pH to chyba nie...
  • 0

Rezydent
 
Posty: 339
Rejestracja: 13 paź 2013, 19:42
Lokalizacja: Warszawa
Reputacja: 40
GG: 0

Re: Zmiana parametrów wody w starym akwarium

autor: luki95wrc » 24 lut 2017, 18:31

Funkcjonuje tyle, tylko że żyjątka już sprzedałem by móc podmieniać łatwiej wodę. Dzięki za rady.
  • 0

Nowy na forum
 
Posty: 3
Rejestracja: 22 lut 2017, 22:07
Lokalizacja: Wągrowiec
Reputacja: 1
GG: 0

Re: Zmiana parametrów wody w starym akwarium

autor: Higgs » 03 lis 2017, 13:38

Ogólnie na parametry wody w starym akwarium to ma wpływ podłoże - tam zachodzą różne procesy rozkładu i wpływają na ph. Dlatego warto kupić sobie odmulacz [CENZURA] to tanie urządzenie, a dzięki temu łatwiej jest utrzymać podłoże w czystości i przez to mieć bardziej stabilne warunki w akwarium. Oczywiście to się wykonuje dosyć rzadko, 2, razy do roku będzie ok w zależności od ilości ryb i roślin. Zbyt częste czyszczenie dna też jest niewskazane.

EDIT
Jak chcesz reklamować swój sklep to warunki reklamy proszę ustalić z Thaz
Seban
  • 0

Awatar użytkownika
Nowy na forum
 
Posty: 4
Rejestracja: 31 paź 2017, 12:07
Lokalizacja: Wrocław
Reputacja: 0
GG: 0


Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość
cron
Reputation System ©'