63l Obsada
|Strona 1 z 1
63l Obsada
Witam czy w akwarium 60x30x35 mogłabym trzymać przylgę chińską i kardynałki chińskie, jak tak to w jakiej ilości?
- 0
- Nowy na forum
- Reputacja: 0
- GG: 0
Re: 63l Obsada
Bez problemu, przylga inaczej cudaczek nie rośnie oszałamiająco duży, tyle że to raczej skryta ryba, kardynałki spokojnie nawet 20 szt. ( akwa raczej bez grzałki z uwagi na kardynałki z dobrą filtracją i dolną cyrkulacją - przylga )
- 0
Mann am Boden
miewan pisze:Bez problemu, przylga inaczej cudaczek nie rośnie oszałamiająco duży, tyle że to raczej skryta ryba, kardynałki spokojnie nawet 20 szt. ( akwa raczej bez grzałki z uwagi na kardynałki z dobrą filtracją i dolną cyrkulacją - przylga )
Czyli do tego litrażu jedna przylga? Skryta ryba oznacza że raczej się ukrywa? Czy akwarium dla tych ryb powinno być gęsto obsadzone roślinami czy raczej skromnie?
- 0
- Nowy na forum
E, przylga chińska to niezbyt. Do tej wielkości akwarium to jednak kawał ryby, coś z dnem bliżej 80x35 by się przydało, do tego te ryby mają swoje wymagania odnośnie czystości i przepływu wody.
Kardynałki same możesz spokojnie trzymać, od tuzina trochę wzwyż, jak zapewnisz porządną filtrację.

- 0
~Nie rób drugiemu na daremno~
80x35x40 - Macropodus opercularis
40x25x25 - Heterandria formosa
40x25x25 - Cambarellus puer
30x20x20 - Triops australiensis
80x35x40 - Macropodus opercularis
40x25x25 - Heterandria formosa
40x25x25 - Cambarellus puer
30x20x20 - Triops australiensis
Przylga nie zrobi krzywdy kardynałkom, ale jest nieco terytorialna do innych cudaczków , co nie oznacza że nie może być ich więcej tylko po co ( osobiście nie widziałem większych niż 8 cm a rosną podobno do 12), co do chwastów to raczej umiarkowanie, jej budowa wskazuje na naturalne przebywanie w szybko płynących ciekach ( potoki górskie) więc raczej więcej kamienia niż zieleniny, ale wobec faktu że prócz dobrego natlenienia i dobrej filtracji nie potrzebuje dodatkowych zabiegów, rośliny nie będą jej przeszkadzać, co podziała dobrze na kardynałki.
- 0
Mann am Boden
miewan pisze:Przylga nie zrobi krzywdy kardynałkom, ale jest nieco terytorialna do innych cudaczków , co nie oznacza że nie może być ich więcej tylko po co ( osobiście nie widziałem większych niż 8 cm a rosną podobno do 12), co do chwastów to raczej umiarkowanie, jej budowa wskazuje na naturalne przebywanie w szybko płynących ciekach ( potoki górskie) więc raczej więcej kamienia niż zieleniny, ale wobec faktu że prócz dobrego natlenienia i dobrej filtracji nie potrzebuje dodatkowych zabiegów, rośliny nie będą jej przeszkadzać, co podziała dobrze na kardynałki.
Ja również czytałam że w naturze ma nawet 10 cm., ale w akwariach dorasta do maksymalnie 8 cm. . Jeśli chodzi o to po co ma być więcej cudaczków to czytałam, że się czują odważniej w grupie.
- 0
- Nowy na forum
Jeżeli
jest prawdą, to można tego spróbować, niemniej więcej jak 2 lub max 3 i tak nie wprowadzisz a to jeszcze nie grupa. Jeżeli wprowadzasz dla potencjalnej glonożerności to tak sobie, równie dobrze będzie wcinać robale, a jest ryba dużo fajniejsza , bardziej kolorowa i mieszcząca się w gabarytach Twojego akwa i też z Azji, ale za to pochłania glona - któryś ze stiphodonówannowa pisze: czytałam, że się czują odważniej w grupie
- 0
Mann am Boden
Miewan te co piszesz stiphodony narazie są mniej dostępne, choć zanim bym wystartowała akwarium to by mogły dojść nowe oferty. http://allegro.pl/babka-teczowa-na-glon ... 28578.html a taka babka tęczowa to też by się nadawała do akwarium z kardynałkami? Jeszcze takie ewentualnie znalazłam : http://allegro.pl/babka-schistura-sp-wa ... 61011.html babka schistura. Mało jest sztuk dostępnych z tych rybek stadko by z nich nie powstało też, więc może lepiej bym kupiła trzy przylgi.
To może jeszcze do przylg kupiłabym pare krewetek? Krewetki zajęłyby się glonami.
To może jeszcze do przylg kupiłabym pare krewetek? Krewetki zajęłyby się glonami.
- 0
- Nowy na forum
|Strona 1 z 1