jak przesunąć ciężkie akwarim 600 litrów ze stelażem?
jak przesunąć ciężkie akwarim 600 litrów ze stelażem?
Witam forumowiczów. Mam nie lada zagwozdkę? Potrzebuję zrobić mały remont jednej ściany w pokoju, dokładnie tej, przy którym stoi akwarium 600 litrowe na metalowym stelażu. Akwarium o wymiarach 200 x 50 x 60cm jest puste bez życia, bez wody, bez żwiru. I teraz jest pytanie w jaki sposób można je odsunąc od ściany, tak z 10-15cm. Potrzebuję też wymienić steropian, który jest pod zbiornikiem. Może ktoś z Panów mógłby mi w jakiś sposób pomóc. Sama tego nie ruszę, jest to temat dlka mnie nie do ogarnięcia. A poza tym, jeśli już, to ile osób byłoby potrzebnych do przesunięcia takiego gabarytu zbiornika? Zupełnie nie wiem jak sie do tego zabrać. Ni eukrywam, ż ezależy mi tez na czasie, pewnie będzi emożliwe to dopiero po świętach. Mieszkańców tego zbiornika trzymam w zupełnie nie odpowiednim dla nich zbiorniku, zbyt ciasnym i małym, warunki mają bardzo trudne, dlatego tak bardzo zależy mi na czasie.
- 0
Kolekcjonerka akwariowych "słoików".
Re: jak przesunąć ciężkie akwarim 600 litrów ze stelażem?
do przesunięcia wystarczy dwóch zdrowych "chłopów". na upartego i jeden da radę, podnieść i przesunąć z jednej strony, potem z drugiej
do podniesienia szkła pewnie też dwóch, jedyny problem jaki widzę to kwestia dostępu s dwóch skrajnych boków. po świętach służę pomocą, po wcześniejszym ustaleniu mojej dostępności...
do podniesienia szkła pewnie też dwóch, jedyny problem jaki widzę to kwestia dostępu s dwóch skrajnych boków. po świętach służę pomocą, po wcześniejszym ustaleniu mojej dostępności...
- 0
O ile całkiem puste to akwarium to spokojnie da radę to 1-2 silnych panów.
Ja swoje puste sam przesuwałem.
Zgłaszam się do pomocy jakby co, nawet i jutro.
Ja swoje puste sam przesuwałem.
Zgłaszam się do pomocy jakby co, nawet i jutro.
- 0
W razie czego też pomogę
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
Jesli jutro, to dla mnie byłoby wprost cudownie, wtedy mogłabym zalewać je wodą przez weekend i zyskałabym na czasie. I tak, musze jakiś czas odczekać zanim wpuszczę ryby, bo odpalam na nowo cały zbiornik.
- 0
Wydaje mi sie jednak, ze dwie osoby to za mało, lepiej byłoby ze trzy, albo i cztery.
- 0
Nie doczytałem, że chcesz wymienić styropian. W takim układzie 2 osoby.
Napisz w jakie dni i godziny Ci pasuje i się dogadamy.
Napisz w jakie dni i godziny Ci pasuje i się dogadamy.
- 0
Jak po świętach to śmiało dzwoń chętnie pomogę.
- 0
Najbardziej by mi pasowało jutro, godzina 18, 19. A styropian jest w nie najlepszym stanie, trochę wykruszony, troche popękany i dlatego chcę go wymienić na karimatę. Czy karimata będzie dobra na tak ciężkie akwarium? Czy wystarczy dac jedną warstwe karimaty, czy bezpieczniej 2 warstwy? Oczywiście bym je skleiła taśmą, żeby łatwiej było je ułożyć i żeby nie przesuwały się.
- 0
Z karimatą to nie wiem. Sam dałem styropian 2cm chyba a karimatę jeżeli już dałbym chyba podwójną warstwę.
Mi pasuje jutro ta 18-19.
Mi pasuje jutro ta 18-19.
- 0