Zakładanie nowego akwa, obsada.
Zakładanie nowego akwa, obsada.
Witam zakupiłem ostatnio akwarium "Diversa Startup 50 LED Expert" o pojemności 37l i zastanawiam się nad jego obsadą. Na pewno znajdzie się w nim bojownik (Betta Imbellis) który aktualnie pływa w akwa typu cube 20l. Do nowego akwa mam zamiar dać filtr zewnętrzy kaskadowy konkretnie upatrzyłem "Aquael Versmax FZN mini". Nowy zbiornik chcę zrobić w stylu Ryuboku. Oczywiście akwarium będzie zarybiane za 2-3 miesiące jak zbiornik mi się ustabilizuje.
Tu dochodzimy do sedna czego i ile mogę dać do tego akwa? Myślałem o niewielkim stadku ok. 10szt. Neon Simulans (Paracheirodon simulans) jednakże mogę mieć problem z utrzymaniem niskiego pH w swoim zbiorniku jako że woda do jakiej mam dostęp ma bardzo wysokie pH i ciężko jest mi je zbić poniżej 7,5.
Następną rybą jaką brałem pod uwagę jest Bystrzyk Amandy (Hyphessobrycon Amandae) też w ilości około 10szt. Znów z tą rybą są problemy jeśli chodzi o pH oraz jedzenie jako że z tego co czytałem podobno nie chcą jeść suchego.
Temperatura w nowym akwa to będzie 28'C ze względu na bojownika. Najchętniej do akwa dał bym małą stadną rybkę która spełni takie kryteria.
Myślałem też o małym stadku kirysów sierpoplamych (Corydoras Hastatus) ~6szt. do stadka neony + bojownik jako ze nie będą raczej wchodzić sobie w drogę:
bojownik powierzchnia
neony toń
kirysek jako ryba denna
jednakże nie wiem czy to nie za dużo jak na taki mały zbiornik. Dlatego chciałbym się zwrócić do was o pomoc w doborze towarzystwa dla mojego bojownika w tym akwarium.
Z góry dziękuję za pomoc :)
Tu dochodzimy do sedna czego i ile mogę dać do tego akwa? Myślałem o niewielkim stadku ok. 10szt. Neon Simulans (Paracheirodon simulans) jednakże mogę mieć problem z utrzymaniem niskiego pH w swoim zbiorniku jako że woda do jakiej mam dostęp ma bardzo wysokie pH i ciężko jest mi je zbić poniżej 7,5.
Następną rybą jaką brałem pod uwagę jest Bystrzyk Amandy (Hyphessobrycon Amandae) też w ilości około 10szt. Znów z tą rybą są problemy jeśli chodzi o pH oraz jedzenie jako że z tego co czytałem podobno nie chcą jeść suchego.
Temperatura w nowym akwa to będzie 28'C ze względu na bojownika. Najchętniej do akwa dał bym małą stadną rybkę która spełni takie kryteria.
Myślałem też o małym stadku kirysów sierpoplamych (Corydoras Hastatus) ~6szt. do stadka neony + bojownik jako ze nie będą raczej wchodzić sobie w drogę:
bojownik powierzchnia
neony toń
kirysek jako ryba denna
jednakże nie wiem czy to nie za dużo jak na taki mały zbiornik. Dlatego chciałbym się zwrócić do was o pomoc w doborze towarzystwa dla mojego bojownika w tym akwarium.
Z góry dziękuję za pomoc :)
- 0
- Nowy na forum
- Reputacja: 1
- GG: 0
Re: Zakładanie nowego akwa, obsada.
Poszedłbym w kierunku Bystrzyka Amanda, nie wiem skąd się biorą takie dane, że ryba nie chce jeść suchego pokarmu? Tu przecież nie chodzi o preferencje gatunku, tylko o preferencje konkretnego osobnika. Jeden będzie wolał żywy, drugi suchy, a trzeci jeszcze coś innego. Wiem, tez ze ryby można przyzwyczaić do konkretnego pokarmu, wiec przytoczony przez Ciebie argument kwituje uśmiechem. Nie bierz do głowy.
- 0
Dziękuję za odpowiedź 
Czyli obsada:
1x bojownik
10x bystrzyk
6x kirysek sierpoplamy
nada się do tego akwa? Dokładne wymiary to 50x25x30
Jeśli tak to czy dodanie 2-3 krewetek amano będzie problemem czy nie?

Czyli obsada:
1x bojownik
10x bystrzyk
6x kirysek sierpoplamy
nada się do tego akwa? Dokładne wymiary to 50x25x30
Jeśli tak to czy dodanie 2-3 krewetek amano będzie problemem czy nie?
- 0
- Nowy na forum
Tak się zastanawiam, czy bystrzyki nie będą podgryzać płetw bojownikowi?
Wysłane z mojego BV7000 Pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego BV7000 Pro przy użyciu Tapatalka
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 11
Witam kolegę z Olsztyna
Sam zastanawiam się nad takim akwarium. Jakie dajesz podłoże? Jakie chcesz dać rośliny?
Sam bojownik Ci nie wystarczy? W takim litrażu będzie śmigał co całym zbiorniku.

Sam zastanawiam się nad takim akwarium. Jakie dajesz podłoże? Jakie chcesz dać rośliny?
Sam bojownik Ci nie wystarczy? W takim litrażu będzie śmigał co całym zbiorniku.
- 0
Cześć cześć 
Podłoże to AQUAEL AQUA FLORAN, do tego żwirek czarny frakcja 2-5mm
Rośliny to: mech jawajski, rogatek, eleocharis parvula, lobelia cardinalis, anubias beteri nana i myriophyllum aquaticum, generalnie nie planuję co2, a rośliny przez pierwszy miesiąc dwa chcę intensywnie nawozić dopóki nie wpuszczę ryb żeby się ładnie rozrosły, szukam tez jakieś rośliny nawierzchniowej w aktualnym akwa mam salwinie ale deszczownica ciągle mi ją rozbija i generalnie mało jej już zostało myślałem nad czymś trwalszym.
@gregm
Też o tym słyszałem ale mój bojownik jest krótkopłetwy więc raczej nie powinno być problemów

Podłoże to AQUAEL AQUA FLORAN, do tego żwirek czarny frakcja 2-5mm
Rośliny to: mech jawajski, rogatek, eleocharis parvula, lobelia cardinalis, anubias beteri nana i myriophyllum aquaticum, generalnie nie planuję co2, a rośliny przez pierwszy miesiąc dwa chcę intensywnie nawozić dopóki nie wpuszczę ryb żeby się ładnie rozrosły, szukam tez jakieś rośliny nawierzchniowej w aktualnym akwa mam salwinie ale deszczownica ciągle mi ją rozbija i generalnie mało jej już zostało myślałem nad czymś trwalszym.
@gregm
Też o tym słyszałem ale mój bojownik jest krótkopłetwy więc raczej nie powinno być problemów

- 0
- Nowy na forum
Trochę tych roślin nazbierałeś
W jakim sklepie się zaopatrujesz?

W jakim sklepie się zaopatrujesz?
- 0
Allegro
generalnie brałem szczepionki, a anubias z flowerfish.pl (generalnie jeśli chodzi o bojowniki to polecam, dzięki ich instrukcjom i doradzaniu odratowałem swojego
)
edit.
No dobra, mała zmiana planów, dzwonili do mnie ze sklepu że nie mają 40l na stanie i czy mogą mi wysłać startup 60 (czyli 54l) 60x30x30
No cóż zgodziłem się

edit.
No dobra, mała zmiana planów, dzwonili do mnie ze sklepu że nie mają 40l na stanie i czy mogą mi wysłać startup 60 (czyli 54l) 60x30x30
No cóż zgodziłem się

- 0
- Nowy na forum
Mam
Proszę się Zalogować lub Zarejestrować, jeżeli chcesz zobaczyć obrazek dołączony do postu
Część roślin powyciągana przez ślimaki
edit. znalazłem nawet filmik jak się prezentował przed zakupem:
https://www.youtube.com/watch?v=-cH9xrkdhoI

Część roślin powyciągana przez ślimaki

edit. znalazłem nawet filmik jak się prezentował przed zakupem:
https://www.youtube.com/watch?v=-cH9xrkdhoI
- 0
Ostatnio zmieniony 20 sty 2020, 20:40 przez slec21, łącznie zmieniany 1 raz
- Nowy na forum