taśmy prawdy akwarystyki!
Re: taśmy prawdy akwarystyki!
Kity i mity są po to aby je obalać,gość prawdę rzecze sam się na własnej skórze przekonałem ,od dawna lełem wodę z karnu-wyjątek epizot z paletami-korzenie i konary aby nie świerze-takie stosuje kryterium,rośliny tylko od akwarystów, chemia tylko do sanitariatu
- 0
Do kuli, nadają się tylko cukierki !
ja się nie bawię od wielu lat w odstana wodę - moje ryby nie są wymagające - mam węża ogrodowego i walę prosto z prysznica - taką mam złączkę,
w latach 90-siątych jak wszyscy starałem się lać tylko odstana - pod wpływem pewnego jegomościa z mego bloku zacząłem lać kranowit i tak jest do tej pory- człowiek nie żyje ale rady jego - bezcenne - takich ryb jak u niego nie widziałem do tej pory
co zauważyłem - kranowit lepiej stymuluje ryby i rośliny, chętniej się ruszają - nawet po wlaniu przez przypadek trochę za zimnej ryby jakoś mocniej tego nie odczuwały
w latach 90-siątych jak wszyscy starałem się lać tylko odstana - pod wpływem pewnego jegomościa z mego bloku zacząłem lać kranowit i tak jest do tej pory- człowiek nie żyje ale rady jego - bezcenne - takich ryb jak u niego nie widziałem do tej pory
co zauważyłem - kranowit lepiej stymuluje ryby i rośliny, chętniej się ruszają - nawet po wlaniu przez przypadek trochę za zimnej ryby jakoś mocniej tego nie odczuwały
- 0
cierpliwość trzeba znaleźć głęboko w sobie
A ja tam odstawiam tzn odstawiałem jak jeszcze korzystałem z kranowitu. Takiej wody na pewno nie wlałbym do bańki. Kran to kran, a woda biologicznie czynna jest w akwarium. Nie widzę potrzeby destabilizowania jednego drugim choć jeśli jest to np 25% to zapewne nie zobaczy się wielkiej różnicy. Tyle że ja nie robię podmian wiec problem mnie nie dotyczy.
- 0
- Często zagląda
- Reputacja: 15
- GG: 0
W latach 90-siątych dodawano jeszcze chlor do wody. Nic dziwnego, że chętnie i żywiej się ruszały 

- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 1
człowiek pracował w wodociągach a tam wiedzieli co kiedy i jak woda cały czas jest badana wystarczyło wiedzieć kiedy on lał czystą przy podmianach, poza tym w Białymstoku mamy jedną z najczystszych kranowitów ze wzgl. na małe uprzemysłowienie regionu - polecam wykąpać się w kranówie w kilku podobnych wielkością miast i większych - wrażenia straszne w porównaniu z naszą
- 0
I tu się z tobą zgadzam, nasza woda ma przyzwoite parametry i zalicza się do czystszych.
- 0
- Czasami zagląda
- Reputacja: 1
i wtedy gdy on podmieniał wymieniałem i ja- z rybami nie miałem nigdy kłopotów
- 0
Moja woda z kranu (30km na północ od Warszawy) lekko śmierdzi, chlorem czy czym innym - nie wiem. Woda we wszystkich moich akwariach pachnie. Podobnie do powietrza po deszczu - świeżością. Ja nie mam wątpliwości która jest lepsza, choć możliwe że niewielka domieszka kranovitu nie będzie o tyle gorsza, żeby jakoś zaszkodzić rybom, ale jak pisałem nie muszę robić takich eksperymentów i nie zamierzam.
- 0
- Często zagląda
- Reputacja: 15
u nas (Białystok) jest akurat ozonowana - bezwonna jak dla mnie
- 0